VLADIMIREC T-25

karter ne treba skidati da bi se zamijenili klipovi :kisa:

ma ja sam 100% ubijeđen da je doza pumpe u pitanju
opet kažem ruski motori ne odražavaju puno na snazi nekim ''sitnicama'' kao što su zazor ventila ili nešto treće
osim ako je ventil odškrinut pa šišti kompresija

Nisam nikad radio vladimirca pa pitam ima li dihtung glave , koje je debljine bio i koje je debljine sada ,to pitam zbog kompresionog prostora i ko ti je radio ventile mozda ih je mnogo upustio.

galki je napisao(la):
Nisam nikad radio vladimirca pa pitam ima li dihtung glave , koje je debljine bio i koje je debljine sada ,to pitam zbog kompresionog prostora i ko ti je radio ventile mozda ih je mnogo upustio.

isto sam to i ja pomislio,isto :sta: situacija kad sam skinuo glave bila je sledeca,golim okom se videlo da su ventili u dosta losem stanju,malo okrnjene ivice ventila posebno onog sto je propustao kompresiju pre obrade glave.sto se tice klipova,stubline i karika,kad sam skinuo glave odmah sam prodrmao klipove u gornjem polozaju i ima malo lufta,manje od milimetra ali ima.stubline nemaju veliki (ajnzec) u gornjem delu dokle doseze prva karika na klipu,imaju poneki sitan ris.pritisak ulje i kad je traktor najvise zagrejan ne pada mi ispod 2.merena kompresija kao i sto sam rekao,jedan klip 22 drugi 23.kad se traktor ugreje ima dima poprilicno iz iberlaufa.najveca foa je sto mi se to desilo posle obrade glava,pre toga nisam imao velikih problema,vukao je odlicno.glave sam radio zato sto je jedan ventil sistao i tesko mi je palio ujutru i dosta belog dima je bilo iz auspuha.meni kao laiku samo dve stvari padaju na pamet obzirom da je pre bilo sve u redu,ili su previse uslajfovani ventili i povecan kompresioni prostor ili ventili jos nisu legli pa mi se to desava,drugo nisam pametan...a stalno ponavljam da mi je pre obrade glava traktor bolje vukao i sa jednim ventilom koji je propustao kompresiju :udri: dobar mi je vlatko traktorcic i navikao sam na njega,ali izgleda da ce me te njegove bubice(bar u mom slucaju) naterati da pazarim ursusa 355 ili 360,nekako mi se cine manje kvarljivi,sta znam!!....jel zna neko posto su novi cilindri sa klipovima za vlatka i eventualno leteci lezajevi?

evo ga http://www.youtube.com/watch?v=JhlRfz5dIdc

ventile su mi radili kod cubike oni pacenici,kod ozloglasenog cubike u poslednje vreme :udri:

ja mislim da sam pisao negdje o tome :sta:
ajd slikat ću ti pa staviti

evo sada sam našao podatak stepena kompresije za IMT533 je 16,5:1 , tek da imaš za poredjenje mada ova dva tipa motora nisu uopšte za poredjenje

savoris je napisao(la):
ja mislim da sam pisao negdje o tome :sta:
ajd slikat ću ti pa staviti

evo sada sam našao podatak stepena kompresije za IMT533 je 16,5:1 , tek da imaš za poredjenje mada ova dva tipa motora nisu uopšte za poredjenje

hoce biti nesto od slike ili veza ka linku gde si objasnio gde se steluje gorivo,ja ovde nemogu da nadjem.da probam i to,pa da vidim sta ce biti.pumpu sam stavljao i na kasnije i na ranije paljenje i nista se drasticno nije menjalo.

joj jebemti led ja zaboravio za ovo
stižu slike za 15 minuta samo da odem u onaj moj krš da nadjem rezervnu bosch pumpu i slikam

ustvari imam dvije rezervne :D

ma nema tu bošista puno posla oko nje , njen element može bukvalno na sred njive da se zamijeni
samo je potrebno znati gdje se uzubljuje element pošto nigdje ne vidim nikakav reper
ili ga nema ili ga ja ne vidim :sta:
sve ostalo je čista mehanika i logika ::namigivanje::

u ovom kvadratiću ti je vijak za regulaciju doze , na slici je slikano sa skinutim poklopčićom slikao sam i malo detaljnije ali pošto mi telefon nema makrozoom slika i nije neka pa je nisam ni stavio

1. skini poklopčić (ključ 22)
2. zapamti polozaj u kome se nalazi onaj dio na kome je bila navrnuta kapa (najbolje obilježi)
3. ispod poklopčića ti se nalazi još jedna kontra matica , otpusti je (ključ 22 takodje)
4. onaj dio što liči na vijak na kome je bila kapa ima na vrhu prihvat za ključ 13 i njegovim dotezanjem ili otpuštanjem regulišeš dozu pumpe (znači okrećeš cijeli dio u crvenom kvadratiću sa slike )

e sad pošto se ne sjećam dali uvrtanje ili odvrtanje vijka povećava dozu to ćeš lao eksperimentom utvrditi
najbolje ti je štelovati dok traktor radi
znači jako bitno je da zapamtiš početni položaj da bi imao neku orjentaciju gdje se nalaziš mada ako imaš imalo smisla skontaćeš lako

znači odvrneš za cijeli krug i ocijepiš naglo gas do kraja i gledajući u auspuh imaćeš orjentaciju koliko si doze dao pa ćeš po tome regulisati , najbolje je da kada ocijepiš gas naglo izbaci ne crn nego malo svjetliji dim i kada ispuni broj obrtaja dim nestane

slobodno za početak pretjeraj sa dozom i kasnije kroz vožnju smanjuj pomalo dok ne osjetiš gubitak snage
zbog toga je bitno da pamtiš za koliko si odvrnuo tj zavrnuo regulacioni vijak

abcd0013r.jpg

nadam se da sam pomogao , napominjem da se ovo sve zasniva SAMO na praktičnom iskustvu
nisam ti ja nikakve škole učio za bošistu ali se razumijem u 300 kuraca pomalo :cao:

ako šta nije jasno pitaj

savoris je napisao(la):
ma nema tu bošista puno posla oko nje , njen element može bukvalno na sred njive da se zamijeni
samo je potrebno znati gdje se uzubljuje element pošto nigdje ne vidim nikakav reper
ili ga nema ili ga ja ne vidim :sta:
sve ostalo je čista mehanika i logika ::namigivanje::

u ovom kvadratiću ti je vijak za regulaciju doze , na slici je slikano sa skinutim poklopčićom slikao sam i malo detaljnije ali pošto mi telefon nema makrozoom slika i nije neka pa je nisam ni stavio

1. skini poklopčić (ključ 22)
2. zapamti polozaj u kome se nalazi onaj dio na kome je bila navrnuta kapa (najbolje obilježi)
3. ispod poklopčića ti se nalazi još jedna kontra matica , otpusti je (ključ 22 takodje)
4. onaj dio što liči na vijak na kome je bila kapa ima na vrhu prihvat za ključ 13 i njegovim dotezanjem ili otpuštanjem regulišeš dozu pumpe (znači okrećeš cijeli dio u crvenom kvadratiću sa slike )

e sad pošto se ne sjećam dali uvrtanje ili odvrtanje vijka povećava dozu to ćeš lao eksperimentom utvrditi
najbolje ti je štelovati dok traktor radi
znači jako bitno je da zapamtiš početni položaj da bi imao neku orjentaciju gdje se nalaziš mada ako imaš imalo smisla skontaćeš lako

znači odvrneš za cijeli krug i ocijepiš naglo gas do kraja i gledajući u auspuh imaćeš orjentaciju koliko si doze dao pa ćeš po tome regulisati , najbolje je da kada ocijepiš gas naglo izbaci ne crn nego malo svjetliji dim i kada ispuni broj obrtaja dim nestane

slobodno za početak pretjeraj sa dozom i kasnije kroz vožnju smanjuj pomalo dok ne osjetiš gubitak snage
zbog toga je bitno da pamtiš za koliko si odvrnuo tj zavrnuo regulacioni vijak

abcd0013r.jpg

nadam se da sam pomogao , napominjem da se ovo sve zasniva SAMO na praktičnom iskustvu
nisam ti ja nikakve škole učio za bošistu ali se razumijem u 300 kuraca pomalo :cao:

ako šta nije jasno pitaj

Hvala,sutra cu se pozabaviti time pa cemo videti :ppozdrav:

To je to Savo ako je kao na ursusu izvrtanjem mu dajes vise nafte, otprilike pola kruga je 1 kubik na sto udara !

telnett je napisao(la):
To je to Savo ako je kao na ursusu izvrtanjem mu dajes vise nafte, otprilike pola kruga je 1 kubik na sto udara !
ma ja ti nemam pojma šta je kubik i šta je 100 udara :haha:
ja samo znam da tu rješavaš problem , i lako je kontrolisati dozu , malo rutine i možeš naštelovati kako želiš ::namigivanje::
i meni se čini da se odvijanjem dodaje količina ali nisam siguran :sta:

Bravo takvo znanje cenim, ..bes teoriju vazno je kako svira na uvce motor. :ppozdrav: uz jos jedno naknadno probno stelovanje ,ako preteras sa kolicinom ode nafta u karter .

ma ako pretjeraš to se vidi na auspuh

ja sam kao najprecizniju metodu okapirao da je najbolje za početak prejerati malo sa dozom pa polako smanjivati , tako je preciznije

a najbolje mjerilo je kada ideš uz neku jednaku uzbrdicu sa nekim teretom na prikolici , ubaciš u neku brzinu u kojoj mu je teško i onda samo gledaj u auspuh i polako popuštaš gas ako polako počinje da se smanjuje crn dim a snaga ne popušta znači da si pretjerao sa dozom ::namigivanje::
onda polako smanjuješ po 1/4 kruga i tako opet uzbrdo sve dok ne napraviš da sa popuštanjem gasa samo malo smanji dim na auspuh i odmah za tim počinje gubiti snagu

najbolje je ubaciti u brzinu u kojoj mu je stvarno teško i onda je tek mjerodavno gledati u auspuh

u mnogo slučajeva većina bošista samo dere po džepu za neke banalne sitnice kao što je recimo štelovanje doze , u vlatka je skoro nemoguće da dizne rade neujednačeno (izuzev propuštanja nepovratnih ventila u bosch pumpi) što znači da se može cijela pumpa razvaliti i naštelovati po sluhu na traktoru
samo ostaje jebada kako uzubiti element :udri: to neznam

Mislim da za uzubljivanje elementa isti se namesti na nulto ubrizgavanje ( vidi se odgore kada se kanali poklope ) i letva u pumpi se gurne na jednu stranu koja odgovara 0 tom ubrizgavanju i da je to to. To je moje razmisljanje ali nisam siguran . Mozda treba razmisljati u tom pravcu posto nisam video neke repere na elementima ?

na elementu nema nikakva oznaka , odgore ima skala u stepenima iznad regulatora
a fora je ako element svatiš u nulti položaj i tu skalu staviše u nulti položaj dok ubaciš pogonski zupčanik sve će da se pomjeri

al nas sada djokan samo čita i dimi uz brdo kao voz :D

Savoris,svaka ti dala,to je to jbt!!! :bravo: odvrtanjem se dodaje doza nagte i sad vlatko leti kao lud.pri promeni brzine iz manje u vecu dize prednji kraj :haha: Da,to je to,samo sto ja bas nisam izregulisao to da li dobija prvise nafte mozda.sad super vuce ali kad idem uz brdo pod teretom ima poprilicno dima crnog.kad mu naglo sabijem gas ima crnog dima i kad se zavuka motor onda nestane.E sad ko ce ga nastelovati na tacno u buvu...Ma meni je iovako dobro,nek trosi ali neka ide :haha:E hvala ti puno za savet,imas pice i pljesku ili sta vec hoces ako se sretnemo na najlonu ikli negde ::namigivanje:: Jos mi je znaci ostalo da mu nastelujem dozu na tacnu kolicinu,ali otom potom,sad mi je jasno...Moram sutra nazvati bosiste i izkritikovati ih zbog te sitnice ::lose::

Nazad
Vrh