Bio sam vredan proteklih 10-tak dana....
Uradio sam komplet elektro-instalaciju, bukvalno sam počupao staru, a imao sam pravo, sve je bilo nastavljano, ponegde i 4 različite žice raznih boja, ko u cirkusu, krene bela, pa plava deblja, pa onda nekakva šarena, ma haos totalni...
Skinuo sam i onu utičnicu za prikolicu (za trofaznu struju), i ugradio čestitu, originalnu sedmopolnu utičnicu, kao spada i dolikuje...
Naleteo na Vašaru 3. Marta, nikada upotrebljena, samo par sitnih ogrebotina sa spoljnje strane, kod nekih levaka, i kupio je za neverovatnih 100 dinara, pred samo rasturanje Vašara...
Vratio sam na instrument-tablu i onaj indikator zagrevanja grejača, nisam ni znao da ga imam, bio je "sakriven", ali povezan, ispod instrument table u gomili žica...
Nisam se nimalo iznenadio takvome stanju el. instalacije moga traktora, šta sam sve već nasledio od starog gazde traktora, ovo je bio najmanji problem...
Dobio sam od drugara kutiju s osiguračima od Ford-a Fiesta, kao i releje, ali nisam mogao u potpunosti da je iskoristim nego sam uradio svojevrsnu modifikaciju iste i tako se rešio potencijalnih problema u budućem radu el. instalacije...
Sada imam 18 osigurača i 5 releja, praktično sam rasteretio sve što se moglo i išao da skoro svaki potrošač ima i svoj osigurač i po mogućstvu relej...
Žice su sve 1.5, samo prema grejaču i glavni vod sa alternatora i od akumulatora do ampermetra i brave za paljenje su deblje, bakarne (licna)...
Trudio sam se da što više pratim originalnu Šemu el. instalacije za Vladimireca, tako da opet imam i dva zadnja radna fara (u koje sam ugradio halogene sijalice, pošto imaju relej), ma prezadovoljan sam izvedenim radovima i konačnim rezultatom...
Hteo bih, i ovako javno, da se zahvalim članu
vica022 na nesebičnoj pomoći i savetima...
Imam jedno pitanje...
Kada upalim traktor, lampica alternatora se normalno ugasi, (i ne "tinja" ni malo) i kazaljka ampermetra krene sa krajnje desne strane da ide prema sredini (0), i već posle (maksimum) pola minuta stigne blizu 0 (ali i dalje u plusu), a ni posle 15-20 minuta rada traktora "na leru", kazaljka ampermetra se ne vrati definitivno na 0, nego ostaje blago u plusu (pogledajte fotografiju)?
Zašto se ovo dešava?