VLADIMIREC T-25

napisao sam ti danas i za spojnicku da proveris platne. nisi morao razdvajati nego kroz poklopac gde je spojnica spojnickih osovina se odradi. najverovatnije ti lezaji diferencijala malo rondaju ili sam diferencijal treba dostelovati ili je cementacija zupcanika malo obrusena. po tome trajace ko i vlasnik. kazem otprilike je to jer se tako obicno manifestuje kad je pod opterecenjemi kad nije.@Agoltz ovako ;prati kretanje ventila prvog klipa ali nemoj dekompresor povlaciti. prati izduvni ventil kad pocne da se otvara znaci ide dole ,okreces jos i on se vraca gore.kad se vrati gore pocinje se otvarati usisni ventil prvog klipa. taj trenutak naizmenicnog otvaranja i zatvaranja oba ventila se zove vaga ventila i tad markacija ona druga se mora poklopiti sa markerom .tad okreni jos tacno jedan krug da ponovo druga markacija dodje na marker bloka i steluj oba ventila prvog cilindra na 0,30mm. tako isto prati ventile drugog cilindra i markaciju. neznam prostije objasniti.

Tog momenta kad dizna baca naftu tad se i steluju ventili, nije ni vazno ako oznaka nedodje ili prodje za santimetar, ventili su zatvoreni skroz do kraja takta.-------Ovakve majstorije preko neta mogu lako da zbune coveka zato polako nije nista komplikovano.

izvinite kolege sto am naporan al zelim u potpunosti da svatim princip da prilikom stelovanja nebih sta kontra uradio jerkod vladimica sve mi je jasno osim ovog postupka ,sve sam i raslapo na njemu samo .ovo nisam
.vica kod mene to nije uredu ventili il kasne il prije spram remenice ,dal to moze ovako :eek:krenem remenicu i praitm ventile ,da dvije crte na remenici dodju na markrer na bloku.onda remenica oznaka sa dvije crte se poklapju sa oznakom na bloku ..tad stelujem ventile prvog cilindra .onda okrenem remenicu jedan krug opet da se dvije crte poklope sa oznakom na bloku tad stelujem ventile na drugom cilindru

- - - - - - - - - -

Tog momenta kad dizna baca naftu tad se i steluju ventili, nije ni vazno ako oznaka nedodje ili prodje za santimetar, ventili su zatvoreni skroz do kraja takta.-------Ovakve majstorije preko neta mogu lako da zbune coveka zato polako nije nista komplikovano.
hvala kolega kad me razumijes ali stvarno nije lako skontat

pazi sad ovako. na remenici imas na jednoj strani 2 markacije od 1 cilindra koje su jedna blizu druge. na drugoj strani remenice znaci za 180stepeni od ovih imas markaciju jednu i ona ti je za drugi samo cilindar. znaci prva markacija kad okreces motor udesno je za ugao predpaljenja kad se poklopi sa markacijom limcicem na prednjoj ploci[ reper] druga markacija kad malo okrenes jos je za stelovanje ventila. to je znaci polozaj kad je klip gore do glave ili gmt. ali taj polozaj je bitan za nas kad je klip na paljenju u gmt jer ciklus traje 2 kruga a po markaciji neznamo koji je to krug. zato da bismo ustanovili kad je na paljenju imamo dva nacina. ili da se odvrne cev od prve dizne i polako okrecemo dok u jednom trenutku nekrene nafta iz te cevcice i tad mora biti na toj markaciji za predpaljenje prvog cilindra ako je ustelovana pumpa dobro. onda u tom polozaju i stelujes ventile prvog cilindra. druga solucija je da gledas ventile kako sam ti to objasnio predhodno da kad se izduvni vrati gore i tek krene usisni dole.onda opet markacije na remenici od prvog cilindra moraju biti priblizno oko repera. onda okrenes za jedan krug da ponovo markacije dodju spram repera i stelujes ventile prvog cilindra.kad si to uradio onda samo okreni radilicu za 180 stepeni udesno da se markacija na remenici drugog cilindra dodje na reper i steluj ventile drugog cilindra. problem je sto neznas osnove motora i kako radi pa je tesko objasniti. znaci gde su one dve markacije na remenici blizu jedna drugoj su ti samo za prvi cilindar. ona sa kontra strane remenice ili za 180 stepeni od ove dve ti je samo za drugi cilindar

A sta kazete na metodu da se skinu dizne i pomocu srafcigera odredi kad je klip u GMT????? Malo laicka metoda ali NAJTACNIJA i ja je primenjujem kad mi je to potrebno... :osmeh:

evo jedne instrukcije zasto se trazi kad je cilindar na fazi paljenja. pogledaj u vrhove brega na bregastoj osovini u taktu paljenja.na snimku. jedino u tom taktu nijedan breg negura ventil i zato se tad steluje zazor. u bilo kom polozaju uvek neki pocinje da gura ventil. najlakse se nasteluje kad ti vizuelno vidis bregove i bregastu pa stelujes. nije to bitno po markaciji u mm da bude ali da nebude vise od 5cm od markacija kad se poklope. bitno je naci kad je na palenju[video]http://www.teretna-vozila.com/smf/tehnika/osnove-princip-rada-cetverotaktog-motora/[/video]

- - - - - - - - - -

nije problem gmt nego koji gmt. imaju dva a jedan je vaga ventila ili takt izmedju kraja izduva i pocetka usisa a tad se ventili nesteluju nego kad se okrene za jos jedan krug kad cilindar dodje na paljenje. gmt ima vec pokazatelj na remenici i reper na ploci. najlakse je da vidi kad potekne nafta na cev od dizne i taj scilindar steluje

A sta kazete na metodu da se skinu dizne i pomocu srafcigera odredi kad je klip u GMT????? Malo laicka metoda ali NAJTACNIJA i ja je primenjujem kad mi je to potrebno... :osmeh:

Ja uvek tako radim od kako se bavim mehanikom.
Mada je lako videti sta se desava sa ventilima, jer kad se zavrsi takt usisa oni dugo miruju, i tada se mogu stelovati po volji.
Vidjao sam 'majstore', koji su mehaniku izgleda napamet ucili pa gledaju neku 'vagu' i slicno, a logiku uopste ne koriste niti im je jasno sta se desava sa razvodom.

svaki majstor ima svoj sistem. meni je najlakse da objasnim to da dovede u tacku paljenja i da nemisli. ali laiku koji nepoznaje osnove mehanike je bilo sta tesko objasniti. nacina ima vazda za ustelovati samo kako ko radi i kako mu lakse. poenta je u tome. svi motori se razlikuju po uglovima bregaste ali opet sve to nije neko veliko odstupanje. ali lako je onome ko iole poznaje motor i objasniti nekom ko se nerazume. naci gmt na vladimircu je lako jer na remenici je vec obelezeno tako da se nemora dizna skidati i pratiti klip. i ja proveravam nekad jer se desavalo da ni obelezene markacije nisu tacne. i to sam imao nekoliko puta ali sve se uradi opet ako se zna sta i kako

svaki majstor ima svoj sistem. meni je najlakse da objasnim to da dovede u tacku paljenja i da nemisli. ali laiku koji nepoznaje osnove mehanike je bilo sta tesko objasniti. nacina ima vazda za ustelovati samo kako ko radi i kako mu lakse. poenta je u tome. svi motori se razlikuju po uglovima bregaste ali opet sve to nije neko veliko odstupanje. ali lako je onome ko iole poznaje motor i objasniti nekom ko se nerazume. naci gmt na vladimircu je lako jer na remenici je vec obelezeno tako da se nemora dizna skidati i pratiti klip. i ja proveravam nekad jer se desavalo da ni obelezene markacije nisu tacne. i to sam imao nekoliko puta ali sve se uradi opet ako se zna sta i kako
vica prvo zahvaljujem se na savjetima a drugo ako ces nekog ogavarat da je laik i da se ne razumi u mehaniku uopste mu nemoj ni odgovarat na poruke i njegova pitanje .nebih ja pisao tako o covjeku koga neznam ,mozda nisi pratio od pocetka poruke vezane za stelovanje palenja .ja nisam rekao da neznam to nastelovat i ja imam svoja tri nacina na koji stelujem a l mislim da ima preciznijih nacina zbog tog sam i postavljao pitanja.
kao sto je napisao mirosti neki ljudi ucili napamet pa tako i objasnjavaju i primjenjuju prakticno
skolski.a ja radim po svom po zvuku po radu po a nerazumim oznake na ruskom .

nemislim nikoga ogovarati niti uvrediti.mnogima sam pomogao koliko znam i mogu i govorim uopsteno da je tesko objasniti neke stvari ko to nepoznaje. jedno nek svi znaju da ja nisam mehanicar niti sam ucio to.to jednostavno volim i radim od moje 13 godine zivota.otac mi nije dozvolio da se time bavim ali sam citao radio sa mehanicarima a najvise samouk se bavim i ne samo tim zanatom nego mnogima. mnogo boljih ovde ima u to sam siguran .to sta drugi kazu i misle uopsteno me neinteresuje .imam svoje znanje i prakse 30 god tako da mogu da odradim sve sto je u mojoj moci. gledao sam da objasnim sto prostije da me mogu razumeti i oni koji uopste nemaju znanje i mnogi su shvatili. mozda ja nemogu na adekvatan nacin da prenesem poruku ali nezelim nikog da uvredim prvenstveno .

4-stroke-engine.gif
[/IMG]

Mozda je mali traktor ali ima VELIKO srce!!!! Uvuko mi se pod kozu pored njega imam jos 3 traktora ali iskren da budem uvek na njega prvo sednem... :osmeh:

- - - - - - - - - -

Ja mog Vladimirca ponovio!!! :osmeh: Dobio je jos jedan par tegova i nove prednje gume.. Sad treba da mu uzmem i nove zadnje gume i moze da poleti... :bravo: Auspuh je malo doziveo rediznajn (tuning).. :haha:

img2925.jpg

img2924.jpg

jesu to ruskinje prednje gume ili mi se cini. komsija za fergu je negde nabavio potpuno iste takve ruske i jako dobro se zasad pokazale. vec 4 god a nehabaju se takoreci uopste.i meni su rasparne prednje tako da je i to jos jedna upisana stavka za ubuduce

Ove gume su Cultor... Nisu ruske... Za sad su dobre samo je mana kad vozis po blatu nakupe blata cudo jedno i jako tesko posle blato spadne sa njih a u transportu leti to blato na sve strane zbog takve sare....

- - - - - - - - - -

Inace da napomenem te gume su oko 5700 i neki dinar.... Nisu skupe ali deluju kvalitetne...

10032014575.jpg
[/IMG]
08032014572.jpg
[/IMG]to je povoljna cena .ja sam ojacao obruc i srce felge ali sam na srce dodao jos male parcice flaha 2,5mm debljine i 10mm sirine tako da naleze knap na obruc i vecom sirinom pa se nece vise usecati u obruc
08032014571.jpg
[/IMG]

Na Vladimirca moze napred da se namontira 8 tega ladno... Kad bi imao toliko tegova tek onda ne bi imao sanse da se propinje...

Sta se desilo felni???

predasnji vlasnici su vozili na otpustenim vijcima a plus ekscentricno je srce bilo. prvo sam mislio da je guma dok nisam skinuo da okrenem u srcu felgu. onda sam tek video da su i jednu usku obruca sekli ali smakli u stranu i tako na razlokanim rupama seledalo.useklo obruc oko 3-5mm u dubinu neznam kako nije skroz proseklo. sad je ojacano i drugo srce ucentrirano 100% i stegnuto. onda sam dodao flahove izmedju tako da knap lezi na obodu ali duplom povrsinom .jos da ih ofarbam je ostalo.iznutra sam ocistio na belo i ofarbao zbog gume.sad mnogo bolje se ponasa u oranju. nakratko sam isprobao ali me topling malo zeza jer su navoji razlokani. ali zahvat i pravac su sad dobri

Nazad
Vrh