Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
petarHR je napisao(la):Na vrućem motoru se i mjeri, kad je hladan i ulje ''gusto'' bolje dihtaju karike i kompresija je veća od realne.
Ono što ti dimi sivo-bijelo niz brdo, to su ti karike.. Jednostavno kako kočiš motorom događa se da uvuče ulje u cilindar, jer kad ideš bez gasa, premalo je nafte a zraka puno, nema ''prave'' eksplozije koja recimo pri opterećenju prođe i mimo karika i odnosi ulje
petarHR je napisao(la):Nepoznam dobro vlatka, tako da neznam ni koliko iznosi kompresija. Ima ovdje i pravih mehaničara koji će ti to reć. Kod novih dizel motora recimo na autu je kompresija 36bara, a po tome ovo mi se čini malo, e sad, istina je da je traktorski motor manje forsiran (puno kubika-malo konja) naspram automobilskih, ali..
Treba mu izmjerit i propuštanje pa ćeš znat točnije što mu je. To je mjerenje s komprimiranim zrakom, i pokaže da li je do karika ili ventila.
Prvo mjeriš, pa sipaš ulja u cilindar koje ''zabrtvi'' karike pa mjeriš ponovo, ako su vrijednosti iste, karike su ok i pušta na ventilima, a ako su vrijdnosti veće pušta na karikama.
Jel znaš koliki mu je kompresijski omjer? Iz toga se da makar okvirno nešto reć al ni blizu točnog, iako da se vidjet ako je motor za generalnu.
Inače, pravilo je da se kompresija mjeri na radnoj temperaturi motora, a to što ''majstori'' si nežele malo opeć ruke je njihov problem. A mjerenje na hladno se može napraviti ako motor teško pali a inače je ok, netroši ulje, ide dobro, da se ustanovi je li do kompresije na hladno ili do pumpe, kuta paljenja, i sl..
Ima tih caka pun kofer, samo neće majstori da pričaju o tom, da nebi gubili poso, ili jednostavno neznaju svoj poso, a koliko sam shvatio je takvih i previše i sve ih steram u ku..
Koliko sati si napravio poslje mijenjanja ventila? Jel si provjeravo zazor? Meni je na ursusu poslje generalne na 80rč stanje s ventilima bilo kriminalno...
[/quo
neznam tacno koliko sam sati naprravio,znam da sam potrosio oko 100l nafte od tad.proveravao sam zazoe,za sad dobro stoje,ali meni se nesvidja kako traktor vuce posle te operacije.cak sam nesto i ubedjen da je i pre obrade glava i sa onim ventilom koji je propustao ompresiju,da je bolje vukao onda .e to ja nemogu da shvatim i da provalim,pali on dobro i sve to stoji ali brze mi se gusi sa istim teretom koji sam vukao i pre,po meni izgubio je od 10-15 % od tad snage
Post je spojen: [time]1277026447[/time]_________________________________________________