Vremenske prilike u 2015-oj godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Samo da te ispravim kolega , ne da neće biti nikakve vajde od kukuruza , to bi bilo dobro , nego se napravi sa kukuruzom samo tako ogroman minus .
Da bude u temi , i ovde pukotine ogromne . Jednom kolegi ispao telefon u pukotinu i nije ga mogao izvaditi . Išao kući za ašov i doobro se namučio opet .:haha: Jest da to nije bilo ove godine ali pukotine su iste.

Код вас је жетва кренула крајем јуна и у првим данима јула,ми смо каснили скоро недељу дана баш због кише која је падала тих дана,због тога кажем по која пукотина...нас није заобишла скоро ни једна најављена у том периоду!Нису биле обилне али сам помислио да ми се село зове Местимично!

Leto 2012-te je već do sada skoro 3 stepena u proseku toplije od ovog,tako da (pre svega po tome) ovo neće biti ni blizu tom letu.Takođe,naspram te spomenute 2012-te,više je padavine,jer je van Vojvodine jun bio normalan,ili čak i kišniji od proseka...2012 je svuda bio sušan.

Biće toplo narednih dana,posebno od petka pa tamo do 19-og,20-og,ali opet daleko je to od bilo kakvih ekstrema,maksimumi uglavnom između 34 i 37 stepeni.

Tu se oko 20-og crta front,osveženje i pljuskovi prolazni.

Kimi moras shvatiti ljude da su ocajni zbog ovakvog nevremena koje je zahvatilo celu Vojvodinu jer upravo ovaj region je glavni poljoprivredni region nase jadne drzave. Ne zelim ni ostali deo da podcenim, ili omalovazim, ali ipak je Vojvodina nosioc poljoprivredne proizvodnje.
Ako pravimo paralelu sa 2012, a pravimo, onda moramo znati da je jun, pa cak i maj bio extremno topao, ali sa nesto padavina, dok ove godine imamo totalni apurd da je maj bio prevlazan i prehladan, a da je jun bio presuv i takodje prehladan i da su biljke zbog tog patile. Nisu se dovoljno brzo razvijale usled hladnog vremena, a na sve to je jos dosao i ovaj periodicno vreo jul sa oskudnim padavinama. Generalno kondicija i izgled useva nisu tako losi kao 2012, ali nisu ni daleko. Ustvari razlika je samo u onom koliko kasni vegetacija usled hladnog maja i juna.
Ovakvo suvo vreme sa povremenim extremno visokim temperaturama ce se zasigurno zadrzati do kraja leta, pa cak mozda i do kraja jeseni i ti to Kimi znas jer vidim da se isto tako nesto pise i na vasem forumu. Uostalom sad ni ne treba neki poseban meteorolog da bi se prosto osetilo da kise nema, ili ce je biti u jako malim kolicinama. Nadam se da ce ipak nesto kise uspeti da se dovuce i do nas i da ce ovo sad za vikend biti zadnji toplotni talas inace je vrlo lako moguce da 2014 i 2015 budu dva totalna extrema.

Nas je sve promasilo, kad je u Lokvama padalo 50l mi smo dobili 10l i tako je u sustini bilans padavina kod nas naj losiji...
Ovde su par uvazenih forumasa prizeljkivali susu da bi se rascistio teren medju paorima, pa evo im malo neka se krckaju, a sami ce se prepoznati, a sad po naj vise kukaju!!!

Usevi u ataru će moći ovako možda još 2 nedelje.Ima svega i svačega za videti.Od ekstremno dobrih parcela do ekstremno loših.Svi usevi iz kasnijih rokova setve su popušili i to debelo.

Tacno je da smo u Junu imali dobru kolicinu kise ali nazalost takva je nasa ritska zemlja koja je jako zahtevna za kisom da bi dala neki prosecan prinos. Sad vec pocinje da se vidi daj deficit vlage u nekom delu atara i to uopste ne valja, jos kad se dodaju sledece 2 nedelje sa paklenim temperaturama. Zato sam rekao da trenutno mnogo lici ova god. sa 2012.
Lako moze doci do toga da ta Junska kisa nema nikakvog znacajnog uticaja na kukuruze i soju koji su sad u fazi ili nalivanja zrna ili punog cvetanja!
A sto se tice nekih koji su prizeljkivali susu nadajuci se time dobrim cenama, mislim da ce se grdno varati i taj film ove godine nece videti osim ne daj Boze polu praznih ili praznih prikolica i ambara!

Suša u junu jeste čudna,ali u julu baš i nije.Ako gledamo podatke za Beograd i Niš,6 puta u poslednjih 30 i nešto godina je jul bio sa ukupno manje od 10mm.

Paore,mnogo si ekstreman.Tačno je da se ne nazire ozbiljnije zahlađenje,ali takva tvrdnja da ćemo se pržiti skroz do kraja leta ne pije vodu.

Ovo što će biti narednih dana je vrhunac leta,to se prosto vidi i sa karata.Ubedljivije od ovoga što predstoji ne može.A i vala red bi bio na jedan kišniji i hladniji avgust,čekamo ga već 8 godina...

Ova karta i dalje tupi po svom,ali nešto približno je crtala i za ovaj aktuelni jul,pa vidimo kuda vodi.To je lepo Peet se setio.Zato se i zove "sezonska".

eut2mmonind1.gif

Ne postoje trenutno (narednih 10-ak dana sigurno) uslovi za ovakvo nešto.Predugačka pauza je bila u prodorima sa okeana.Afrika je osetila svoju šansu i brže bolje usijala čitavu južnu Evropu.Non stop nam tu "diše" za vratom taj toplotni balon.Dole vala po Grčkoj i Kipru pakao nad paklovima.

Zato od sutra,iako je ciklon hiljadama kilometra daleko od nas,čim malo podstakne južna strujanja na svom prednjem delu odma leti ka nama jaka toplota.Obično je za to potrebno 3 dana,ali u ovom slučaju ona je bukvalno za dan iznad nas.

Dalje,kako je morska površina takođe usijana previše,odbija i da odreaguje na eventualne prodore u vidu stvaranja ciklona.Jedino što dolazi su kontinentalni frontovi,sa severozapada,i to samo jedan od njih nekoliko potencijalnih,zato što usled te toplote prodori "zapinju" na Alpima,tj. ne mogu ih preskočiti.

Jedino što bi moglo razbuktati Jadransko more je jači prodor hladnoće sa Evropskog kopna do juga Francuske i severa Italije,te dalje u Đenovski zaliv,pa da u toj interakciji hladnoće i toplote se napokon aktivira Đenovka.

I da,neki član me je pitao za vreme u Kladovu.Ništa pametno,kao i u ostatku zemlje.Vrlo toplo,bez padavina.

Poslednja izmena:
To i ja isto kažem Kimi da je ovo vrhunac leta, ali taj vrhunac ce dokrajčiti veliki deo useva, u tome je problem. Nama kisan avgust neće bas puno pomoći. Jedino sta mogu da kažem da za u posljednjih nekoliko dana je svaki put temperatura bila niza od prognozirane po par stepeni, pa se iskreno nadam da neće preko 35. Sad se ipak vidi gde je kakvo zemljište i ko je kako uradio. Kod nas neki kažu za godine kao sto je prošla da su to "huljine godine", ali ova definitivno nije. Problem ove nisu toliko temperature već jako malo padavina u Junu i julu, i po tom je lošija od 2012.

Za očekivati je bilo posle onako kišne prošle godine da dođe jedna sa manje padavina. Ne znam da li su se ranije dešavale 2 izuzetno kišne godine za redom, ali 10ak godina kako se bavim poljoprivredom nisu. Foreca.com u narednih 10 dana, tj. do 24 jula pokazuje temperature preko 35 stepeni. To će dokrajčiti većinu useva. Ako smo preživeli 2012. preživećemo i ovu godinu.

Paore, pogađali su češće nego drugi, i retko kada su omanuli za padavine. Temperaturu možda jesu koji stepen promašili ali ne bitno je da li je 35 ili 37 stepeni. Za sada kod njih nema padavina u najavi, što znači da ih verovatno neće ni biti. Ako i bude biće male količine, ispod 10 litara.

Imam problem za koji je verovatno Kimi jedina osoba na svetu koja moze da mi da savet. Zbog prirode posla setio se neki nacunik iz inostranstva da mi trazi trazi kakvo je bilo vreme od npr 20.06.2015-05.07.2015 u Srbiji. Znaci ne vremenska prognoza nego kad je bilo suncano a kad je bilo kisno i gde? :cool::kisa:::samo bes::

Ja garantujem da ce biti dobra kisa krajem avgusta pocetkom septembra a do tada uzivajte u toplini leta,ko je dobio subvencije moze i na more:ppozdrav:

Paore,peet nemojte samo kukati kao ja:osmeh:gledajte to sa vedrije strane,hladno pice,sladoled i u hlad pa mozak na odmor,a njive.....su tu da nam trose pare,imamo previse pa da se ne ubudjaju od stajanja:osmeh:

Kimi uz duzno postovanje mogu reci da je stigla susa,bar u sela a u gradove neznam,zivim na selu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh