VLADIMIREC T-25

Tu ce uvek biti smesa ulja i nafte i predvidjeno je svakih 50 cas dase promeni. Ellementi pumpe i ac pumpice nikad nemogu zaptiti 100% i nesto mora iscureti tu i tako je predvidjeno da se zameni.Nista strasno

Pole t25, i ko mene redovno pomeša ulje i naftu, ne jedi se, tako valjda mora, ali je važno da dobro pali i vuče...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Danas sam se zabavljao sa remontom hid. klipa, kupio sam set gumica još prošli Vašar ali nikako vremena i danas to odradih:

20170324_135753.jpg
[/URL][/IMG]
20170324_135814.jpg
[/URL][/IMG]
20170324_155144.jpg
[/URL][/IMG]

A pronašao sam i zbog čega mi teži priključak tipa tanjirača sa 28 diskova ili rotaciona kosačica od 165 jako brzo pada na zemlju, kada ručicu komande hidraulika švićnem odmah dole u plivajući, neko se igrao sa kalibražom prigušnice u duplom niplu, tzv. "ventilu", izbušio rupu od 3mm, a bila je (i treba da bude) 2mm što i lepo piše, vidi se na slici...
Morao sam da pecnem elektrodom i zapušim rupicu, pa sam umesto 2-kom burgijom, izbušio 1.5mm pa da vidimo kako će se ponašati, svakako vrlo lako mogu da razbušim na 2mm opet, kako je "fabrički"...

20170324_162118.jpg
[/URL][/IMG]

E, a sad problem...
Po sklapanju, vratim celu skalameriju na traktor i povežem creva, upalim traktor i hid. pumpu, i isprobam kako diže i spušta...
Radi normalno, ALI pri prinudnom spuštanju, kada mehanizam automatskog vraćanja ručice u neutral, na samom hidrauličnom klipu se pojavi ulje, I TO DOSTA...
Samo kaže, bljp...
PONAVLJAM, samo u tom slučaju...
Moraću sutra da opet rasklopim, izgleda da sam pri sklapanju oštetio neku gumicu, ili nisam, a možda sam i nešto naopako stavio, ne mogu da kažem...
Na koje gumice da obratim pažnju, kada se ovo dešava?
Na slikama vidite ceo komplet novi, i ceo komplet starih izvađenih, sve sam vrlo pažljivo vadio i odmah na ta mesta stavljao nove...
Neko je već remontovao ovaj moj klip, jer na onoj cevcici nije bilo dva komada, a u kompletu kupljenom, jeste, pa sam stavio...
Još nešto, u samom kompletu gumica NEDOSTAJE JEDNA, i to ona što ide na pipak za ograničavanje hoda klipa, ali je kod mene ispravna, i nisam je dirao...
Inače, kada stavim onaj leptir i ograničim hod klipa, ručicu u prinudno spuštanje, kada klip stigne do kraja i pritisne pipak, ručica se automatski vraća u neutral, ali i u ovom slučaju izbaci ulje na polugi klipa...
Samo kada spušta, i spusti do kraja...
Kada ručicu stavim u položaj podizanje, klip podiže i kada dođe do kraja, izbaci ručicu u neutral ALI NE IZBACI ULJE na polugi klipa...
Eto, to je sve...

Čemu onda ulje ako tu uvek ima nafte? Ispustiću i sipati novo ulje pa neka čuka ☺ :)

- - - - - - - - - -

dobrodol i meni pada hidraulika al nikako da uhvatim vremena da predihtujem klip.
Možda nije niko širio rupu,možda se razlokala od dugogodišnjeg guranja pritiska tuda.

Ćuti,dobro je dok ima i nafte,uglavnom bivši prvi ili drugi vlasnici nisu ni znali da se tu sipa ulje i to motorno,SAE30...
Tako da PVP nije radila "nasuvo"...
A u mene je jedared i izbacilo na odušak višak,nisam pazio,pa prepunilo...
Istočio sve,nasuo 1dl ulja i teraj dalje...
Ne može se rupa proširiti sama za perfekt 1mm više u prečniku ni za još 40 godina...

Uradio hidrauliku...
Sada perfektno radi i što mi je najvažnije ne curi ulje,čak ni ne flisuje ili slinavi, suvo ko barut i (za sad) drži priključak (za probu,plug)...
Mora se obratiti posebna pažnja pri sklapanju,tj. ubacivanju osovine u kučište...
Oštetio sam o-ring gumicu i to minimalno zaista, ali dovoljno da curi ulje i propušta. Izvadio sam oštećenu i ubacio staru za koju sam odokativno procenio da najbolje izgleda od sve 3, i morao sam napraviti alatku od komada čelične žice 4-ke kojom sam se pripomagao pri ubacivanju osovine pridržavajući o-ring a istovremeno blago pritiskajući osovinu..
Nije baš prosta zamena gumica ovaj remont hidrauličnog klipa kako sam mislio, ili se kod mene svaka intervencija popravke traktora iskomplikuje ko da sklapam Space Shuttle ...:kisa:
A ostaje mi (samo) još remont pumpe hidraulike...::traktor::

Kao sto rekoh,skupljaju se kvarovi. PVP pocela od juce da me j.be. Do juce je palila na pola cvrge a juce i danas ujutru jedva ga upalih. nece da nagura naftu pa bog. nadrukam na AC pumpu ali nece da gurne da dizne. Otpustim cevi na diznama i tek posle nekih 10-15 verglanja uspe da nagura naftu i onda upali. Do sada sam imao problem da izgubi pritisak ali malo na AC pumpu i pali bez brige. Ovako jos nije bilo :sta: Nisam siguran da li je pisao VICA ili DOBRODOL da su negde slali pumpe na remont.

Naravno propisala mi je leva cizma verovatno semering na tocku a tocak sav usran......
20170325_173426.jpg
[/URL][/IMG]

Sta reci a ne ::samo bes::::samo bes::::samo bes:: a sezona krenula i kada stici to napraviti. A fala bogu toga jos ima za popraviti.

Pole
Nisam remontovao PVP mada imam u planu, ali sam u potrazi za (po mojoj volji i proceni) majstorom bošistom, koji bi odradio, jer hoću da budem siguran da je kvalitetno odradjeno i da traje...
Proveri pod obavezno, veliku maticu osiguranu čeličnim osiguračem na poluosovini, nalazi se s unutrašnje strane ispod poklopca na reduktoru koji je pričvršćen sa 4 šrafa, semering se ošteti kada ležajevi dobiju lufta, proveri gore rečeno i dotegni maticu po potrebi, a ako ti bude trebalo semeringe u dekli da menjaš, oznake je ГОСT 2.2-70X95-I

Poslednja izmena:
Naravno da se podrazumeva neki provereni bosista.

Iskren da budem taj semering je verovatno ranije stradao. Ja nisam ni proveravao ulje u cizmama od kad sam ga uzeo ( dve godine ). Pre tri dana sam pregledao sva moguca ulja pa sam onda dolio i u cizme. U levu koja sad pusta sipao sam dve litre a u desnu tri. Desna za sad drzi :osmeh:
Moracu prvo da nabavim semering pa onda skidam tocak.

E, kad bi svi radili kao dobrodol. Pole, ne da komšija?

Nisam rekao najglavniju stvar...:osmeh:
Kupio sam SVE gume za mog četvorotačkaša od 2 (i nešto) tone...
2 prednje Cultor 6.00-16 (8 platni) i 2 zadnje 12.4-28 Cultor (8 platni)...
Prednje 2x5.900din i zadnje 2x23.050din...
Kod Galeta u Rumi, sa montažom zadnjih kod njih uključenih u cenu, a prednje sam kupio u nekoj radnji na Bregu u Rumi, jer kod Galeta su te iste gume koštale 6.150 dinara, pa sam uštedeo 500 dinara za dve prednje gume montirajući ih sam kod kuće...
A evo zašto sam spiskao sve pare s računa u Banci...
Zadnja guma desna mi je počela da se "rašiva" sama od sebe, sve više i više, na bezbroj mesta, imate slike u delu Foruma koji se bavi ovom Temom, bez da sam upotrebljavao traktor u nekom radu, jedva sam oterao traktor za Rumu, išao sam polako ko po jajima, 6. brzinom na ler gasu, 12km skoro sat i po vremena, iz straha da ne pukne do kraja, ali nisam imao izbora...
Prednje sam takođe morao, jer nisu hteli da mi produže Tehnički, traže linijske gume napred, pa pomislih, kad ode june nek ide i štrik...
Novac sam ostavio "za nedaj Bože" na gomili od prodaje prošlogodišnjeg useva jutra Soje, a hteo da prodam i konja pa za taj ukupan novac kupim kakav pristojan auto, vozim Škodu oldtajmera iz 91. prošloga veka, na koji stalno moram da mislim kada krenem na neko duže putovanje (od 50km) šta će mi se desiti, a ne moram ni da poštujem ograničenje brzine, neće preko 90 ni pod razno...
Staru zadnju gumu, isto 12.4-28 sam poklonio komšiji iz 3.-će ulice, doneo sam je na krovu traktora i izbacio mu je u dvorište odmah po povratku iz Rume...
Presretan je, one njegove na IMT 540 ne znaš koja je gora...
Raspisah se ja, ali evo Vladike, obuvenog, vraćao se iz Iriga sa Tehničkog pregleda, pa ga uslikao:

20170323_094346.jpg

Lepo lepo nema sta cak je i cena dobra,nisu skupe. Kod mene su gume 11.2x28 i nisu neke trebalo bi polako da razmisljam o zameni. Koje su bolje sire ili uze?

Vraga nisu skupe, jbte dadoh 58.000 (skoro 500 eura) samo za usrane gume!!!
Koliko onda vredi traktor, samo gume + ostala gvožđurija "na kile"?
Ne znam od čega ti živiš, kolega, bez da te uvredim, živeo ti meni, ali meni je, bogami, to paprena cena i velika stavka ( i rupčaga) u budžetu...
Pamtim vreme kada je taj odnos cene u dinarima i eurima (markama) bio mnogo povoljniji...
Kod mene su bile 12.4-28 pa sam opet kupio te sorte, jer ne bih da eksperimentišem, zadovoljan sam dosadašnjim iskustvom sa ovim tipom, jer mi traktor upravo treba uglavnom za transport, i (po meni) bolje ide kroz blato i kaljugu...
Upoređujući 11.2-28 i 12.4-28 vidno se razlikuju po dubini šara i "mesnatosti"...
Vulkanizeri me ubeđivali da stavim 11.2-28 ali nisam popustio, bez obzira na (priličnu) razliku u ceni, a istog proizvođača, Cultor, Ruma...

Pole ako je pumpa palila na cvrgu nemoze tek tako odjednom otkazati. Ima vise stavki koje mogu zezati ali redom proveri prvo falsiranje vazduha i goriva u rezervaru nemoj drzati bar ispod 20L jer nivo nafte u rezevaru ozracuje predfilter sa cedilom koliko sam ja skuzio do sada i ako ima manje vuce po malo i vazduha. Drugo sto moze najkonkretnije biti je ili ac umpica da te zeza ili radni ventil pumpe koji gubi pritisak i na to je bos pumpa vrlo osetljiva. Vrlo cest uzrok je bas on. I trece u malom holenderu na vrhu kucista filtera nafte gde je cev povrata nafte ima edna mala rupica od 0,8mm koju produvaj jer ume zacepiti i sistem se neozracuje.
Radni ventil ces malo teze uspeti da odgonetnes dal radi kako treba ili ne a moze se uz pomoc manometra i kompresora sa crevom . Ako propusti ispod 2 bara nije dobro.A nije skup nov samo traziti kalibrisan na pritisak jer i novi mogu biti losi. Ako i tokom rada trokara vecinom trazite prvo problem u ac pumpi i radnom ventilu i proverite dizne . Za bosistu kome treba neka se obrati na PP da neispadne da reklamiram nekoga.
Ja sam skoro nabavio polovne stare rekord gume dimenzija 11-28 ali su po dimenziji ko 12,4 -28 ako ne i vece

Vraga nisu skupe, jbte dadoh 58.000 (skoro 500 eura) samo za usrane gume!!!
Koliko onda vredi traktor, samo gume + ostala gvožđurija "na kile"?
Ne znam od čega ti živiš, kolega, bez da te uvredim, živeo ti meni, ali meni je, bogami, to paprena cena i velika stavka ( i rupčaga) u budžetu...
Pamtim vreme kada je taj odnos cene u dinarima i eurima (markama) bio mnogo povoljniji...
Kod mene su bile 12.4-28 pa sam opet kupio te sorte, jer ne bih da eksperimentišem, zadovoljan sam dosadašnjim iskustvom sa ovim tipom, jer mi traktor upravo treba uglavnom za transport, i (po meni) bolje ide kroz blato i kaljugu...
Upoređujući 11.2-28 i 12.4-28 vidno se razlikuju po dubini šara i "mesnatosti"...
Vulkanizeri me ubeđivali da stavim 11.2-28 ali nisam popustio, bez obzira na (priličnu) razliku u ceni, a istog proizvođača, Cultor, Ruma...

Naravno druže da je skupo! Mislio sam na odnos cene tamo i ovde. Ovde idu i do 30.000
Traktor sam kupio za rad u voćnjaku i dosta je u transportu zato pitam koje bi gume bile bolje.

- - - - - - - - - -

Pole ako je pumpa palila na cvrgu nemoze tek tako odjednom otkazati. Ima vise stavki koje mogu zezati ali redom proveri prvo falsiranje vazduha i goriva u rezervaru nemoj drzati bar ispod 20L jer nivo nafte u rezevaru ozracuje predfilter sa cedilom koliko sam ja skuzio do sada i ako ima manje vuce po malo i vazduha. Drugo sto moze najkonkretnije biti je ili ac umpica da te zeza ili radni ventil pumpe koji gubi pritisak i na to je bos pumpa vrlo osetljiva. Vrlo cest uzrok je bas on. I trece u malom holenderu na vrhu kucista filtera nafte gde je cev povrata nafte ima edna mala rupica od 0,8mm koju produvaj jer ume zacepiti i sistem se neozracuje.
Radni ventil ces malo teze uspeti da odgonetnes dal radi kako treba ili ne a moze se uz pomoc manometra i kompresora sa crevom . Ako propusti ispod 2 bara nije dobro.A nije skup nov samo traziti kalibrisan na pritisak jer i novi mogu biti losi. Ako i tokom rada trokara vecinom trazite prvo problem u ac pumpi i radnom ventilu i proverite dizne . Za bosistu kome treba neka se obrati na PP da neispadne da reklamiram nekoga.
Ja sam skoro nabavio polovne stare rekord gume dimenzija 11-28 ali su po dimenziji ko 12,4 -28 ako ne i vece

Prošlog leta sam oterao traktor kod druga jer on i otac rade traktore i dobri su majstori. Bio je mastio oko glava pa sam odneo glave na ravnanje i servis. Kada je skinuo glave i stubline video je da su karike popucale pa je promenio njih i klipove. Hilzne su bile dobre. Odradio sam i koplet trap jer je imao lufta. Rekoh mu tada da pošalje i pumpu na kontrolu kad sve vec radim mada nisam imao nikakvih problema sa njom. E od tada krecu problemi sa fals vazduhom i moram svako jutro da nadrukam na AC pumpu ali je lako palio sve do pre tri dana. Zato bih je rađe skinuo i poslao u tri pm da je neko komplet izremontuje i sredi i da ne mislim vise da li je nepovratni ventil da li je dolazni odlazni ovaj sraf AC pumpa elementi......
Ili je jeftinije kupiti novu,drugu. Nisam bas za bacanje para ali moram to da sredim. Od koga da naručim semering za zadnji točak što mi je propišao?

Nepovratni ventil te verovatno zeza i nedrzi pritisak dobar i cim je pritiak mali pumpa takoreci nereaguje.Ili ako ac pumpa pocne trokirati slicni su simptomi.Obe stvari se jako lako zamenu i za to ti netreba bosista samo sto kvalitet ac pumpi je veoma problematican i vecinom su samo kineske u prodaji koje nisu nizasta.
U cizmu ti idu 2 komada semeringa koje se kontra okrecu i dimenzija 75-90 mm.Ja saradjujem vecinom sa Vasom i Milom ruskinjom i najbolju saradnju ostvarujem sa njima

Znam da nije problem zameniti. Radim mehaniku mogu i generalnu da mu uradim ako treba nego nisam se bakćao sa traktorima dok nisam kupio ovo čudo pre dve godine. Pumpu bih hteo da pošaljem i zbog predihtavanja jer svugde negde pušta naftu i stalno je zasrana.
Zvaću ruse pa ću naručiti semeringe.
Videću da poručim nepovratni i drugu AC pumpu da zamenim pa ću videti šta se događa ☺

- - - - - - - - - -

20170327_154446.jpg
[/url][/IMG]

Gde je ovde nepovratni?

20170327_154446.jpg
[/URL][/IMG]

Gde je ovde nepovratni?
Ovo je radni ventil PVP...

radni_ventil.jpg

Nepovratni je nešto drugo, montira se na preseku cevi između rezervoara i AC pumpe...
Ovako izgleda nepovratni:

14-09-151758.jpg

A AC pumpu možeš i da repariraš sam, kupiš set za reparaciju i pošto kažeš da ti mehanika nije strana odradiš, tako sam i ja, nisam morao kupovati drugo bespotrebno....
Ti setovi su jeftini, pa čak i ako ne uspe operacija, svakako nećeš biti na šteti, i možeš da kupiš AC pumpu novu, ako si siguran da ti problemi potiču od nje...
Idem da slikam taj set za reparaciju, ako ga iskopam među delovima u Radionici...

Nazad
Vrh