VLADIMIREC T-25

Nisam uopste racunao koliko je sve izaslo ali ajd priblizno na sve delove koje sam pokupovao i izremontovao za ove 4 godine mozda oko 700-750 eur sve. Traktor je bio u uzasnom stanju i zapusten skroz ali za tadasnje vreme vrlo povoljan jer 600 eur je placen a tad i nisam mogao vise da ulozim niti vise da nekog platim i molim da mi nesto uradi. Rad i neracunam jer to volim i to mi je zimi zanimancija ali nek sam radio ukupno 30 dana na njemu za sve. Kad imam vremena i koliko imam toliko i odradim pa ponovo , sto rekli povremen rad.Otprilike me izasao kao neki skuplji primerak vladka ali sad bar imam sve takoreci izremontovano a svaki koji se kupi mora se jos sredjivati pa opet izadje skuplje.
E da su mi ovakve manje pogonske gume mnogo bi vredilo da se uspori malo za neke radove

Juče sam prerađivao onaj sistem ukrštenih lanaca na polugama hidraulike i napravio sam da lanci budu sa spoljne strane...
Nerviralo me postojeći ukršteni jer kada kačim neki priključak moram potpuno da otpustim španere, i recimo kasačica ume da mi spadne s poluge, kada je kačim na unutrašnje klinove, bez obzira što stavim osigurače, umeju da spadnu pa onda i poluga...
Uspeo sam perfektno da postignem kada podižem i spuštam poluge a pri maksimalnoj zategnutosti španera ne dolazi do dodatnog zatezanja ili otpuštanja lanaca...
Hteo bih da, pored ovakvog sada novonapravljenog sistema ugradim još 2 dodatna unutrašnja lanca sa španerima kako bih obezbedio priključak na polugama i na taj način...
Moje pitanje-a (nedoumica-e) je:
Kako da povežem unutrašnje lance sa španerima?
Gde da postavim nosače lanaca na traktoru a da opet uspem da postignem da se lanci dodatno ne zatežu pri spuštanju-podizanju priključka?
Svakakvi predlozi su dobrodošli...:ppozdrav:
Naravno, ja odlučujem na kraju koje idejno rešenje ide u realizaciju...::suncanje::

20170228_121648.jpg
20170228_160049.jpg

Za takav sistem da bude idealno tacka kacanja mora biti u osi sa bolcnom poluga gde se kaci samo sa unutrasnje strane.U tom slucaju je skoro nemoguca misija jer cilindar hidraulike i plocevina za nosac kuke ce smetati pri radu

Videh i ja to ali opet se ponadah da je neko od Vas to već prevazišao (izmislio primenjiv sistem) pa što ja da izmišljam 'ladnu vodu...
A da ja lepo, po potrebi,kada kačim različite priključke,prebacujem na sistem ukrštanja ili spoljni?
Malo komplikovanije,ali efikasnije...

Koliko je bezbedno po brezone na menjackoj kutiji ovako vezivanje lanaca, da li je neko imao problema sa time?
Ocekuje me isti posao pa da pitam na vreme.

dobrodol: Ima mnogo jednostavnije brze i lakse resenje,da ne cimas bocne reduktore,nego isto sa unutrasnje strane poteznica.Napravi dve kuke sa rupom na koje kacis lanac u zadnji deo poteznice.

Vladj
Jedno od "fabričkih" rešenja je ovakav sistem gde se lanac poluga vezuje za bočne reduktore, s tom razlikom što "originalni" prsten je pun krug pločevine (diskutabilnog kvaliteta) ne znam koje debljine, i ima 4 rupe za učvršćivanje na reduktor, a ja sam NAMERNO napravio "polumesec" tj, samo polovinu prstena i naravno, dve rupe za vijke, baš iz razloga da ako dođe do kakve havarije, upravo tu bude manji otpor sistema nego na reduktorima...
Plus je taj što sam "polumesece" pravio od starih konjskih potkovica, kovanog gvožđa, proverenog kvaliteta...
Planiram nekako da smislim način da napravim i istovremeno unutrašnji sistem, kao na MTZ52-ci, ali smeta kućište klipa hidraulike i postojeća platforma s vučom (koja će najverovatnije biti prepravljena i da postane montažno-demontažna)...
Evo slike tog "fabričkog" rešenja (slika s Interneta):
images

Vojkane
Malo mi je nejasno na kakav sistem misliš, može kakva slika s rešenjem?

Nove - kod svakog trgovca (Rusa, Ukrajinaca) delovima za "Ruse", a polovni, za koga jedino znam, našeg člana MilošaT25 iz Krupnja...
Ako hoćeš kontakte, mogu ti poslati na PP i jednih i drugog...:cao:

Zamor materijala, "fabrička greška" odlivka, previše stegnuta glava, pregrevanje usled taloga i taloga masnoće na cilindrima ili nedovoljne zategnutosti kaiša itd, mogućnosti su razne...::lose::

Najcesci slucaj pucanja je pregrevanje a jos ako se odmah ugasi motor i naglo se hladi tad vrlo cesto hoce puci. Ali mnogo vlasnika rebra za hladjenje uopste neodrzavaju a moze biti jos uzroka zbog kojih se greje

Pa i u Uputstvu za korišćenje i rukovanje lepo piše da se traktor ne sme koristiti u radu sa podhlađenim motorom i ne sme (odmah po obavljenom poslu) parkirati i ugasiti sa pokazivačem temperature na visokoj vrednosti, nego ga ostaviti par minuta da radi na leru (bez turiranja) i tako spusti temperatura...
Nisu badava valjda one oznake na termometru i obeležena polja belo i zeleno...

- - - - - - - - - -

Kupio sam danas na Vašaru komplet kočionih obloga (par) i set gumica za hidraulični klip za 2.500...
Bio sam tvrd na cenkanju, tražili samo 20 eura za par kočionih obloga, gumice sam maltene dobio gratis...
Zato kažem da nađete jednog svog Rusa i pazarite kod njega, i držite se njega, pa se vernost isplati...

- - - - - - - - - -

Sutra sledi rasturanje i zamena kočionih obloga, valjda ću se snaći, imam u Arhivi par uputstava (sa raznih Foruma) kako se to radi...
Ako zabrljam (zakočim), imam Vas :ppozdrav: (i Vi mene ::sramota:spavam:...

Kad budes skidao gornju kocku gde su bolcne sto drze obloge ocisti dobro kuciste i videces dve spentlice koje osiguravaju bolcne da nizadju van a na sredini onoj osmici da je nazovem imaju mali osiguravajuci vijci na sredini. Sve se nalazi odozgo ispod poklopcica samo ocisti i vidi se. Obavezno pregledaj semeringe na menjacu jer sva prljavstina dospetuda u menjac pogotovu na levoj strani. Levu cizmu kad skidas blokadu stisni i blokiraj

Zašto bih skidao "čizmu"?Zar ne može odozgo da se izvadi stara i uvuče nova obloga?
Ja imam (sa drugog Foruma ) drugačije inf. ili sam nešto pogrešno razumeo postupak zamene?Uostalom danas se ovime zabavljam pa ću pokušati bez skidanja "čizme"...
Eto me uveče da obavestim jesam li uspeo...

Ako ti je masno unutar trube dzaba ti vajda jer ako zamastis traku kocnica nema ni upola. Moze se i bez skidanja cizme ali je dosta zeznuto pokaciti sve pogotovu gde je jos kabina gore.Pokusaj al ponesi i kalendar crkveni da kojeg sveca nepromasis ako krene kako netreba

Ma i Svetog Haralampija i Evstatija, sve sam ih nabrojao...
JBM-li tu malu privredu Сделано в Украина, kratka nova obloga!!!
Uporedih staru koju izvadih i novu, nova kraća za 3 cm otprilike...
Nekako nabudžih ja to, ali ću sutra morati da vadim napolje, i produžim je spram stare, jako je zategnuta obloga da već sada koči točak (podigao sam ga uvis) bez ijednog šarafa za štelovanje a i siguran sam da ne sme tako zategnuto da bude jedva stavih onu centralnu bolcnu uz sve zatezanje s 2 montirača...
Radio sam levu kočnicu...
Odnitovaći one 3 nitne i produžiću lim...
Da znate ako kupujete "nove", skinite prvo stare da imate za uporediti...
Inače, radio sam bez skidanja "čizme", malo izlupao vrh obloge, tamo gde se zateže i provukao bez problema, a pre toga sam krpom izbrisao unutrašnjost, koliko se dalo, jer sam bio nepažljiv pa mi upadne jedan deo i jedva ga upecah s pomoću magneta na parčetu žice...

20170304_124712.jpg
20170304_134753.jpg

JBM-li tu malu privredu Сделано в Украина, kratka nova obloga!!!
Uporedih staru koju izvadih i novu, nova kraća za 3 cm otprilike...
Nekako nabudžih ja to, ali ću sutra morati da vadim napolje, i produžim je spram stare, jako je zategnuta obloga da već sada koči točak (podigao sam ga uvis) bez ijednog šarafa za štelovanje a i siguran sam da ne sme tako zategnuto da bude jedva stavih onu centralnu bolcnu uz sve zatezanje s 2 montirača...
Da znate ako kupujete "nove", skinite prvo stare da imate za uporediti...

Ja sam tu skolu platio pre neku godinu kod onih nistaka iz Lazara, ali da ne ponavljam pisao sam vec o tome.:ppozdrav:

Pa jesi je produžavao živ ti ja?:ppozdrav::udri:
Nisam baš sada u raspoloženje da tražim, sav se tresem koliko me listovi na nogama bole od istezanja preko onih blatobrana sa sve kabinom jebo ga ko ga konstruis'o!!!
Ja sam nizak čovek, svega 1.75, pa namestio šamlicu kao skelu, par puta umal nisam vrat skrljao...
Nekim danima uopšte nije preporučljivo ustajati iz kreveta...
Nameračio sam da sutra vadim napolje oblogu i produžim je, ILI raznitujem pa zanitujem na staru oblogu, al' nemam aluminijum nitni, a da opet nešto skarabudžujem, nemam živaca, pa i NEDELJA je, sutra, braćo mila!!!!
A od nedelje, evo kiše, a traktor razvaljen ko albanska skupština na sred dvorišta, makar da sam ga negde pod šupu parkirao pa da radim ko čovek, mislio sam da ću brže uraditi a ono, zakasao sam...

Nazad
Vrh