Evo mene i mojih projekata u pogledu usavršavanja pojedinih sistema ovog traktora...
Najnoviji je - GREJANJE !!!!
Gledao sam još prošle Zime one Ruse i njihove ideje povodom ovog pitanja, i najviše mi se svideo taj način, odnosno rešenje da jednostavno sprovedu jednom aluminijumskom cevi topao vazduh sa cilindara u kabinu...
Prosto i jednostavno, nije ni skupo, ovu rebrastu cev od aluminijuma sam platio oko 300 dinara, ostali materijal, lim od 1 mm imam od starih bojlera, naravno, elektrode, i malo sopstvenog rada u vidu krojenja, sečenja, brušenja, varenja....
Danas sam odradio "sabirnik-deflektor" koji sakuplja topao vazduh i montirao aluminijumsku cev kao i svojevrsnu "prigušnicu-deflektor" sa strane ventilatora-turbine a sutra mi ostaje da isečem rupu na kabini i napravim nosač aluminijumske rebraste cevi koja sprovodi topao vazduh...
E sada, naravno da mi je važno i Vaše mišljenje i eventualne sugestije, kao i saveti koji bi doveli do usavršavanja ovog sistema...
U rebusu sam da li sam približno dobro odradio lim-deflektor, "prigušnicu" sa strane ventilatora ?
Čitao sam u Uputstvu da se taj lim stavlja kao prigušnica dovođenog zraka na cilindre kada je spoljna temperatura vazduha manja od 5 stepeni Celzijusa, da bi na taj način onemogućili preterano hlađenje cilindara, a istovremeno postizanje optimalne, i uvek poželjne, radne temperature...
Za taj lim "prigušnicu-deflektor", ne znam kako izgleda, pa sam onako, otprilike, napravio ovaj, možda sam i pogrešio, ne znam, pa bih molio nekoga, a ko ima taj lim "prigušnicu", pošto se isporučivao kao dodatna oprema uz nov traktor, da uslika, pa postavi sliku...
Uvek volim da vidim kako je konstruktor smislio, pa ako mi se sviđa, primenim, ako ne, lako je prepraviti po svom...
Još nešto, ako neko namerava da odradi i sam ovakvo grejanje u traktoru, VEOMA JE VAŽNO da su svi dihtunzi na izduvnom sistemu ispravni, kao i naleganje glave na cilindre i dizni na glave, da ne bi slučajno sprovodili i izduvne gasove u kabinu što može biti veoma opasno !!!!
To je i savet većine Rusa koji postaviše snimke na Yuotube, sa ovakvim vidom grejanja, pa mi dadoše ideju, i napravih i ja...
Sutra bi trebalo da završim, pa da se isproba !!!