VLADIMIREC T-25

Verovatno su pre moje kupovine probali podici pritisak malo ali to je kad se nezna. Nemoze se podici kad je motor za remont nego se moze ograniciti gornji pritisak samo. E sad moram smanjiti na 4-4,5 bara najvise.Sad je na redu remont menjaca ali srecom nista nisam polomio koliko sam video nego sam poizbijao plotne za stelovanje reversa koliko se naprezao kad sam se zaglavio sa njim

Došla Zima, a sa Zimom i rešavanje dosadašnjih, a nasleđenih kvarova stiglih uz traktor...
Šta se ovde dešava?
Naime, skinuo sam remenicu radilice jer je duže vreme radila kao na snimku, i video sam da je prethodni vlasnik, sa spoljnje strane nabacio jedan izuzetno tanak mesingani prsten da spreči dalje širenje naprsline baš na delu Remenice gde nailazi kajla-štift...
Drugar je to zavario bazičnom elektrodom i odlično je obavio posao, mesingani prsten nije više potreban, ali problem je ostao...
Napravio sam i kajlu-štift bez imalo lufta, zategao centralni šraf koliko je moglo, ali remenica i dalje baca li baca...
Probao sam da mrdam rukama Remenicu namontiranu na radilici i ne mrda ni milimetar,pretpostavljam da je na njoj ležaj koji je izgleda u redu, možda i grešim, zato i postavljam ovo pitanje, a možda i sama Remenica nije valjano postavljena-centrirana...
Evo današnjeg poslepodnevnog snimka da vidite o čemu se radi...
Treba li da nabavim novu remenicu, da menjam ležaj ili jednostavno nekako (pravilno) da je postavim-centriram?

[video=youtube_share;USA56qtbrgc]https://youtu.be/USA56qtbrgc[/video]

Jes da je ruska tehnika, ali to stvarno baca.
Imas dvije opcije:
1.Kupis ispravnu remenicu(neznam koje su cene ali mislim da nebi trebala biti skupa)..
2.Odes do strugara da ti pokusa uraditi centralni deo. Neznam kako izgleda kontura te remenice, mozda se moze ubaciti i zavariti celicna caura i kasnije obraditi u sklopu..
Uglavnom, nije ti zdravo za donji deo motora, da ti ta relativno teska remenica toliko mlati..

Ima i treca opcija. Da je skines stavis u torbu i krenes putem prema Satrincima ali cim izades iz tvog sela ti skreni desno na nasip i tu je izvadi iz torbe pa je zafrljaci na sred jezera. Probaj negde da nabavis polovnu. Prijatelju sapatnice.

Skini remenicu i ako mozes nesto sa strane da prislonis uz radilicu i okreces da vidis dal slucajno nebaca radilica. Najbolje bi bilo magnetnim komparaterom ali gde ces to naci. To je vrlo retko da se desi ali bilo je i takvih slucajeva mada cisto sumnjam da je to slucaj jer bi semering prvo stradao vrlo brzo. Ta remenica je takoreci i delom protuteg i na takvom debalansu moze ti razbiti i radilicu a recu ti samo da ova radilica nije i priblizno punog materijala od ostalih na kakve smo navikli. Njeno koleno gde ide klipnjaca je takoreci cev a ne pun materijal i prema tome neigraj se time

Hvala svima na pomoći i savetima, ali hteo bih definitivno, ako je ikako moguće, da utvrdim pravo stanje stvari, i da menjam neki deo koji je defektan, a ne bespotrebno gomilam delove i trošim novce...
Dakle, skinuo sam maločas Remenicu i evo najpre snimka na kome pokušavam da pomeram Remenicu na radilici ali ne mrda ni milimetar, po meni, ležaj nije problem...

[video=youtube_share;ZNYw_hIpcEU]https://youtu.be/ZNYw_hIpcEU[/video]

Sledi niz slika u kakvom je stanju Remenica, fotografije su visoke rezolucije i možete, radi bolje preglednosti, zumirati pojedine detalje radi uočavanja nepravilnosti i oštećenja:

20170105_120124.jpg

20170105_120145.jpg

20170105_120433.jpg

Pogledajte ovu, na njoj se vidi koliko je dugo Remenica ovako tresla da je uspela da se "otanji" na gornjem delu naspram urezanog kanala za štift:

20170105_114730.jpg

Zatim i jedna sa centralnim šrafom koji je stigao uz traktor, nisam ga ja menjao, a kod komšija u selu koji imaju ovakav traktor je taj šraf potpuno drugačiji, ne znam da li i ovo utiče, kao i mesingani prsten kojim je prethodni vlasnik pokušavao da ovo reši:

20170105_120524.jpg

I na kraju, dve fotografije same Radilice gde nailazi Remenica, i jedna gde merim unutrašnji promer Remenice:

20170105_120616.jpg

20170105_120706.jpg

20170105_120828.jpg

Još nešto, Semering je gotov, curi ulje, tako da će i ovo biti jedna od stavki, ali otom-potom, ovo mi je važnije...

Ovo je ocigledno haos stanje.
Tezak odlivak koji je cak i balansiran, cudi me da to nisi sredio cim si kupio traktor.
Uzgred, konstrukcija te remenice je prilicno losa, vidim dosta 'tankih' zona..
Ako nemas zaista dobrog majstora da to odradi propisno, bolje da odmah trazis ispravan rezervni deo..

Bez centriranja na tokarskom stroju nećeš riješiti problem. Centriranje podrazumijeva da ćeš dobiti veću rupu na remenici. Imaš dvije opcije. Prva je da navariš rupu pa obradiš a druga je da napraviš tanju piksnu i ubaciš u remenicu. Taj mesingani prsten nije stavljen da spriječi širenje pukotine već da semering bolje nalegne i spriječi curenje ulja. I taj vanjski dio gdje naliježe semering mora na obradu. Semering ne može dugo da izdrži na ovom varu.

Da bi zamenuo semering moras ceo aluminijumski veliki dekl skinuti sa odvajanjem bos pumpe i kucista filtera. Iznutra se izbija i nabija sto je toliko glupo da nisam verovao. Remenicu baci slobodno jer je skuplja pita od tepsije da je napravis a plus to je neka vrsta gusa. Kad skines dekl zbog semeringa prekontrolisi radilicu dal nebaca i vodi racuna o dihtungu da nepocepas.Remenica ide takoreci veoma tvrdo i vijak samo pitegni i zakontriraj limcicem jer to da spadne kad je kako treba sve nema sanse

Izbacuje mi ulje iz hidraulike na čep rezervoara hidraulike, i to u trenutku kada poluga komande na razvodniku iz prinudnog spuštanja-podizanja automatski pređe u neutralni i reaguje sigurnosni?
Ulje izlazi penušavo i baš poprilično, pa me interesuje da li na taj čep ide nekakav dihtung da spreči takvo isticanje?
Napominjem da sam ga stegao "do kraja" i opet se ovo dešava...

Izbacuje mi ulje iz hidraulike na čep rezervoara hidraulike, i to u trenutku kada poluga komande na razvodniku iz prinudnog spuštanja-podizanja automatski pređe u neutralni i reaguje sigurnosni?
Ulje izlazi penušavo i baš poprilično, pa me interesuje da li na taj čep ide nekakav dihtung da spreči takvo isticanje?
Napominjem da sam ga stegao "do kraja" i opet se ovo dešava...
Ako izlazi penusavo ulje,onda su pomesana razlicita ulja i razlicitih viskoziteta,proizvodjaca itd... Na cepu ne treba biti nikakav dihtung,jer kada je sve uredu ulje ne sme izlaziti van i da nemas nikakav cep (ja kad sam kupio vladimirca bio je stavljen komad sundjera umesto cepa i nije izbacivao ulje)... Probaj ti zameni to ulje i vidi sta se desava...

Sent from mTalk

Jel ti bio ispravan mehanizam za automatsko vraćanje poluge komande hidraulika u NEUTRAL?
Samo, i samo u tom slučaju izbacuje ulje, NE i kada ja tu "ulogu" preuzmem,time što kada postignem željeni položaj poluga vraćam ručno polugu (ručicu) komande hidraulika u NEUTRAL...

Moze biti vise razloga za to. Ili previse ulja ili razlicita ulja pomesana ali opet mislim da nije to uzrok. E sad lako moze da se desi da ti hidro pumpa propusta vazduh po malo pa mulja sto rekli i salje vecu kolicinu izmesanog ulja sa vazduhom. Drugo moze se desiti da ti je prevelik radni pritisak koji bi trebalo proveriti. Radni pritisak je do 100 bar vecinom dok sigurnosni ventil reaguje kad je preko 130 bari. Trebalo bi bar pritisak nekako prekontrolisati pa isi dalje.

Ljudi trpaju u hidrauliku prerađeno ulje pa funkcioniše...
Da je do ulja penilo bi stalno, a ne samo kad ručica sama izbacuje u neutral...
Vićo, ide li dihtung na čep?

To sa uljem se i meni par puta desilo ali uvek kad je veoma hladno. Jednostavno se vazduh pomesa sa hladnim uljem i nestigne da se odzraci pa se zapremina ulja poveca u rezervaru. Mislim da se mesanje vazduha i ulja desava u njegovom filteru za ulje. Ide dihtung obican papirni [ karton ].

Baš tako, kako već kažeš kad je hladno,ulje je gušće,pumpa preko semeringa koji nezaptiva dobro povlači vazduh u sebe i meša ga sa uljem. I gura u instalaciju, ulja je malo u rezervaru da stigne da se stiša i oslobodi mehuriće vazduha već se tako vraća u pumpu i pravi problem .Takav slučaj još zovu kavitacija ulja.Znači problem je sledeći gusto ulje i loš semering na pumpi.

Taj problem sam resio zamenom ulja, jednog proizvodjaca, u sistemu. Moguci uzrok po recima clana Savoris moze biti I semering na pumpi.
Sve to je i gore napisano ali eto da napisem I svoje iskustvo.

Jel ti bio ispravan mehanizam za automatsko vraćanje poluge komande hidraulika u NEUTRAL?
Samo, i samo u tom slučaju izbacuje ulje, NE i kada ja tu "ulogu" preuzmem,time što kada postignem željeni položaj poluga vraćam ručno polugu (ručicu) komande hidraulika u NEUTRAL...
Bio je ispravan mehanizam kad je hladan,al kad se zagreje morao bih ja da je iskljucim...

Sent from mTalk

Ja nisam siguran ispod cepa da kod mene ima ikakav dihtung.Rukom ga zavrnem i nisam imao problema ali nikad ga nisam ni punio do mah jer mi curka po malo na holenderima pa uvek dolivam po malo. Od hladnoce je moguce da ulje kad se stegne malo vise provlaci na semering vazduha pa mulja pumpa ko sto sam rekao ali ako je dizao dobro nediraj nista.Semering mislim da nema u prodaji a cela pumpa je nova jeftina pa kad otkaze menjaj i nemislis. Meni je polosa pumpa i cim se zagreje ulje teze mi podize i sporije ali nova je tu da se zameni samo sto hocu onu cev do razvodnika da zamenim crevom jer me nervira taj glupi sistem holendera koji se neda zaptiti da necuri .

Bio je ispravan mehanizam kad je hladan,al kad se zagreje morao bih ja da je iskljucim...

Sent from mTalk
Mehanizam kako kažeš ustvari razvodnik ne isključuje iz tog razloga jer pumpa ne može postići pritisak dovoljan da bi se sam isključio.Pumpa radi dize ali manje terete ako bi je opteretio malo više nebi digla što ne testiraš pritisak pumpe, stavi manometar na utičnicu sve će se samo kazati.

Nazad
Vrh