VLADIMIREC T-25

Kada sam kupio vlajka odmah je isla zamena ulja filtera i provera ulja u svim ostalim delovima itd itd.......Tada nisam bio upoznat sa centrifugalnim filterom za ulje jer se nisam ni sretao sa tim do tada,tako da kada sam menjao ulje u motoru i cistio centrifugalni nisam obracao paznju na one dizne u donjem delu rotora jer nisam znao da treba. Ocistio sam sve po ps-u ali sam kasnije u knjizi video da postoje te dizne. Posto nista ne volim da radim ofrlje danas sam napokon uhvatio vremena da skinem ponovo centrifugalni i da ocistim te dizne koje su naravno bile zabetonirane.Sklopim ja to sve nazad.Zazor ima,rotor se lako vrti,ulje ide kroz dizne sve ok. Upalim ja traktor i posle kraceg rada ugasim ga i ocekujem da se cuje zvuk vrtenja centrifugalnog i dalje posle gasenja motora jer sam procitao da bi trebalo tako da se cuje. Necuh nista?!?!?!?! Opet upalim,ostavim jos malo da radi,ugasim i opet nista?!?!?!?! Skinem opet i proverim,rotor se vrti lako,sve stoji ok i opet sklopim. Upalim,radi malo,ugasim ali opet nista ne cujem po gasenju motora?????? U cemu je kvaka????? Primetio sam da pokazuje i manji pritisak ulja nago sto je bio pre ciscenja tih dizni u filteru.
Posle zamene ulja i detaljnog ciscenja centrifugalnog filtera pritisak ulja je nesto manji... To je za njega normalno nakon toga... Nebi trebalo da bude velika razlika... Centrifugalni filter sada se necuje... Potrebno je da se novo ulje dobro zagreje samim tim i razredi i tek nakon toga cuces sigurno okretanje filtera... Ako hoces da znas da li filter vrti odnosno preciscava ulje, skini metalni poklopac i na kratko upali traktor na malom gasu ako vrti znaci sve ok. Budi spreman da sto pre ugasis traktor da nebi Vlatko imao besplatno kupanje uljem :haha:.

Da da sve je tako kao sto kazete. ::super:: Poklopac cu koliko sutra da skinem i vidim da li se vrti. A sto se tice prskanja po Vlatku malo ulja nije nikad na odmet,nece rdja onda na njega :osmeh::osmeh::osmeh:

- - - - - - - - - -

Pole t25@ Dok motor radi na malom gasu ti podigni malo poklopac pa vidi dali se vrti. A pritisak ulja probaj da pojacas na ventilu zavijanjem udesno. Ili kupi ulje SAE40

Na kojem ventilu se steluje pritisak ulja i kakve veze ima taj "ventil" sa pritiskom ulja??????

Pole@ Na bloku motora tu kod anlasera postoji ventil kojim se moze stelovati pritisak ulja u motoru. To se moze raditi kad je radilica nova kad pritisak stoji na 3 ili 4 bara na malim obrtajima motora. U tvom slucaju radilica je vec malo pohabana i propusta ulje kroz lezaje i zato ti pritisak opada pa ti malo zavij taj ventil jedno pola kruga pa i ceo krug mozda dobijes jedno pola bara vise pritiska.

Na kojem ventilu se steluje pritisak ulja i kakve veze ima taj "ventil" sa pritiskom ulja??????

Evo i slike tog ventila.

img6797.jpg

inace ako nece da vam vrti vrlo verovatno su zapusene one diznice na filteru treba ih odvrnuti i ocistiti i njih i kanale do njih

Pritisak se "vratio" kako je bio,tu je na 3 bara cak i preko 3. Za taj sraf sam cuo ali nisam znao koji je i nisam ga dirao. Na sta se utice tim srafom da bi se podigao pritisak ulja?
Meni to dodje kao "vestacko" pravljenje pritiska ulja. Ako ga ima ima ako ne radilica dole,obrada,novi lezajevi i cao djaci.

- - - - - - - - - -

inace ako nece da vam vrti vrlo verovatno su zapusene one diznice na filteru treba ih odvrnuti i ocistiti i njih i kanale do njih

dizne sam cistio,sve je cisto kao iz prodavnice :)

i pored sve dobre volje nisam stigao da skinem poklopac sa centrifugalnog da vidim da li vrti u radu

Ovih dana sam imao vremena pa osmislio i napravio jednu modifikaciju auspuha za Vladimireca...
Iskoristio sam već gotovo rešenje kakvo je napravljeno za srednji lonac Škode Favorit koju imam, samo što sam morao da pravim maltene čitav lonac jer je bio izbušen ko švajcarski sir...Unutra je prigušivac baš kao i za auto, samo je prečnik veći...
I sada se praktično čuju zvuci motora koje ranije od silnog pucanja i buke nisam čuo, mašina prede k'o mačor...
22-03-150741.jpg
[/IMG]
22-03-150742.jpg
[/IMG]
P.S. Sređivanje je usledilo zbog radi slikanja njegovog, na tehničkom pregledu...

E to ću da vidim sutra u radu, idem da izorem nekih 3 frtalja jutra zetu i sestri...
Ovako do terena gde je vršen tehnički nije bilo problema, čak štaviše, imam subjektivan osećaj i da traktor bolje "vuče" nego pre, verovatno se ovim produžetkom na neki način i postotak poveća kompresija...

Nisam bas siguran dali je po propisu da izduv bude tako na stranu.Ovako nesto sam video u Rumuniji samo sto je lonac ispred traktora kod tegova a otvor okrenut ka napred.

Pa i na mom je izduv sa strane od kad je kupljen.. Koji propisi to zabranjuju??? I zasto bi bilo...

Lepo izgleda tako sa auspuhom,ali ja sam vise za varijantu da si ga na gore sproveo... JA nemam kabinu inace bi sutra dobio auspuh gore...

Nisam video nijednog sa auspuhom gore bez kabine pa zato... Mislio sam da smeta kad se vozi bez kabine..

Odlučio sam se za ovakvo rešenje da bih relativno lako mogao da vratim sve u prvobitno stanje (što kaže Savoris: j**** stvar koju ne možeš rešiti brusilicom i švajs-aparatom), a što se tiče primedbe da nije po propisu, pa 100% Vladimiraca sa original loncem ima izduv na stranu i to baš u ravni kako sam i ja postavio, samo što je moj pomeren napred i to je sve...
P.S. Ovakav je i prošao tehnički bez primedbi, slikali ga za arhivu, i dobio sam uz to i pohvale da je gotovo 50% posto manje "glasan" nego ranije...

Bojim se da im ni to neće smetati...
A i skup neki način...:haha:
Razmišljao sam jedno vreme i da razmontiram onaj originalni ruski lonac i iseckam ga u delove za posmatranje, da konačno vidim šta je unutra i na kom principu radi, pa proizvodi toliku larmu, Bože me prosti, ko da čitava regimenta tenkova maršira sokakom...
Možda se i odlučim za tu varijantu da ovu moju rukotvorinu od auspuha postavim "na gore", ali će svakako u tom slučaju ovaj nazovi "auspuh", ruska skalamerija original da leti sa traktora...
Biće "Hasan seckati"...

Verovatno su ti komore izgorele u originalnom prigusivacu. Kod mene je taj dole i nije preterano bucan a ima i sa novijim tipom auspuha ka gore nevezano dal ima kabinu ili ne. Jedino Dobrodole mi se nesvidja ako nemas na ovom novom auspuhu nosac jer ce ili otkinuti cev ili izbuvnu granu sto je sigurno. Drugo ako zakaci neku granu otkidanje sigurno a gusana grana kad se zagreje je veoma krta. Po meni je bolje da si ga okrenuo na zadnju stranu i pricvrstio obavezno jer izbegavas mogucnost kidanja dosta. Ja sam mislio tako da izvucem jer slicno resenje je na torpedu 4006.Gore auspuh mi se nesvidja jer je kratak i gasovi se fakticki udisu a ako produzim cev u sumi cu otkinuti. Ako hoces poslusaj me i okreni ga nazad ka pogonskom tocku jer je skoro idealno resenje .Bar cu ga ja tako raditi

Nazad
Vrh