VLADIMIREC T-25

i ja sam u planu doc u rumu ima nekih sitnih stvari da kupim filtere i tako nesto.da pripremim za sezonu.zna li ko imal gdje kabina za vladu orginalna ona od 1985 -do 1990 godista .

Citiram: Predrag003
PA sta da radim ustao sam u 5 sati jutros i razmisljam sta da radim nekako mi ovo bilo najlakse :D

Svaka čast trebalo je to odraditi

predrak to je zupcanik od 1 i druge brzine ,skoro sam ga mijenjao bio puno poderan pa je bio bucan u toj brzini

predrak to je zupcanik od 1 i druge brzine ,skoro sam ga mijenjao bio puno poderan pa je bio bucan u toj brzini
Zupcanik 1i2 5i6 brzina U principu taj zupcanik se najvesce koristi.Postoje tri vrste tog zupcanika u zavisnosti od broja zuba... Njime se moze resiti problem brze prve brzine ( posebno kada se koristi vozeci u rikverc na vecem nagibu sa jednosovinkom prikolicom sa vecim teretom...)

da da od 1i2 5i6 al kazem da mu je polomljen od 1i2 brzine.ja kupio nov taj zupcanik i postavio i prije postavljanja viljuski bio je ubacen u dvije brzine slucajno sam darno glavom kljuc kad je zaverglo puce mi opet isti zupcanik bio brzi alnaser i nov akumulator akontakt je bio upaljen prije slusao radio .

- - - - - - - - - -

Zupcanik 1i2 5i6 brzina U principu taj zupcanik se najvesce koristi.Postoje tri vrste tog zupcanika u zavisnosti od broja zuba... Njime se moze resiti problem brze prve brzine ( posebno kada se koristi vozeci u rikverc na vecem nagibu sa jednosovinkom prikolicom sa vecim teretom...)
meni je veci problem za rikverc sto nema neku sporu brzinu

u bilo kojoj brzini mjenjac bi trebao da se isto cuje .ako bruji u jednoj brzini onda treba pregledat taj zupcanik od te brzine i drugi zupcanik koji je u sklopu s prvim,,i lezajeve na osovinama gdje se nalaze ti zupcanici.,,to se desi zbog nedostatka ulja u mjenjacu i kad se koristi jedna brzina za sve teze poslove..od oranja u sijonici na ltz mi je strado zupcanik od 1 jer tu zemlju nemoze 2 brzinom orat a puno je obradjujem
ako se kompltan menjac cuje bruji mnogo ,,desi se da na konusno tanjirasti zupcanicima odu podloske limene i oni dobiju luft ,to sam seb radio ove zime ..

Lezajeve sam promeni jer sam na njih prvo sumljao, medjutim sve je po starom, a prethodni su imali zanemarljivo lufta. Prosle godine sam radio blokirac tako da sam pregledao i zupcanike. Oni su takodje u dobrom stanju, tako da sam predpostavio da je u pitanju spreg zupcanika, a i verovatno da je i sloj cementacije skinut.

- - - - - - - - - -

A sto se Ltz tice menjao sam takodje zupcanik prve brzine. Cudno mi je bilo da je stradao u najlaksem oranju, tacnije izvalio jedan zub dok su ostali bili bez ostecenja. Inace kod mene je crna smonica uglavnom, a orem 1 i ponegde 2 brzinom.

Moj Vladimirec je tih u svim brzinama ali sam se dosta navozao tudjih i svi su bili bucni u 1 brzini verovatno zato sto svi sa njom rade teske poslove i uvek zakrci menjac prilikom kretanja.. Kod mene ne krci uopste ni prilikom saltanja ni prilikom kretanja na to nemogu da se pozalim...

Primetio sam na nekim Vladimircima da se cuju zadnji bocni reduktori zasto to??? :sta: Ulje do maksimuma jer su lezajevi u pitanju ili istrosenost polu osovina???

Ceo problem oko brujanja menjaca je u konusno tanjirastom zupcaniku i onim podloskama. Prilikom opterecenja ravnih zupcanika, konusni zupcanik se zariva u pogonski mali zupcanik i to njihovo trenje se cuje. Uzrok je limena podloska koja je ili pukla ili se istanjila. Uzrok moze biti i ulazno vratilo u menjac na kom se nalazi mali konusni zup. To vratilo se fiksira sa 2 srafa ako se oni popuste onda semali zup. zariva u konusno tanjirasti i dolazi do brujanja.Podloske sluze da bi odrzale zazor izmedju zuba.

Sad mi malo nije jasno i moj traktor je dosta mator i u pocetku je i orao i sve zivo radio vuce teret mnogo tezi nego sto bi trebao svasta je radio i sta je mogao i sta je morao.. Ali menjac nije pipnut,jos nije skinut ni poklopas menjaca,samo redovna zamena ulja u menjacu i nema problema... Jednom mi je zaglavio u onoj naj sporijoj ali sam uspeo da ga vratim bez otvaranja icega... A neki se bas zale na te menjace..

Ceo problem oko brujanja menjaca je u konusno tanjirastom zupcaniku i onim podloskama. Prilikom opterecenja ravnih zupcanika, konusni zupcanik se zariva u pogonski mali zupcanik i to njihovo trenje se cuje. Uzrok je limena podloska koja je ili pukla ili se istanjila. Uzrok moze biti i ulazno vratilo u menjac na kom se nalazi mali konusni zup. To vratilo se fiksira sa 2 srafa ako se oni popuste onda semali zup. zariva u konusno tanjirasti i dolazi do brujanja.Podloske sluze da bi odrzale zazor izmedju zuba.
to se najcesce desi a nije to ceo problem to je problem ako se u svim brzinama cuje ,ili bruji istto mjenjac ,a ako se u jednoj brzini cuje ,moze doci i do nepotpunog nalijeganja zub na zum ,,tj.smaknut zupcanik pa polovicno nalijezu jedan na drugi,

cira to znaci redovno odrzavanje masine,,al prvo zavisi i ko ga vozi

- - - - - - - - - -

sigurno moze onaj brzi

Pa i to sto kazes nikad ga nismo silili i vozili kao da nije nas.. A i ulje menjam redovno u sve traktore... Danas sam proveravao ulja,menajo u motorima i filterima za vazduh...

e pa i imacces dugo te masine i ispravne svaka cast tako i treba,,svi znamo da teramo dusu im vadimo a kad treba ulje mijenjat il neku sicu :kazemo ma neka jos i tako malo po malo onda nas duplo kosta i kazemo onda nevalja ova tipa traktora i tak to .

- - - - - - - - - -

tako kod mene u ovom kraju gdje god je neki tezak posao da se radi il drva izvlacit il tesku zemlju obradjivat ,ljudi kupe rusa i deru ga dusu mu uzimaju kazu rus je to to je nepoderano i kad nesto slomiju pokvare kazu nevaljaju ruski traktori.

Nazad
Vrh