Podizna moć hidraulika kod Vladimireca T25 po knjizi je 550 kg....
Ovo u praksi ne važi, već može i dosta više...
Recimo, moj Vlajko nosi voćarsku platformu koja je teška (na pločici piše, ukucano je) 380kg i 4 jaka čoveka na njoj koji imaju ukupno minimum 300 kilograma (da računamo da svaki čovek ima po minimum 75kg "žive vage"), a što dalje daje 650 do 700 kilograma koji trpi hidraulik, i traktor se ne propinje, ali napred imam 4 tega po 25kg koji ukupno teže 100 kilograma...
Plus u zadnjim točkovima tegove, na svakom točku po 50 kg...
Gume zadnje 12.4 - 28...
Napred su predviđena, fabrički, (po knjizi i ima mesta) čak 6 komada tegova !!!!
Svaki po 25kg daje 150 kilograma samo napred, kao kontra teg nekom priključku !!!!!
Jedna stvar, a dokazana više puta u praksi, i eksploataciji ovog traktora je njegova "slaba tačka", bočni reduktori, koji usled dugotrajnog vremena upotrebe, od (kod mene) 45 godina, skoro pa pola veka, umeju da budu problematični kada se "kači" jednoosovinka, a obavezno u pretovaru, jer, "Rus je to", pa pucaju "čizme" i dolazi do havarije...
To je mana, mada možeš vući, ali mislim da se rizik ne isplati...
On ima veoma veliku poteznu moć, usled velikog obrtnog momenta, a koji mu daje zamajac od oko 50-60 kilograma....
To je ono njegovo čuveno, "štektanje", tk, tk, tk, tkkk.....
Na stranu što ima 2 klipa, može mu biti prednost, po meni, ne i mana...
Ako mene pitaš, LTZ T40 sa prednjom vučom, je pravi siledžija po pitanju vuče, prava mrcina, još opterećena tegovima, i nema, ako je sve ispravno, šta neće povući, i odvući...
To mu (T40) dođe kao "stariji i jači brat" Vladimirecu, jer ima identične cilindre i klipove, 4 u nizu, a Vlajko "samo" 2...
Okretnost je na strani, normalno, Vlajka, sa "manuelnim sistemom upravljanja", recimo, ja sam mome odsekao graničnike na prednjim točkovima, pa bukvalno okrenem traktor u mestu, ali bukvalno, uz upotrebu jedne papučice kočnice, već u željenom pravcu, hoću li smotati levo ili desno...
"Mali Ursus", neka mi cenjene kolege koji ga imaju, ne zamere, nije toliko sposoban "za povući" kao Vladimirec T25...
Vlajku je nominalna snaga 31 konj, a Ursus 335 35 konja, isto imaju 2 cilindra, i slično "se čuju" kada idu sokakom, ali se kod Rusa snaga meri na točkovima, a Ursusu na kardanskom vratilu...
Još nešto, Vladimirec ima mogućnost podizanja vrednosti nominalne snage, odvrtanjem korektora na PVP, kada je potrebna dodatna snaga u obavljanju nekog težeg posla, do 34 konjske snage...
Moje iskustvo, mada uvek napominjem, džaba ti sva tehnika ako nemaš "pravog" čoveka (i iskusnog rukovaoca mašinom) da upotrebi traktor na pravi način, i iz njega izvuče maksimum mogućnosti...
U selu ima dosta Vladimireca, sa svakim mogu da stanem na crtu, i da se nadvlačimo, i tvrdim, bez lažne skromnosti, da ću svakog odvući i nadvući...
Što se potrošnje tiče, slično kao i sa ostalim "Rusima", ako ga ganjaš pun gasa, bez milosti i ne žališ, bure nafte da imaš stalno na lageru, a ako ide do srednjih obrtaja, ume zaista da bude pravi" štediša" goriva...
Uzorao sam jesenas njivu od 62 ara i nešto kvadrata sa 14 litara "gasnog ulja", jednobrazni plug 14", što se može uzeti kao neki prosek potrošnje kod mene za tu površinu, tj. njivu...
Apropo goriva, "ruske pumpe" gutaju sve tečno, a zapaljivo, zejtin, prerađeno ulje i benzin u nekom odnosu, i sve vrste dizela, čak i rastopljenu (dovoljno tečnu) čistu svinjsku mast !!!!
Nadam se da sam bio od pomoći...