Vremenske prilike u 2021-oj godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Idi begaj, pa Bela crkva kisne svakih 7 dana.

Послато са Redmi 6A помоћу Тапатока

Ni ne gledam vremensku prognozu pošto mi više nije ni bitna, usevima sada ne bi pomoglo ni da se na njih izlije Dunav. Ne krivim meteorologe nisu oni gospodari sunca i oblaka, prave greške u procenama i doživljavaju nepredvidjena iznenadjenja kao i svi ostali u svom poslu. Istina je da kao što reče paorpaor da poljoprivreda nije jedna godina već duži proces. Uzimajući proteklih pet godina kod mene su 2017 i 2019 bile totalne nule a 2021 preti da ode u minus. Mislim da su tri propale godine od pet proteklih ozbiljan problem. Pitanje je koliko se može nazvati procesom nešto što svake druge godine ne donosi ništa a ako se može nazvati procesom onda je to proces u kom nema razvoja i ne vodi nikuda.

Beograd Ada
c57ccefaf974cc429d1132736d5f9f2e.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Jesi li ti siguran da umeš da protumačiš šta sam ja napisao? Jesam li napisao da si TI rekao da su oni krivi zbog suše, ili je to samo uopštena konstatacija koja u ovoj rečenici služi da poveže tri pojma: meteorologe, sušu i frustraciju istom.
Optužuješ ljude da lažu, da obmanjuju i šire dezinformacije. Vređaš ih i ponižavaš u nizu postova. Zar to nije u najmanju ruku preterivanje?
Kako je moguće lagati u prognozi? Ako neko laže onda znači da govori suprotno istini, u ovom slučaju (govorimo o prognozi) istina je nešto što se još nije ni desilo, kako onda meteorolog u prognozi može da zna istinu i kaže suprotno od nje i time slaže?
A obmanivanje i širenje dezinformacija su teške optužbe, u ovom slučaju i neutemeljene. Da li su meteorolozi davali prognoze za tačne lokacije tvojih njiva ili za širi region? Da li je uvek rečeno da su padavine konvektivnog tipa i da je nemoguće prognozirati tačnu lokaciju i količinu kiše? Da li je negde kiše ipak bilo, da li se desila pojava koju su najavili? U većini slučajeva jeste, sad to što se nije desilo baš kod tebe ne menja činjenicu da negde jeste bilo ono što je najavljeno. Da li su meteorolozi negde napisali 100% će biti kiša (tj. tvrdili) ili je korišćen izraz "moguće je"...
Najzesce je kad napisu mogucnost za kisu 50 posto,pa tako nikad ne mogu da omase i moja baba moze tako da prognozira i uvek bi bila u pravu pala kisa ili ne

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока

To je zamućenost zbog advekcije prašine i peska sa severa Afrike, imali smo je par puta do sada.

Što se tiče temperatura, pa kako je u većini predela meteorološki ispravnih 36.5-37 stepeni, slobodno dodajte toplu podlogu i Sunce na to sa lakoćom se dobija 6-7 stepeni više na auto senzoru.

Paore, što se tiče prognoze ništa se ne menja, modeli su apsolutno istrajni u promenu, ostaje da kad se još malo približi utanačimo detalje. Ogroman deo zemlje dobiće značajnije padavine u narednom periodu u to nikakve sumnje više nema, gde posebno prednjači zapadni, središnji i jugozapadni deo, ali i delovi Vojvodine i istoka.
I da, zaista su na ovu vrelinu sutra mogući popodne razvoji, pre svega u Banatu...ali iako zbog temperature deluje opako, parametri nisu ništa specijalno, tako da jedino može biti gadne zapare tamo gde padne.
U većini krajeva postepena aktivacija atmosfere se očekuje u četvrtak predveče, dok bi se to dalje ka petku i vikendu dodatno uozbiljilo i prostorno omasovilo. Kažem, sačekajmo da dođe to u domet fine rezolucije da vidimo neke konkretnije detalje.

Paore, tvoja druga omiljena karta. U Alpima bi mogli da lože jel tako. Ali šta misliš, šta je problem na ovoj karti?
Ta svežina na zapadu, posebno podno Alpa ne čudi nimalo, normalno je da će oni uz delove Britanije i Skandinavije (na smenu) biti najsvežiji deo Evrope. Nije ona uopšte toliki problem, koliki je problem ovaj krak preko Biskaja ka Španiji. E toga ne sme da bude nikako...to automatski znači da je raspršen greben afričke vrućine sa tog područja (posebno jug i centralni deo Španije) a kako su strujanja suprotna kazaljci na satu, taj vreli vazduh nema gde da se potiskuje nego istočno ka nama preko juga Italije.

temp-eur2.png

Ni 6 godina kasnije nemamo modele koji će predvideti kišu tačno u sekund...

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

Zuza, samo sačekajmo još malo da se za nijansu približi termin za nešto baš preciznije. Sutra zaista može nešto lokalno da bukne, posebno u Banatu i posebno gore oko Kikinde. U četvrtak predveče kreće tu da se aktivira jugozapad zemlje, jug Šumadije i ta oblačnost će kasnije kroz veče i noć se kretati na severoistok ka istoku Srbije i ovamo bliže Karpatima (ka Beloj Crkvi) dok bi se u samoj noći razbuktalo gde gde i po ostatku Vojvodine i tamo ka Semberiji.
Petak deluje još nestabilniji i rašireniji, prostraniji sa padavinama ali nije još u lepom dometu finorezolucijske ekipe. Slično i vikend.

Pred smiraj dana nešto što se već 3-4 puta dešava, takoreći aman šablonski, porcija peska i prašine pravo iz Bengazija (Libija):

Screen-shot-2021-07-13-at-7-10-23-PM.png

Koliko ja mogu da zakljucim sve ispod Dunava a sto je blize Drini ima najvecu sansu da dobro pokisne. Najmanje padavina se predvidja za istocnu i jugoistocnu Srbiju.
Za Vojvodinu je to vrlo vrlo neizvesno. Nema tu ni govora o nekoj klasicnoj ciklonskoj aktivnosti gde ce temp pasti na 20 C i gde ce kisa liti 3 dana.
Ovaj deo juzne Backe ocekuje izvlacenje iz sesira sa veoma malom kicinom za ove uslove suse. Ovo moze biti samo eventualno gasenje pozara sa 10ak litara. Kako sad stvari stoje od Vose ce najbolje proci Srem. Mi smo na samom rubu ciklona i tu nema neke srece. Bojim se da ce mnogi delovi dobiti samo jalove obalake i nazovi zahladjenje, sa 40 na 33.
Po meni ovo nije nikakva promena, a iskreno se nadam da gresim. To kad krene ovakvo sranje od vremena onda to traje do oktobra, sve dok sunce ne umine. Naprosto nemamo srece ove godine i nema drugog obasnjenja.
Kimi je onomad spominjao Atlantik, e pa mislim da nas on sad malo jebucka (sa po vijagre).

Zuza, samo sačekajmo još malo da se za nijansu približi termin za nešto baš preciznije. Sutra zaista može nešto lokalno da bukne, posebno u Banatu i posebno gore oko Kikinde. U četvrtak predveče kreće tu da se aktivira jugozapad zemlje, jug Šumadije i ta oblačnost će kasnije kroz veče i noć se kretati na severoistok ka istoku Srbije i ovamo bliže Karpatima (ka Beloj Crkvi) dok bi se u samoj noći razbuktalo gde gde i po ostatku Vojvodine i tamo ka Semberiji.
Petak deluje još nestabilniji i rašireniji, prostraniji sa padavinama ali nije još u lepom dometu finorezolucijske ekipe. Slično i vikend.

Pred smiraj dana nešto što se već 3-4 puta dešava, takoreći aman šablonski, porcija peska i prašine pravo iz Bengazija (Libija):

Screen-shot-2021-07-13-at-7-10-23-PM.png
Samo da nam ne napravi još neki karambol.

Za to donekle imaš pravo, ali to pre svega se odnosi na vrućinu. To je ono što sam pisao, kad se jednom odomaći odnosno nasedne tu uokolo nas jezik afričke vrućine, tj. primarno se pruža ka nama a ne prema Španiji, jako ga je teško iskoreniti...sve dok ne odmakne kalendar dovoljno jako da grune toliko hladnoće sve do severa spomenute Libije.

Ovo sada zaista što sledi je pravi poklon s neba, doduše malo prekasni ali opet ima šta da se izvuče, bar u pristojnom delu zemlje.

Za ukus Vojvodine jedini je problem što se ciklončić spušta niz Italiju od severa do juga, bolje bi bilo da je nastavio da se penje ka jugu Mađarske i rumunskom Banatu jer tek onda bi bila potopčina. Ovako se automatski forsira više taj njemu najbliži, zapadni i jugozapadni deo zemlje koji plus ima ogromnu pomoć svog planinskog terena kao nenormalnog fitilja.

No, treba to sve da se iskristališe, samo da strujnica tj. strujanje bude lepo izraženo, dovoljno jako da oblaci budu pokretni, izdržljivi i da prelaze velike oblasti bez slabljenja. Oblačnost će u VOjvodini dolaziti isprva sa jugozapada, pa juga, pa jugoistoka i onda na kraju istoka i severoistoka, dakle prava ciklonska spirala.

Znao sam da sam u pravu, bar i delimicno.
Momo ja mislim da ce to toplo vreme potrajati do pred kraj avgusta.

Pogledajte radar. Zapadne evropa (Nemacka, Fr, It) svako poslepodne kad pogledam oblaci i kisa. Umerene temp. I onda imaju 12t/ha psenice. Pa naravno zaliva stalno. Dobro i poskidaju kombajnom izmedju dve kise.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh