VLADIMIREC T-25

pitanje kakve su biksne , puz ,lezajevi na osovini volana. steluje se luft na podloskama ispod osovine gde su ona 4 vijka i ispod volana na osovini isto. ali ako je los puz sto mi lici kako si objasnio onda je to malo skupa investicija a moze se desiti opet da ima lufta jer delovi su losiji nego original. zato je mozda bolje drugo polovno kuciste.za iskakanje pro proveri bravu menjaca i kvacilo dal vraca skroz gore. ako je to u redu onda na reverzibilnom snopu ili ima lufta ili viljuska zajedena ili zupcanici ili osovina i klipcici brave. sto cuda moze biti jer i ja sam moj sve pretresao redom zbog iskakanja iz rikverca

Pogledaj kad vrtis volan levo desno da se ne odvija i samim tim podize na gore???? :sta: Tad se to da nastelovati... Ali kao sto ti kazes da ima MNOGO lufta sve mi se cini da su puz i vreteno odsvirali svoje...

A jer ispada samo iz rikverca??? Proveri brzvicu menjaca... Dali mozes da ga izbacis iz brzine bez kvacila????

Danas ga prvi put palim od kad sam ga uzeo tamo nije paljen 3 godine .Motor lepo radi na leru pritisa ulja drzi na 3bara,vruc motor ispada iz obadva rikverca, i kada je traktor u pokretu cuje se brujanje iz menjaca,diferencijala karakteristicno brujanju koje ima ursus.

Jel si proverio ulje u menjacu????? Ne bi trebao on da bruji kao Ursus... Na mom se NISTA necuje iz menjaca.... Sve se meni cini da tu nesto stradalo,ako ispada iz brzina i cujese brujanje... Skidaj odozgo poklopac za pocetak...

ako je brujanje lezajevi su otisli u tri lepe. sad pitanje je samo dal je jos sta. imaju caure na reverzibilnom snopu ispod zupcanika za napred i nazad pa hoce i zbog toga da iskace. pretresaj ceo menjac dok je vreme

Ma nezahteva to toliko znanja... Ako imalo znas mehaniku uradices to sam... Plocu odozgo (gde su palice za brzine) mozes svakako da skines sam,nije to nista komplikovano,poskidas sve sto smeta,odvijes srafove i podignes na gore.. Odozgo ces videti sta ti je ciniti...
Bolje to pretresi SAD nego da napravis jos gore.... Nesto se desava cim toliko bruji...

nije previse komplikovano ali ako nisi radio oko menjaca onda bolje nemoj. ima i caka za rasturati i lezajeve povaditi a i kuglica ispod zupcanika koje se nevide ako neznas gde su. ali neces ga ni nauciti dokle ga nerazbucas bar koji put. e sad koliko poznajes mehaniku to neznam ali se mora polako i redom pregledati i izmenjati. caure se naknadno moraju obraditi nove jer su tako predvidjene . lezajevi su skoro svi standardni samo malo zeznuto izvuci ih

ako ode zub na zupcaniku on kucka u pokretu a ako su iskrzani vecinom odmah iskacu. zbog rikverca nebih rekao da je zupcanik u pitanju vec luft ili viljuska ili brava. luft na vise nacina moze da ima jer ceo pogon ide preko tih reverzibilnih zupcanika napred-nazad. samo cini mi se I i II idu preko drugog zupcanika. luft na lezajima snopa i lezajima druge polovine spojnocke do menjaca , caure zupcanika reverzera , plotne koje drze ovaj snop za osovinu i osiguravaju. viljuska ako je zajedena i brava .to ti je otprilike sto moze da zeza . uh skoro pola menjaca nabroja. ima jos ako hoces evo ti jedna slika da vidis sta te ceka. ispod druge i trece osovine sleva je taj reverzibilni snop. ovo je nesto starih slika sto imam na imagesu a imam dosta vise al nemogu da prbacim jer komp zeza. i evo ti slika viljuske za napred nazad od reverzera [ nova i stara ] i lezaj za kuciste volana novog tipa.
z9kx.jpg
25042013398.jpg

JA se uvek drzim one dok ne rasturim nemogu da naucim.. :haha: Samo polako,kako skidas tako vratis...

Nego reci ti meni jel si SIGURAN da brujanje dolazi iz menjaca???? Da ne dolazi buka iz bocnih reduktora??? I nisi mi rekao jer si proverio dal imas ulje svuda???? Znaci svuda proveri... Bocne reduktore,menjac,hidraulika,kuciste hidro pumpe, proveri ulje u bos pumpi (zameni tu).. Prvo proveri sva ulja... Da ne bruje slucajno bocni reduktori jer nema ulja ili da nije neki zezaj u njima crko??? :sta:

I nisi mi odgovorio dal mozes traktor da izbacis iz brzine bez pritiskanja kvacila????

Cira iso sam vani da vidi i konstantovao da bez kvacila ne mogu niti da ubacim niti izbacim iz brzine.Svuda sam proverio nivo ulja sem u bocnim reduktorima i kucistu hidro pumpe to cu ujutru prvo proveriti.

da ubacis ili izbacis tek ispod pola hoda bi trebalo .ako je vislje zabravljivanje moze se desiti da iskoci jer nestigne da zabravi a dobije opterecenje. ima stanglica kod pedala kocnica na kojos se podesi hod zabravljivanja.

Onda nije upitanju bravica menaca... Ako nemozes da izbacis i da ubacis bez kvacila u brzinu znaci da ona radi svoj posao... Ostaje ti da pogledas viljuske,snopove i lezajeve...
Kao sto je rekao kolega VICA022...

Onda Nije dobro nastelovana bravica!!!! Ja zaboravih da napomenem da tek posle pola hoda kvacila treba da mozes da izbacis iz brzine.... Izmedju papucica od kocnica i menjaca imas jednuplocicu sa 4 srava (kljuc 12) odvij to i skini tu se steluje ta ravica menjaca kad to skines ukpiraces sam na kom principu to radi...

Ceo problem oko brujanja menjaca je u konusno tanjirastom zupcaniku i onim podloskama. Prilikom opterecenja ravnih zupcanika, konusni zupcanik se zariva u pogonski mali zupcanik i to njihovo trenje se cuje. Uzrok je limena podloska koja je ili pukla ili se istanjila. Uzrok moze biti i ulazno vratilo u menjac na kom se nalazi mali konusni zup. To vratilo se fiksira sa 2 srafa ako se oni popuste onda semali zup. zariva u konusno tanjirasti i dolazi do brujanja.Podloske sluze da bi odrzale zazor izmedju zuba.
Ja sam tu nesto piso o tome na strani 101. Iza hid. pumpe se nalazi poklopac tu mozes da proveris ulazno vratilo dal se nisu otpustili srafovi. ----Jos nesto. Uhvati rukom onaj bocni kardan sto izlazi iz menjaca i jako ga cimaj ka sebi i odsebe da vidis dali se pomera ako se pomera mnogo onda menjac bruji kad traktor ide napred ili nazad.

Uf to ti je muka treba komplet traktor 6 puta prekontrolisati i uzduz i popreko da vidis sta gde kako inace mozes da napravis jos vece zlo .

Imeni se pomalo cuje ali to je iz bocnog reduktora ima malo lufta u zubcanicima kad ga drmam levo desno oseti se malo cimanje pojeli se malkice zubcanici ,a cuje se malo brujanje kad ga drzim na vecem gasu i cim malo popustim gas on se necuje uopste tako je 82 isto radila kad sam je tero nekad . Mislim da je to karakteristicno za rusa kao na 577-560 sto se cuje onaj karakteristican zvuk takodje samo kad je na ubrzanju i kad popustis samo malo gas tacno se cuje kak ose to umiri i dodas ono opet to je po meni karakteristicno za njih !!!

img0417.jpg
Danas sam skinuo levu cizmu posto je bila labava u donjoj zoni nije imao brezone bivsi vlasnik stavljao obicne srafove.Na slici mozete da vidite sta se desilo,otkacila se blokada i polomila zupcanik, uz to u levoj cizmi skoro i da nema ulja,Dali to moze da bude uzrok brujanja?

JA sam ti rekao da prvo proveris ulje u cizmama!!!!!!!!!!! Naravno da moze da bruji kad nema ulja u cizmi!!!! NAspi ulje pa ces posle videti....

A sto se tice blokade ne gine ti rasklapanje...

Nazad
Vrh