VLADIMIREC T-25

A dali moze na ovom starom alnaseru da se nesto uradi da se malko poboljsa ?

Moram ga skinuti ,ondak pre neki dan kad sam ga palio poceo da se pusi iz automata od prilike i toliko je mrsavo verglo da je strasno a akomulator ganc nov 100 ah . Maltene je verglo kao kad je skoro skroz prazan akomulator hm .

ZImi prilikom paljenja iskljucim hidraulicnu pumpu tad lakse upali bar po meni... A i moj je poceo tako da se ponasa dobice brzi anaser!!!!

PKB ako se pusi iz automata lako se moze desiti da je on prespojio i vuce struju ili su kontakti nagoreli i nemoze elektromotor uzeti struje koliko mu treba. znaci rasklopi polako i pregledaj cetkice ,nosac cetkica i kolektor. on ima 4 cetkice .ako je jedna izgubila kontakt automatski gubi pola snage. oprugice koje guraju cetkicu moraju imati sile da je guraju ali vremenom oslabe ili puknu pa nema dovoljnog potiska cetkice o kolektor rotora. cetkica mora zgodno da radi u nosacu tj .nesme tesko ici ili blokirati. korozija i prasina od cetkica cine cuda a struja i kontakti to nece. pogledati i dobro ocistiti spojeve papucica kabla cetkice sa bakarnim sinama. to su vecinski uzroci loseg rada i sporog. ali provere se prave vrse probnom lampom od 220v za rotor i stator ali za proboj na masu. rotor ako probije izmedju namotaja se nemoze detektovati sem ako se otklone sve moguce smetnje i ponovo sporo okrece. to se radi na probnom stolu pod opterecenjem ali to nazalost skoro niko nema. meri se struja koju vuce pod opterecenjem . sam automat moze vuci ako je u spoju veliku struju pa tesko okrece alnaser. imao sam vazda takvih slucajeva na svojim vozilima a struka mi je to. ima sistema za paljenje ali to opet kosta prilicno ali vitla ko lud. planetarac je najbolje resenje po meni samo kvalitetan. a moze se uraditi sa dva manja akumulatora i sklopkom paljenje na 24v . ali kazem to je skuplja solucija. prvo pretresite alnasere.ja nemam sta sem drugi rotor ili alnaser planetarac

- - - - - - - - - -

zaboravio sam CIRO proveri spojeve kablova i sklopku mase. to ume podmuklo da zeza i kleme

• Like
Reagovanja: PKB
Sad sam ga doterao u radionicu i polako cu da cackam oko njega.. Zadimila mi se i brava za paljenje 2 puta sad zimi!!!

E nisam probao nikad to... :sta: Neverujem da bolje okrece ni tad... Anaser je njegov prvi i ko zna dal je nekad otvaran!!!!

prvo probaj direktno jer mozda je alnaser u redu. ako direktno vergla kako treba onda ti je nesto u vezi bravice ili relea ispod table. prespojis tanju zicu automata sa vijkom na koji dolazi kabal + pola sa akumulatora. ocisti sve spojeve ,kleme i taj spoj kabla sa vijkom . sklopku mozes pojacati sa kablovima za prespajanje akumulatora ako sumnjas u nju. ako i dalje sporo vergla otvaraj alnaser i pregledaj.

AKo idalje tako vergla samo da odnesem nekom anaser jel tu se slabo razumem... Sutra cu da ocistim sve spojeve i bravu cu da otvorim (ako moze)...

bravicu ako otvoris tesko ces je spakovati. ako radi radi ako ne kontejner. skines mali poklopcic na alnaseru onaj do alternatora i videces kakve su cetkice i stanje unutra. moze se desiti da je sve puno prasine i korozije zgodno. samo kvalitetne cetkice montiraj ako treba zamena i oprugice dobro pregledati.biksne obavezno pregledati da nebi ukrstao rotor. prednja je do cetkica a zadnja jedino kad se skine. i to je cest uzrok sporom verglanju

Videcu bas sutra to cu da rasturim... Znaci bravica nema sta da se otvara samo kontejner... Narucicu novu jel se ova zadimila...

Pozdrav svima.... :) Nesto mi nije jasno,pa ako neko moze da mi pomogne.... Kada upalim vladeka,kada je hladan,pritisak ulja jedva dodje do 3 bara....kada se zagreje drzi oko 4bara.da li je normalno da na hladnom motoru bude pritisak ulja manji nego kada je zagrejan? :)
to je van svake logike. jedino sto mi pada na pamet je da ti sat od ulja blokira dok je hladno ili je zapusenje cevi koja vodi do njega pa kad se razgreje ulje on tacno proradi. sta bih ja dao da je meni i 3 bara pritisak , ovako imam problem pronaci gde mi pada naglo pritisak. meni je Ciro zbog losih kontakta prespojila i ostao ukljucen alnaser.srecom nije dugo jer sam po zvuku regisrovao i odmah ugasio i klemu raskacio da bi stao.

od cele instalacije samo farovi i zadnja svetla ,alnaser i alternator bili i to neispravno. niti sklopke ni kablova nic. sve iseceno i na gurku paljen. sredio sam vecinu ali instalaciju hocu sad celu da uradim novu i kupim sklopku od kombajna.kvalitetnija mnogo od ruskih

Pozdrav svima.... :) Nesto mi nije jasno,pa ako neko moze da mi pomogne.... Kada upalim vladeka,kada je hladan,pritisak ulja jedva dodje do 3 bara....kada se zagreje drzi oko 4bara.da li je normalno da na hladnom motoru bude pritisak ulja manji nego kada je zagrejan? :)
Sve je to normalna pojava. Samo nemoj da ga teras dok se ulje malo ne zagreje, stavi mu neki karton na ventilator brze ce se zagrejati, posle ga skini.

I kod mene ista stvar sa pritiskom ulja kad je mnogo hladno on jedva podigne pritisak.. Tako je odkad znam za sebe...

- - - - - - - - - -

Danas se bacio u akciju da vidim sta je uzrok slabog verglanja!!!!!!!!!!!!!!! Nisam okolisao posto sumnjam da je glavni krivac anaser!!! I eto sumnja se ispostavila!!!!

Od 4 cetkica koje ima 2 nisu nalegale uopste na rotor a jedna jeste malo ali je zapekla jedva sam je izvadio... Jedna je bila uredu.. :osmeh:

Cetkice ne lice ninasta vise...

img2568.jpg

- - - - - - - - - -

Evo i ostatka anasera...

img2567.jpg

Od delova su mi potrebne cetkice,biksne i jedan feder koji pritiska cetkice je pukao!!!!

I jos nesto bi hteo sad da resim kad sam vec sve rasturio ali neznam do cega je to... Zasto po nekad cakce nekoliko puta Anaser moram da vratim kljuc enkoliko puta pa tek zavergla??? Jel to da Bendiksa???? :sta:

Vidi ja pogresio... Bendiks je zupcanik ustvari??? Ja sam mislio na ovo odozgo anasera to je automat...

Nazad
Vrh