Vremenske prilike u 2015-oj godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Svako sagledava situaciju iz svoje tacke gledista i ocenjuje razliku izmedju 2012 i ove god. O kakvoj rosi i svezini noci se ovde prica? Razlika izmedju ravnice i brda je jako velika.
Ni jedan dan nismo imali temperaturu od 45 stepeni te 2012, bar ovde kod nas i kukuruzi su odsvirali svoje krajem Jula. Ista sudbina, samo da ne bude jos gore predstoji nam sad.
Ja sam malo veći optimsta Pero,2012 kasna setva kasni hibridi nisu osetili sušu,problem je bilo oprašivanje a mislim da vlage generalno nije toliko falilo da strada kukuruz.
Ove godine nema još bojazni (vidim da su se tvoji dobro oprašili) a za vlagu nije još kritično, e več ako vako dogura do Svetog Ilije ( u selu) biće zeznuto.
U subotu sam malo eksperimentisao po voćnjaku,nije još opasno sa vlagom.

@ Kimi

Kom meteoroloskom modelu najvise verovati od ovih (ETA, ETA2, GFS) svaki se razlikuje. Ovaj GFS "najavljuje" kisu. Ova dva ne. Ukratko za nas koji nismo upuceni.

Balkan je definitivno najgori sto se tice suse,a opet nisu svi krajevi isti pogotovo planinski i brdoviti koji su imali Junske kise.Ravnicarski krajevi u 70 posto slucajeva obrace prolecne useve vec od polovine Avgusta.Kod mene je vec susa odnela 50 posto useva iako su ljudi jos skepticni i misle da ima nade.Ta kisa od 25 koja se najavljuje a moze dotle da se najave izjalove,nece nista promeniti samo kod useva sa dobrom agrotehnikom moze da donese malo bolji rod.

Balkan je definitivno najgori sto se tice suse

Da li baš ?Šta su onda tek Apenini i Pirineji (izuzev krajnjeg severa Italije i Španije),koji su iste geografske širine kao mi.Tu tek nema kiše ni za lek,plus je pržiona još žešća.

Sušno je i u Mađarskoj,Slovačkoj,Poljskoj,Češkoj..

@Farmer

Definitivno će ta noć na nedelju i nedelja ujutru biti veoma topla,posebno u Vršču zbog feniranja sa vršačkog brega.Jutranja verovatno oko 25 stepeni :sta:

@Komsija,Momo

U globalu,najbolji je ECMWF,pogotovo za padavine u sklopu ciklona sa mora,takozvane nimbostratusne natapače.

Za izolovane razvoje leti,tj. konvektivne padavine najbolji je ipak GFS.

Za nedelju tokom dana je na severu zemlje uveden pojačan topao južni i jugozapadni vetar,koji bi još dodatno mogao da povisi temperature.

Za ponedeljak do severa zemlje probija severac,kao prašinska oluja,pa bi temperature opale popodne.

Kimi daj oped one slike sto si nekag stavljao i uporedjivao tvoju okucnicu (cini mi se) i zelenilo iz 2012. i valjda prosle gdoine. Stavi sad slike iz ove godine.

Kimi sta mislis ima li nade za koji pljusak u nedelju kasno nocu za nase krajeve,GFS crta neke padavine za tu noc
Rtavn664.gif

@Beca
Loša je rezolucija ECMWF-a temperaturna,zato daje takve vrednosti.Nije to realno,naravno.Pa i za ovde npr daje minimalne od po 26-27C što je van pameti jer ovde nikad skoro nema tropske noći (Tmin iznad 20)
@Željko

Mogući su pljuskovi sa grmljavinom u toku predstojeće noći,ali i u između nedelje i ponedeljka.Ostaje da pratimo.

Kimi daj oped one slike sto si nekag stavljao i uporedjivao tvoju okucnicu (cini mi se) i zelenilo iz 2012. i valjda prosle gdoine. Stavi sad slike iz ove godine.

Paore,misliš na ovo ? :osmeh:

10491285_10204744252234609_7862970688445793602_n.jpg

2012 u ovo vreme kod nas klipova već nije bilo i podgoreli skroz.Sada je sasvim drugačija situacija po tom pitanju.

Ovakav pakao i vrucine ce trajati do kraja jula najavljuju meteorolozi ,zahladnjeje tek pocetkom augusta.

Slazem se. Prinos na gro parcela 2012 bio 0kg. Tada se nije oprasio i nije bilo prinosa. Sada je poneo neke klipove, sta ce do kraja isterati veliko je pitanje.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh