Vremenske prilike u 2017-oj godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bas nas je zajebato vreme pogodilo. Sve nesto kilavo, bez kise, vetrovito, nikako da se odcepi i da pada kao sto dolikuje novembru. Kad sve zbrojimo tesko cemo stici do 500 l u 2017. Kako se najavljuje i sledeća nece biti puno bolja od ove, sa mozda boljim rasporedom padavina i malo hladnijim letom nego proslo.

Bas nas je zajebato vreme pogodilo. Sve nesto kilavo, bez kise, vetrovito, nikako da se odcepi i da pada kao sto dolikuje novembru. Kad sve zbrojimo tesko cemo stici do 500 l u 2017. Kako se najavljuje i sledeća nece biti puno bolja od ove, sa mozda boljim rasporedom padavina i malo hladnijim letom nego proslo.

Kod tebe 500 lit za 2017 godinu...a kod mene jedva 300 lit po kvadratu..prosek negde 270-290 lit...i posle jos pricaju da je kod njih velika susa....bez povrede naravno.:sta:

Jes mozda palo sve ukupno 500, mada cu sutra tacno proveriti, ali je raspored jako los. Gro kise palo u zadnj dva meseca.

Posto zadnjih par dana ne smem da radim malo sam gledao moje beleske zvanicnih merenja Cuprijske meteo stanice (a i ne razlikuju se mnogo padavine ni kod drugara u kisomeru par litara gore dole, ako je lepo gledao naravno), po tome mi smo sakupili oko 510l/m2 ali los raspored. Maj je najaci sa 120l, pa onda oktobar sa 98l. Mozda stanje sa jarim usevima ne bi bilo toliko lose da se kisa malo rasporedila na jun i jul. Ovako ove sezone poslednja lepa kisa 7 juna od tad do 13 avgusta samo 19l iz tri puta, maltene samo da spere prasinu i da pomogne kuvanje :osmeh:
Ostaje nam da se nadamo da ce sledeca godina biti bolja. Kaze mi cale a i jos neki rodjaci i prijatelji da u poslednjih 20-tak godina jesu susne godine bile relativno ceste ali da se nije desavalo da dve godine zaredom budu ekstremno lose. Valjda nece biti izuzetak.

Za Mitrovdan se veruje i da predskazuje kakva će biti zima.
Po ovcama se gleda kakva će biti zima: ako na Mitrovdan leže sa skupljenim nogama, biće blaga zima, ako leže sa opruženim nogama, biće oštra.

Ako na Mitrovdan bude oblačno, biće topla zima; bude li vedro, biće oštra. Ako pada sneg, kaže se da je Sveti Dimitrije došao na belom konju i da će se zima zadržati do aprila.

Vidimo šta kaže nebo a šta kažu ovce - kako su spavale?

Ako dozvoliš Vuxsd, na prostom primeru današnjeg dana ću ti dokazati zbog čega su takva verovanja čista glupost. Naravno, imam razumevanja, tako da je vreme bilo kakvo je bilo, bez nauke i mnogih saznanja, pa su se ljudi domunđavali na sve načine ne bi pokušali da rastumače vreme.

Danas je u Srbiji bilo od svega po malo što se vremena tiče. Na jugozapadu i zapadu bilo je više sunca, u ostatku zemlje uglavnom oblačno a na istoku/jugoistoku i delovima Banata i kiše.

I sada, po tome ispada da će na zapadu i jugozapadu zemlje zima biti ošra, a već 100-ak kilometara istočno za nekog ko se ravna po tome zima je blaga, što je besmisleno.

Kimi , jel ima negdje da se vidi kako je izgledao radarski prikaz padavina na ovim prostorima iz maja 2014?

Imaš na našem serbianmeteo forumu, u arhivi pronađi 2014-tu godinu zasigurno ima sačuvanih radarskih slika.

Ono sto zivotinje mogu da predvide, covek nikada nece moci, jer je zaboravio da obraca paznju na signale koje priroda salje, veruje jedino satelitima, a zivotinje nisu, i nikad nece, jer se moraju prilagodjavati uslovima u kojima zive, da bi prezivele, nemaju grejanje kao ljudi. Pa povodom toga, primeceno je da bubamare predskazuju kakva ce zima biti, ukoliko se u kasnu jesen grupisu u kolonije i skrivaju ispod streja, na prozorima i drugim zasticenim mestima, znaci da ce zima biti jaka, ako ih nema na vidiku kao sto ih nema ove jeseni znaci da ce zima biti blaga i da im pomoc "prijatelja" nece biti potrebna. To sto se grupisu rade zato da bi u toku zime menjale mesta one iz centra klupka idu spolja, a one "smrznute" idu u centar gde je toplije. Kao sto pingvini rade na severnom polu, kao sto bizoni rade u toku zime... I jos nebrojano primera kako zivotinja moze da "predvidi oluju", a covek ne moze bez pomoci satelita.
I jos nesto, to sto su stari ljudi znali da citaju znake koje priroda salje nisu gluposti, ne verujem da bas ovce mogu na mitrovdan da predvide kakva ce zima biti mada nije iskljuceno da mogu, ali znam da jedna zena u selu moze po nebu u sumraku, pravcu duvanja vetra i ne znam jos po cemu, bez greske da pogodi da li ce biti mraza ili nece.. Ko veruje veruje, ko ne veruje, ne mora, ali ja posle ove godine i raznoraznih lupetanja, vise verujem bubamarama nego meteorolozima. :osmeh:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh