Za motoriste, Koji motocikl vozite?

Pitanje za poznavaoce , kupio aprilia rx 50 motoric , 1999 , u estetskom stanju dosta dobro izgleda , nista nije na njemu radjeno koliko vidim , motor nema kompresiju odnosno hladan 4 bara jedva , zanimljivo palio samo nije htio da ide.

Pitanje je za teleskope vilica , ima neku nestandardnu varijantu (SFF ) u jednom teleskopu je opruga a u drugoj amortizer , iz ovog sto je amortizer unutra izaslo oko 0,5l ulja , na youtubu nasao video da ide 0,42l ulja , ali iz drugog gdje je samo opruga bez amortizera izaslo manje od 0,01l ulja.
Na tom videu nije radio drugi teleskop sa oprugom , zato sto nema neke gimnastike sa ispumpavanjem ulja iz njega.

Da li ide i u taj teleskop samo sa oprugom ista kolicina ulja ili ide koliko je bilo.

Inace ne ponasaju se isto ovaj sa uljem treba nekoliko kg da se sabije do kraja i onda polako izlazi napolje , ovaj sa oprugom treba 50kg da udje mozda 10cm. Da ne bude da je kvar nije tako je pravljeno.

IMG-20210808-082152.jpg

IMG-20210731-081132.jpg

IMG-20210807-153125.jpg

Kako momentalno izgleda , skidam motor radi promjene klipa i cilindra , a ako bude trebalo i radilice , prvo mjerenje komparatorom i subitom.

Da dodam nema u worksop manualu sa takvim teleskopima , ima ona sa normalnim vilicama a ne kao na toj aprili upside down forks.

Uradio sam nekoliko tih motorića, ali uglavnom ove novije varijante od 2004 pa naovamo i sve su bile sa 'normalnim vilicama'.
Ovaj tvoj je starija varijanta sa AM6 mašinom, što ima prednosti i nedostatke.
Tamo gde je bilo malo ulja nebi trebalo da ide ulje, jer i nema amortizera. To malo što je iscurilo je verovatno služilo da podmazuje a da ne škripa.
Radio sam i jednog kineza koji je kopija ovog tvog koji je austrijski brendiran kao D01-TRIGER 50, pa se možeš poslužiti njegovim radioničkim uputstvom kada budeš radio.
4f32936c639bb3cc6e679e277713f8de.jpg
e7d97b98aa29e74a43b34bebcb1d48c6.jpg

Da ima minarelli am6 agregat, da li treba da se iskljuci grijanje karburatora i isto to uraditi sa uljnom pumpom za 2T ulje, i zatvoriti taj ulaz za ulje u karburator, navodno bolje sipati mjesavinu 2.5%, tako mi je receno.

Ne vidim zašto bi isključivao grejanje karba ako radi.
Mada ni na ovom što nema grejanje, nisam primećivao probleme po hladnom vremenu.
Što se tiče podmazivanja, to je već nauka. Kada bi pumpa radila idealno, to je najbolja opcija jer obezbeđuje dovoljno maziva u svim režimima rada motora. Ali većina tih motora je otkazala baš zbog defekta uljne pumpe. Tako da je većina isključuje, a postoji i čep da se potpuno ukloni sa dekle.
Ako se pređe na mešavinu, tada se obično mora koristiti nešto jača (2,5-3%) ali tada ima i dima a postoji i mogućnost naslaga ako se motor ne vozi u višim obrtajima. Takođe. sa mešavinom se nemogu koristiti najkvalitetnija sintetička ulja, jer se ona slabo mešaju sa benzinom.
Dalje. veliki nedostatak podmazivanja uljem u mešavini je i na dugotrajnim nizbrdicama ako se koči motorom, jer motor dobija ulja koliko na ler gasu, a radi na visokim obrtajima.
Evo i par slika sa poslednjeg remonta. Doduše Derbi mašina..
c0a0d71f3c38b1ca898fe6ce911591bc.jpg
57087bd43857523cca2f9feadddd6b84.jpg
b238ad2c6a888205438730353406e806.jpg
8b42553d8bda839a055b165113d60996.jpg

Karburator 21 je nešto što znatno diže performanse..

Poslednja izmena:
Ovom koliko vidim nista nije radjeno osim zadnjeg vlasnika koji je skinuo original kuciste filtera i stavio flasu sa spuzvom:) i svi satovi rade i pokazuje da je presao 32000km jel to puno za takav prdavac ili je to normalno za italijana, momentalno motor jedva pokrene sam sebe.

Da to je takav agretat samo sto pise aprilia umjesto derbi a karburator je dell orto sha1412 M.

32000km nije malo, ipak je to staro preko 20 godina, i vreme je za remont termo grupe.
Karb 14 je standardan i takve performanse ćeš i da imaš.
Ovaj Derbi što sam gore postavio, samo je sličan sa AM6, a u stvari je sve različito.
Na duže staze, AM6 je jeftiniji za održavanje i dostupniji delovi, ali Derbi bolje ide.
Svi ti motori(Derbi, Gilera, Rijeau, Aprilia) se rade u Španiji u istoj fabrici, samo se rebrendiraju, i neki idu sa Derbi a neki sa AM agregatom. Ima dosta varijacija, ali je u osnovi sve isto i većina delova su zamenljivi.

Trebalo bi mi mala pomoć čime može da se ispere karburator iznutra je bio dosta prljav pa sam očistio ali negde ima još prljavštine je ne dobije dosta goriva.

Mislim da tako nije sastavljen kod proizvodjaca , aluminijumski poklopac , neko je mjenjao cilindar pa mu se nije dalo da skida crijeva sa poklopca glave. Cilindar gusani. Kraj klipa se moze ako se skinu karike gurnuti 0,10mm tanki listic, ne do kraja ali desetak mm iza kanala karika.
Klip na celi ima kao rupe , kao da je izudaran , na glavi nema nekih ostecenja.
IMG-20210809-152537.jpg

Iznutra klipa
IMG-20210809-152558.jpg

Cilindar gusani , pretpostavljam od nekog no name proizvodjaca

IMG-20210809-155603.jpg

U servisnom pise max luft klip cilindar 0,05mm a aksijalni luft na velikoj klipnjaci-radilica 0,8mm ovdje je max aksijalni 0,25mm ne mogu da gurnem 0,3mm. Sa komparatorom ne mogu da izmjerim radijalni luft klipnjace dok je u motoru, treba da se izvadi ali rekao bih da na pipanje izgleda da nema.

Ne kontroliše se to tako..
Klip meriš mikrometrom u tri visinske zone.
Pratiš dali prelazi dozvoljenu istrošenost.
Ima varijanta 39,9 i 40, nemoj da tu omašiš.
Cilindar meriš subitorom duž visine u svim pravcima. Referentna mera ti je u vrhu gde ne idu karike, i u odnosu na tu zonu meriš istrošenost cilindra. Do 0,1 istrošenosti prolazi.
Karike stavljaš u tu neistrošenu zonu i meriš 'špijunom'. Kod novih karika je 0,2-0,25, dozvoljena istrošenost je do 0,7(ja preporučujem zamenu ranije, do 0,5).
Neznam šta si ti hteo da kontrolišeš na radilici dok je u bloku. A ako želiš da otvaraš menjač, to je već ozbiljan zahvat i traži vremena i potrošnog materijala(semerinzi, dihtunzi, itd)
Mislim da nema svrhe da menjaš samo klip i cilindar jer ležaji i srmerinzi sigurno nevaljaju..
Meni ova tvoja oštećenja klipa liče na loše podešen kompresioni prostor, odnosno posledicu detonacije.
Za AM6 ima ogromna ponuda varijanti termogrupa, pa možeš birati šta poželiš..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Poslednja izmena:
Kad bi stavio KIT cilindar , glava, klip od 70cc (47mm) onda bi trebala ta radilica da izdri , usis i karburator dovoljno 17 , a auspuh ne diram moze stari ili mora i auspuh drugi.

Tih 7 mm veći klip skoro da nema nikakav relevantan uticaj na radilicu(moje mišljenje,). Karb 17 bi radio posao, ali bi 21 bio bolji.
Takođe, imam poznanika koji tvrdi da se fabrička termogrupa bolje pokazala od tih kitova veće zapremine. Najviše zbog bolje i optimalnije izvedenih prelivnih kanala.
Postoje loši kineski kitovi sa samo dva prelivna kanala, dok original ima čak pet.
Takođe, original je uvek sa nikasilom i ima tri puta duži vek od zamenskog gusanog..
Dobro podešavanje karburatora i paljenja može dati veći efekat od prostog povećanja prečnika klipa i cilindra. Itd, itd..
Auspuh može ostati, može se eventualno izvaditi restriktor(ako već nije izvađen)..

Sada pricao sa covjekom koji se razumije u problematiku tih aprilija. Rekao mi je isto sto i ti(mirosti) .

Taj cilindar je original ugradnja , neverovatno ali isti znak je i na odlivku kartera a oznaka je minarelli proizvodjaca , ispod poklopca ima na odlivku i pise motori minarelli.

Takodje rekao ako ne znam nista da ne petljam puno , izmjerim cilindar i stavim odgovarajuci klip i sastavim kako ga je proizvodjac napravio ,navodno da su napravili dobro prelivne kanale, kaze da taj model ide bolje od prvih modela u kojima su bili aluminijumski.

I da motoric ide kako ide 8,9ks.

Obična civilna varijanta je svega oko 2,5kW. Karb 14, male dizne, restriktor na izduvu, lančanik 11 zuba maksimalna brzina 45 na sat da bi se omogućila registracija.
Ako se fabrička konfiguracija lepo sredi imaćeš i do 9ks.
Sprovedi kontrole delova koje sam ti rekao i ako je sve ok, kupi Meteor klip za 30€, našteluj kompresioni prostor, sastavi to i malo vozi, proprati šta se događa, pa eventualno kasnije odluči dali ideš na detaljnu reviziju ili ti ovo zadovoljava.
Postoji Airsal kit kojim se uz doterivanje karba i paljenja može izvući i do 13ks.
Ali to je za omladinu koja ima vremena da se igra.

Izmjerio mi kolega sa subitorom, etalonom i mikrometrom , nema ovalnost odnosno 0,03mm max ,ali nisam zapisao kolika je vrijednost zato sto je 40,2 i mislio da ne postoji vise klip za tu dimenziju zato , sad vidim da ima original klip za gus cak i 40,3.

Nazad
Vrh