Tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga al' zube polomi. 

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Има истине у овоме. Скоро сам гледао неку природњачку емисију где тврде да шуме привлаче или чак стварају кишу. А наравно штите и од јаких ветрова. Ја овде у северозападној Шумадији малтене живим у шуми, и од почетка године нам је пало преко 150 литара, што кише, што снега.Како ће и бити кише кад ево од нове године не памтим да је био један дан без ветра. Посекоше се све ремизе, шуме, дрвореди шта да заустави ветар и кишу? Некад је дрвећа било на свакој међи, атарским ленијама, главним саобраћајницама, а сада нема жбуна где зец да се сакрије или врабац.
Иначе и код нас је мало поросила, а ја таман купио нов кишомер и неће бити ни да га крстим људски.
Biće to sigurno ali kad? Šta će biti dotle sa pšenicom?Ljudi bice kise i kod vas .
Ja se bojim da ne udjemo u kisan period pa onda kad krene od juna Krk .
Ви сте јужније.Код мене 4 лит.
Ово јесте велики проблем и то би држава требала законски да реши...али која држава...ова мафијашка свакако неће. Лоше газдовање земљиштем доводи до великих проблема па је тако у САД 1930 било година које су називали прљавим годинама. Тада су олује откриле горњи слој и носиле силан песак и то су биле праве пешчане олује.Како ће и бити кише кад ево од нове године не памтим да је био један дан без ветра. Посекоше се све ремизе, шуме, дрвореди шта да заустави ветар и кишу? Некад је дрвећа било на свакој међи, атарским ленијама, главним саобраћајницама, а сада нема жбуна где зец да се сакрије или врабац.
Иначе и код нас је мало поросила, а ја таман купио нов кишомер и неће бити ни да га крстим људски.
Kad sam bio sasvim mlad, sećam se da sam na radiju slušao emisiju kada su sagovirnici prognozirali da region Vojvodine ide ka pustinjskoj klimi. Meni je to tad izgledalo čudno i glupo, ali eto dokle smo stigli na žalost..
....
Садња медоносног биља је добра. Међутим, постоји проблем код тога. У Војводини (нарочито изражено), а и у осталим пределима Србије се много уништавају површине у виду мањих шумарака. Одмах се то поравна и утера плуг.
Ако би било разума постојали би ветрозаштитни појасеви који би могли бити корисни и пчеларима. Сетиће се људи када се почне стварати пустиња као што је било у САД уочи велике депресије. Или нпр. у Аустралији када су почели враћати шумовите појасеве јер је поремећен режим подземних вода и со из тла је почела уништавати усеве.
....