Vremenske prilike u 2015-oj godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zalihe vlage iz juna meseca su bile mnogo veće 2012. godine nego ove.

Kako kod koga ,kod nas je u junu 2012 pala jedna i poslednja 11.06. od 10lit. i posle toga nista do 27.07.
Rose ima jos uvek i kod nas u ravnici , a sta ce biti u sledeca 3 dana videcemo.

Svako sagledava situaciju iz svoje tacke gledista i ocenjuje razliku izmedju 2012 i ove god. O kakvoj rosi i svezini noci se ovde prica? Razlika izmedju ravnice i brda je jako velika.
Ni jedan dan nismo imali temperaturu od 45 stepeni te 2012, bar ovde kod nas i kukuruzi su odsvirali svoje krajem Jula. Ista sudbina, samo da ne bude jos gore predstoji nam sad.

Poslednja izmena od urednika:
Kod nas krenuo da podgoreva kukuruz,na visim i peskovitijim delu atara vec je pola metra od zemlje podgoreo. Jos toliko i blizu je klip...Pukotine na sve strane...

Sto se tice mog kraja na srecu je ova godina daleko ispred 2012-te, i sve je u boljem stanju u odnosu na tu famoznu 2012-tu.

Naravno da sagledavam situaciju sa svoje tacke gledista, bas kao i ti i svi ostali. Odlicno znam sta je ravnica a sta brdo, ako znas gde je Lazarevac znaces o cemu pricam. Imam dosta zemlje u ravnici, a imam i u brdu jer se nalazim bas na granici gde pocinje brdovita Sumadija.

A sto se tice statistike i realnosti..
statistika kaze da je 2013. godina bila rodna po pitanju kukuruza, u Vojvodini ste imali dobre prinose. A mi u Sumadiji smo imali plafon dve tone po hektaru. E to ti je realnost.

Pricam o rosi u mom kraju, kao sto sam i napisao. A tek u ravnici pored reka imamo fantasticnu rosu svako jutro. Kukuruz prakticno zivi od te rose. To znam iz dugogodisnjeg iskustva. I opet kazem, govorim za svoj kraj. Kao sto ti pricas za tvoj.

Ja gledam slike u temi kukuruz 2015 i ne vidim toliko strasnu situaciju kao neki. Kukuruzi su uglavnom prosli fazu oplodnje, jedino ovi kasnije sejani su tu negde u toj fazi. Ovi rani hibridi vec rade zrno, i uradice. E sad nece to biti neki vrhunski prinosi ali bice roda.
A te 2012 godine je bilo parcela gde je kukuruz tarupiran. Bilo je nenormalno jalovih biljaka. Berem kukuruz usluzno, i secam se parcela gde je po hektaru bilo tri zitne korpe klipa! I to nije bilo samo u mom kraju. O tom ekstremu ja pricam. To je katastrofa.

Samo sto je mnogima u secanju prosla godina i ekstra prinosi. Pa cim zagusti, odmah kukanje.

2012 je već sad sve bilo spaljeno i sprženo.

Sada,putujem ibarskom kući...od Stepojevca na dole idila,sve bujno zeleno i lepo.Kukuruzi solidni.A tek potez od planine Rudnik pa ka Moravi,divota.

Suša je jedino primetna u Beogradu i okolnim naseljima gde se stvarno vidi da je trava već u fazi prženja.

Ta jutarnja rosa je zaista jako bitna ponekad,ali ipak na nju teško da može da računa dobar deo Vojvodine za ovakvih vrućina (posebno ne jug Banata kao najvetrovitiji).Već se nazire jedno veoma toplo jutro za jug Banata,to je nedeljno jutro,jer će duvati pojačan južni vetar.

Šta reći,od subote-nedelje žestoka toplota,pre svega po visini.Srećom danju bez jačih južnih vetrova koji bi dodatno prisilno zagrevali vazduh,pa će temperature ipak ostati dalekoo od rekorda,tj ekstrema.

Napokon i na vidiku posle dužeg vremena konkretnija promena tamo 25-og...

A inače pre toga....u toku noći koji plljusak može da zaluta do krajnjeg severozapada Bačke.Sutra kasno uveče takođe u Vojvodini,reklo bi se posebno oko Fruške Gore bi moglo da bukne par izolovanih jačih Cb-ova.

2012 je već sad sve bilo spaljeno i sprženo.

Sada,putujem ibarskom kući...od Stepojevca na dole idila,sve bujno zeleno i lepo.Kukuruzi solidni.A tek potez od planine Rudnik pa ka Moravi,divota.

Suša je jedino primetna u Beogradu i okolnim naseljima gde se stvarno vidi da je trava već u fazi prženja.

Ta jutarnja rosa je zaista jako bitna ponekad,ali ipak na nju teško da može da računa dobar deo Vojvodine za ovakvih vrućina (posebno ne jug Banata kao najvetrovitiji).Već se nazire jedno veoma toplo jutro za jug Banata,to je nedeljno jutro,jer će duvati pojačan južni vetar.

Šta reći,od subote-nedelje žestoka toplota,pre svega po visini.Srećom danju bez jačih južnih vetrova koji bi dodatno prisilno zagrevali vazduh,pa će temperature ipak ostati dalekoo od rekorda,tj ekstrema.

Napokon i na vidiku posle dužeg vremena konkretnija promena tamo 25-og...

A inače pre toga....u toku noći koji plljusak može da zaluta do krajnjeg severozapada Bačke.Sutra kasno uveče takođe u Vojvodini,reklo bi se posebno oko Fruške Gore bi moglo da bukne par izolovanih jačih Cb-ova.
Pa dole u srbiji je bilo vise kise nego kod nas u vojvodini tako da nisi u pravu sto se tice inteziteta suse!

U mom kraju je ova godina u ovom momentu najgora za usjeve od kad se pamti , znači gora i od 2011 koja je za nas ovde bila dosad najgora , gora i od famozne 2012. Slike da postavim neda mi se a plašim se za članove sa slabijim srcem . Jedan primjer , a totalno je nelogično , danas stavim pumpu za navodjavanje , na jedan bunar koji je radio uredno cijele 2012 , kad ono prc , nemože , voda pala na 7-8m dubine ?? Nakon kiše od 170l za tri dana u maju ?? Šta se ovo dešava ? Rijeku Vrbas klinci prelaze traktorima i autima na mjestima gdje se nikad nije moglo preći ?

Sto se tice mene i mog kraja zalihe vlage su daleko vece nego 2012te,postavljali smo table za ogled kukuruza i asov sam iskrivio nekoliko puta,a drzalje rasklimao,ali je to daaaleko od 2012te kad smo iskrivili osovinu koju smo udarali macolom i sipali vode da koliko-toliko popusti.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh