VLADIMIREC T-25

Danas sam bio vredan, izvadio desnu kočionu oblogu, očistio doboš od rđe (nisam ga šmirglao, već se setio čelične četke za brusilicu, sija se doboš ko ogledalce), a unutrašnjost od (minimalne) količine prljavštine svakakvog porekla, uglavnom-masno, i produžio novu kočionu oblogu opet za 3 cm i ubacio je u kućište...
Uh, pred samo veče završih s težim delom, sve je spakovano na svoja mesta, za sutra sledi još da napravim nosače za opruge pedala s štelovanjem, nešto sam zamislio, neka moja (fiks) ideja, videću sutra 'oće li uspeti, pa ću se pohvaliti sutra naveče...
Pokisao sam par puta, a i vetar je duvao žestoko, a moja kuća na kraju sela, asocira na?:veseljak::
I onda štelovanje kočnica, usputno čišćenje poklopca menjača (dok mi je pod rukom) i vraćanje podnih limova i ručnog gasa pa da se isproba...:osmeh:
Nadam se da ću sutra sve ovo obaviti i zatvoriti radnju, do daljnjeg...
Idem na teren da radim desetak dana, i odmorim malo, pa kada se vratim, sledi remont, promena gumica, hidrauličnog klipa...
Jedna (velika) briga manje, koja može glavu da odnese...

20170307_102526.jpg

20170307_174912.jpg

- - - - - - - - - -

E najzad i ja završih s ovom mojom epizodom (sapunske serije)...
Konačno danas sklopio sve, uštelovao kočnice, desna koči perfektno a leva malko slabije tako da ću u neko dogledno vreme (kada bude bilo više vremena) morati da je doštelujem, mada i ovako dobro "hvata"...
Mislim da sam napravio propust (previd) što nisam "oglancao" i levi doboš, kad je već bilo rasklopljeno, al' dobro...
Naravno, usledila je proba, koju zamalo da promašim, jer traktor naprasno nije hteo da upali...
Ko za inat, povukao vazduh, a vratio gorivo natrag u rezervoar, pa sam morao najpre time da se zabavljam..
Zaleteo sam ga 6. pun gas i samo sam lupio po pedalama, traktor blokira i malo se zanese u desno, a videh po tragu i zašto, leva slabije koči, da napomenem, pedale su bile spojene...

20170308_170741.jpg

A evo i inovacije što sam smislio....
Stalno sam mučio muku i bio nezadovoljan kako opruge koje vraćaju pedale u položaj funkcionišu.Više premalo, nego dovoljno i smislih način da ih "fino štelujem".Ne znam kako izgleda originalno rešenje, jer je traktor došao kod mene sa nekom veeelikom oprugom koja je bila zakačena za blatobran a nekim parčadima armature pedale bile povezane sa tom oprugom.Funkcionisalo jeste, ali bilo ružno da Bog sačuva.
Sada sam napravio ovako i super radi (i još bolje izgleda)...

20170308_141002.jpg

Kad bi svi imali takve kocnice bilo bi super u saobracaju. Kod nas ovde na prste mozes pobrojati koji traktori imaju uopste kocnice a to je nesto od osnovnih stvari koje glavu cuvaju

Samo da vam kazem, da nije bas zdravo naglo kociti(blokiranjem) kod traktorra koji posle kocnica imaju reduktore. Pri velikim opterecenjim se zub nekog od zupcanika(koji na nizbrdici drzi ceo teret od 5-6 tona) izvali bez problema.
Kod Fergusona sa diskosnim kocenjem, se reduktori kvare u prilicnoj meri bas zbog kocnica pre finalnog prenosa. A vecina voli kociti maksimalno.. I ono rasklimavanje izlaznog rukavca je u sustini radi kocenja.
Prednost je sto se sila kocenja multiplicira, pa su kocnice i sa manjim kocnim momentom jako efikasne.

To si potpuno u pravujer sam tocak je takoce velikog precnika teg koji preko prenosa treba zaustaviti. Doduse ja bar kocim motornom kocnicom i ovde u ravnici mi ustreba samo za nedaj boze situaciju tako da poprilicno mogu trajati ali mnoge sam u brdovitim terenima gledao gde cak izbace traktor na ler i oslone se samo na kocnice sto je izrazito opasno cak i za potpuno ispravne kocnice jer posle par uzastopnih kocenja se mogu pregrejati obloge i ostati takoreci bez kocnica. Koci se uvek motorom uz samo ako ustreba ponekad usporiti kocnicom

Mnogo manje je buke sad koliko se culo u menjacu. jos da balo nalegne spojnicka osovina jer je nova i cuje se ali lece i to. Motor sad vuce i radi bez problema ,hidraulika je mnogo brza zbog promenute pumpe a pri ruci razvodnik sa rucicom i nema vise vibracija u menjacu koje su se javljale pod opterecenjem. Razlika je poprilicna a nije ni cudo koliko je propalih lezajeva bilo

U pitanju su centimetri ne milimetri ☺

- - - - - - - - - -

Kazes stara 56 a nova 53 to je zanemarljivo. To je 3mm. u stvari po 1.5mm. sa svake strane je krace ili je ona stara rastegnuta. Nisam imao prilike nikad da menjam kocnice tako da o tome bas i neznam puno ali vidim da je mnogo za$%bano._______________Amater 83@ Nebi trebala da bude skuplja od 2000d.[/QUO

U pitanju su santimetri ne milimetri ☺

Mnogo manje je buke sad koliko se culo u menjacu. jos da balo nalegne spojnicka osovina jer je nova i cuje se ali lece i to. Motor sad vuce i radi bez problema ,hidraulika je mnogo brza zbog promenute pumpe a pri ruci razvodnik sa rucicom i nema vise vibracija u menjacu koje su se javljale pod opterecenjem. Razlika je poprilicna a nije ni cudo koliko je propalih lezajeva bilo
Znači vredelo je truda ,sada je kao nov:ppozdrav:

:sta::sta::sta:
Danas sam bio vredan, izvadio desnu kočionu oblogu, očistio doboš od rđe (nisam ga šmirglao, već se setio čelične četke za brusilicu, sija se doboš ko ogledalce), a unutrašnjost od (minimalne) količine prljavštine svakakvog porekla, uglavnom-masno, i produžio novu kočionu oblogu opet za 3 cm i ubacio je u kućište...
Uh, pred samo veče završih s težim delom, sve je spakovano na svoja mesta, za sutra sledi još da napravim nosače za opruge pedala s štelovanjem, nešto sam zamislio, neka moja (fiks) ideja, videću sutra 'oće li uspeti, pa ću se pohvaliti sutra naveče...
Pokisao sam par puta, a i vetar je duvao žestoko, a moja kuća na kraju sela, asocira na?:veseljak::
I onda štelovanje kočnica, usputno čišćenje poklopca menjača (dok mi je pod rukom) i vraćanje podnih limova i ručnog gasa pa da se isproba...:osmeh:
Nadam se da ću sutra sve ovo obaviti i zatvoriti radnju, do daljnjeg...
Idem na teren da radim desetak dana, i odmorim malo, pa kada se vratim, sledi remont, promena gumica, hidrauličnog klipa...
Jedna (velika) briga manje, koja može glavu da odnese...

20170307_102526.jpg

20170307_174912.jpg

- - - - - - - - - -

E najzad i ja završih s ovom mojom epizodom (sapunske serije)...
Konačno danas sklopio sve, uštelovao kočnice, desna koči perfektno a leva malko slabije tako da ću u neko dogledno vreme (kada bude bilo više vremena) morati da je doštelujem, mada i ovako dobro "hvata"...
Mislim da sam napravio propust (previd) što nisam "oglancao" i levi doboš, kad je već bilo rasklopljeno, al' dobro...
Naravno, usledila je proba, koju zamalo da promašim, jer traktor naprasno nije hteo da upali...
Ko za inat, povukao vazduh, a vratio gorivo natrag u rezervoar, pa sam morao najpre time da se zabavljam..
Zaleteo sam ga 6. pun gas i samo sam lupio po pedalama, traktor blokira i malo se zanese u desno, a videh po tragu i zašto, leva slabije koči, da napomenem, pedale su bile spojene...

20170308_170741.jpg

A evo i inovacije što sam smislio....
Stalno sam mučio muku i bio nezadovoljan kako opruge koje vraćaju pedale u položaj funkcionišu.Više premalo, nego dovoljno i smislih način da ih "fino štelujem".Ne znam kako izgleda originalno rešenje, jer je traktor došao kod mene sa nekom veeelikom oprugom koja je bila zakačena za blatobran a nekim parčadima armature pedale bile povezane sa tom oprugom.Funkcionisalo jeste, ali bilo ružno da Bog sačuva.
Sada sam napravio ovako i super radi (i još bolje izgleda)...

20170308_141002.jpg

Uh bre al me naplaši sa ovim pričama a treba da radim kočnice :)

Nema sta te plasiti jer realnost je realnost i sve su to prilicno stari traktori i korozija je neizbezna. Problematika uvek postoji u takvim poslovima i jedino sto moze zeznuti je precnik kocione trake i dobosa jer ima vecih i manjih. Kod vecine su manji precnikom ali ako je ko remontovao i menjao dobose onda dodje do problema. Zato skines prvo i izmeris jednu stranu i porucis deo i nema omaske.Najbitnije je da skoro svih delova jos uvek ima a najbolje je kocione trake nanitovati ako je moguce kod majstora sto to repariraju jer sam kvalitet obloge je bolji

Poslednja izmena:
I ja sam mislio da se provučem sa ubacivanjem pakni od gore ali pošto imam kabinu.....
Pošto je traktor kod mene tek dve godine poskidaću sve da vidim šta ima unutra ??????????????????

Obavezno neku dizalicu da zakacis reduktor i opet pazljivo vadi i vracaj jer semering na manjacu se vrlo lako osteti.reduktor je prilicno tezak i neje nimalo zgodno dovesto osovinu u tacan polozaj i ubaciti

pumpa_3.jpg
[/URL][/IMG]

Da li je sraf pod 1 za kontrolu ulja u bos pumpi i da li je sraf pod 2 za sipanje ulja?

O masnoci ne komentarisemo :osmeh:

Nazad
Vrh