- - - - - - - - - -
Ipak valja izbegavati teške radove po vrućini. Ja ljuštenje strnjike radim uvek posle 17:00, a pre nego što padne rosa(lepi se slama pa guši). Čak i u transportu pšenice nisam ga isto ganjao juče u 14:00 sa dve "Kikinđanke" i danas u 21:00 sa istim opterećenjem.
Moj pašenog(najstariji) je imao nekog velikog starog Farmala sa motorom od vojnog TAM-150, takođe vazdušar. Čovek ima oko 100 jutari svoje zemlje i iskustvo u radu sa traktorima od detinjstva. On kaže da ni vazdušari ni vodenjaci ne treba da rade teške radove po velikim vrućinama. Nije to automobil koji se vozika uzbreg-nizbreg u najgorem slučaju nego su to krajnje ozbiljna i konstantna optetrećenja motora. Kaže on da se lepo vidi i u četiri ujutro. Ja sam tako radio prošlog leta kada sam orao u julu za zasnivanje lucerke u letnjem setvenom roku(između dve gospojine).
To je ok, ali ima poslova koji ne mogu cekati, pogotovu ako se rade usluzno. Po vrucinama traktor je dostizao radnu temperaturu max 100 stepeni, ne preko toga. Ali redovno pranje glava i hilzni. Njegov stariji brat LTZ T40 nosi takodje motor VTZ ali 4 cilindra i on poseduje hladjenje ulja. Traktor na +35 stepeni u tezim radovima nije prelazio 70 stepeni sto je malo iznad radne temperature. Motor je pred generalnom. Steta sto i vlajko ne poseduje slican sistem hladjenja.