VLADIMIREC T-25

Najbolje ako možeš da vratiš i zameniš te paknove za duže. Trebao si parkirati traktor u šupu :kisa:.
Nije to ništa strašno, ja na LTZ-u moram da skidam čizmu kako bih promenio ove paknove.
Kako znati da li su doboši potrošeni (ovaj deo oko koga idu pakne), da li se oni obrađuju i u kakvom su stanju?

Jedan produzio na veznim plocicama, a za drugi nisam imao zivaca. Zvao ih, rekli Posalji zamenicemo. Poslao, Nisam dobio ni pare a ni oblogu. Zvao ih vise puta ne javljaju se. Digao sam ruke od toga. Nek im je na čast.

Da li može da se kupi samo feroda i nitne i kočioni oblozi se repariraju u sopstvenoj režiji?
Da sačuvam ove stare obloge za drugi put...
Deluju mi mnogo kvalitetnije od ovih "novih"...

- - - - - - - - - -

A i "dužina" odgovara...:haha:

Moze se i to uraditi samo neznam gde ces naci za kupiti obloge i nitne. A imas u Rumi coveka koji radi lamele i verovatno i kocione obloge moze srediti jer klasicne obloge su sigurno kvalitetnije i tvrdje od ovih. Imaju dve vrste dobosa i traka precnikom samo neznam u koje serije su ubacivali ove vece.Dobosi se mogu i obraditi ako su zaderani ali za koliko su sad manji precnikom za toliko se mora obloga deblja staviti. Kao specijala lezaja.
Reko ti ja Dobrodole da ce biti svetaca pomenutih kad je kabina gore.Ja sam zato skinuo sve dole jer sam remontovo i reduktore i oprao uzas u cizmama i onda spakovao kako dolikuje i mnogo lakse. Pokacati na licu mesta sve je zeznuto i neka delic neki upadne koji je potreban da se ubijes da izvadis

Ova takozvana pletenica nista ne valja! Ne montiraj to na traktor! Pored toga sto je metalna obujmica kratka,mnogo veci problem je sto je ta "pletenica" kao ćebe... Ne ce kociti traktor ni na ravnom sa tim... Moj predlog da kupis kvalitetnije metalne obujmice sa nanitovanom FERODOM ili tvoje postojece obujmice da nakujes kod nekoga ko se bavi tim... Neko ko nituje lamele takodje nituje i pakne...

Malopre izmerio spoljni prečnik obloga...Stara 56cm a nova 53,u proceni se nisam prevario ali na oko kad ih glediš izgledaju identično, po "dužini"...:haha:
Miloše, hvala za savete, ALI NEMA drugih u ponudi, svi drže istu robu, pitao sam na 4 mesta (Rusa) na Vašaru pošto su, i svi tražiše 20€ za par, i tražio da mi samo pokaže kako izgledaju, vrtio sam po rukama i ponavljam, sve istog "proizvodjača"...
Šta da radim sad s njima?
Da ih frljnem u jezero?
Jbg dadoh 2.500 za njih (i komplet za reparaciju hid. klipa)...
Čisto za inf.,pazario sam kod Cubera Ivana, ali opet, bilo kod koga da sam, sve isto g...::samo bes::
Izvadim danas ovu što sam već "ugurao" ("ugurali" mi ga oni već :haha:) i produžim je na tih "magičnih" 56cm, pa ću videti kako koči, sigurno bolje nego sa starom, a za to vreme, tražim način da odradim stare, najverovatnije kod Zoranovića u Rumi, pa kad se ove nove za godinu, dve sj...bu, zamenim i gotovo...
Platio sam školu, zato i pišem da i Vi ne dospete u ćorsokak ko i ja sa najobičnijom i najbanalnijom promenom kočionih obloga....::vadjenje_repe::
Odoh da radim dok ne počne kiša...:kisa:

Kazes stara 56 a nova 53 to je zanemarljivo. To je 3mm. u stvari po 1.5mm. sa svake strane je krace ili je ona stara rastegnuta. Nisam imao prilike nikad da menjam kocnice tako da o tome bas i neznam puno ali vidim da je mnogo za$%bano._______________Amater 83@ Nebi trebala da bude skuplja od 2000d.

Sutra narucujem u Elcom-u,pa cu znati cenu.

- - - - - - - - - -

Trebala bi mi jos jedna info. Oznake lezajeva na poluosovini zadnjeg tocka,i to moram da menjam,jedan tocak se dobro mrda,ako neko zna neka napise.

Mozda treba samo pritegnuti navrtku. Najbolje da prvo izvadis lezaj pa narucis po uzorku. Kolega Vica022 je to menjao nedavno mozda on zna a zna i Milos t25.

Oznake konusno valjkastih lezajeva su ruske i za manji je 7608K a za veci 7512. Uz to bavezno zameni semeringe do tocka u onom deklicu malom i tu idu dva komada 70-95-1 .
Ac pumpice kineske ni slucajno nekupujte jer nisu nizasta i bolje ispravna polovna nego to smece. Dok uvatim vremena doci cu i tom problemu glave da vidimo od cega jos pasuje ili se moze pripasati. Stara jos radi posao a dokle neznam a nova kineska ni 40 casova nije radila i ostado ugasenog motora u njivi

Kazes stara 56 a nova 53 to je zanemarljivo. To je 3mm. u stvari po 1.5mm. sa svake strane je krace ili je ona stara rastegnuta. Nisam imao prilike nikad da menjam kocnice tako da o tome bas i neznam puno ali vidim da je mnogo za$%bano.
Nije mm već cm, da su milimetri ni po' jada...
I stara ne može da se rastegne, zato što je od neke vrste veoma kvalitetnog lima, i siguran sam da nije rastegnuto...
A da je zaj$%bano, jee...
Ako ti koči traktor, čuvaj ga i svaki put kada zakočiš, ili koristiš kočnicu a da si možda mogao i bez nje, dobro razmisli i seti se ovog mog (ljubavnog) romana...
Ova nova je mnogo lošijeg kvaliteta, savija se lim kao žvaka, ispravim ga potpuno i ispeglam na šini, pa opet u stegi savijem nazad po novoj liniji, uopšte se ne primećuje da sam išta radio s njom, osim što se farba skinula i ostale prazne rupe gde su bile nitne...
Izvadio sam oblogu koju sam juče montirao i odnitovao je, zatim ispravio pa nanovo savio i to po 1cm sa svake strane, našao sam aluminijum šipku od stare držalje kante za mleko, tako da sam time zanitovao, a pojačao sam pri vrhu sa po dve gvozdene nitne gde nema obloge i gde neće ni slučajno dodirivati doboš, i jednu na sredini, višlje od te dve, za svaki slučaj...
Ubacio natrag u kućište i sada sam bez problema uspeo da je sastavim i spojim onim bolcnama bez nenormalnog zatezanja montiračima, blago sam montiračem pridržavao s jedne strane, i bolcna je ušla bez problema...
Perfektno ispalo...
Zatim sam se celo poslepodne mučio oko demontaže desne kočione, ali nisam odmakao daleko...
Toliko je zapeklo, a unutra, koliko se dalo videti, doboš je zarđao!!!
Znači desna mi uopšte nije ni kočila...
NIKADA (za 40 i kusur godina) NIJE SKIDANA, GARANTUJEM!!!
Jedva sam izvadio one male štiftove što drže na mestu bolcne i polugu pedale kočnice, jednu (od 3) nisam ni uspeo, zalomila se, pa sam morao bušilicom i malom burgijom 1.5mm da razbušim ali je to neki čelični štift a pošto je kućište odlivak, više je išlo u kućište, ali sam uspeo da je izvadim...
Zatim je na red došlo da odšrafim ona dva mala šrafića bez glave, koja fiksiraju bolcne, ni to nisam uspeo, prskao WD-om i čekao sat vremena i ništa, i tu sam pribegao bušenju ali sam uspeo, jer su od običnog gvožđa i mekani pa je išlo...
I jedan šraf, od ona četiri, sam slomio koji drže kućište, ali mi to nije prioritet, baviću se time naknadno...
Imam mali brener pa ću njime grejati, ali tek pošto skinem sve iz kućišta...
E onda me je kiša oterala a i već je bilo oko 17 sati tako da je za danas bilo dosta...
Sutra sledi da raznitujem drugu oblogu i prilagodim je, ako kiša prestane kako javljaju, mogao bih da nastavim sa pokušajima demontaže čitavog desnog sklopa kočnice...

Evo današnje slike desne strane, da ne mislite da Vas farbam i izmišljam priču (kamo lepe sreće)...
Oterala me kiša, ali sam uspeo da skinem kućište i do večeri u radionici komplet ga remontujem , očistim, onaj štift zalomljeni izvučem, navoje ureznicama i nareznicama očistim i čeličnom četkom samo kućište, kao i bolcne i pedalu kočnice...
Izvadio sam i zalomljeni šraf u samoj čizmi (u levom donjem uglu na fotografiji). Samo sam WD naprskao, i dok sam se bavio drugim stvarima, posle jednog sata izvrnuo ga armiračkim kleštima (bez grejanja brenerom, koji je bio "poslednja opcija")...
Krenuo sam i da vadim kočionu oblogu ali sam skoro uspeo, kad me oterala kiša, na brzinu pokupio strujni kabal i bušilicu, a alat samo nabacio na sedište...
Sutra dalje, stvarno u katastrofalnom stanju bile "kočnice" na ovom traktoru, dobro je i išao ovakav...

20170306_143635.jpg

Reko ti ja da poneses kalendar jer znam dobro sta je kad zapece i zariba. Dobos obavezno ismirglaj dobro i podigni tocak i okreci da ti je lakse inace poderace oblogu dok ocisti tu koroziju.

Nekada su stari majstoi savetovali da se nove obloge kocnica ili lamele blago naftiraju a prebrisu i posuse krpom pre ugradnje.
Navodno su mnogo bolje i duze radile..
Nisam probao licno, verovatno to sa novim bezazbestnim materijalima nebi ni funkcionisalo..

Nazad
Vrh