Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ne mislim da niste(nismo) ziveli bolje.Cak naprotiv mislim da je bilo sasvim u redu.Druga je stvar da to nije moglo biti dugo odrzivo.Meni samo smeta to evociranje uspomena,ponekad romansiranje nekih stvari iz proslosti,ako se jugoslavija raspala onda se raspala i tacka treba da se okrenemo napred a ne stalno gledati sa setom u neku istoriju
a gde to ima bolje nego ovde ? gde ćeš to biti dočekan oberučke ?gde to možeš sa 10h da živiš kao ovde ? bilo gde da se ode bičeš stranac i manjina ili misliš da tamo negde plaču za srbima ? misliš da jedva čekaju pravoslavca u svojoj sredini ? i šta češ to bolje naći tamo negde u belom svetu da ti pederi budu prve komšije ? da marihuanu kupuješ u prodavnici zdrave hrane ? mogao bih ovako do sutra pisati i postavljati pitanja ali ima jedna recitacija zove se dimovina i po meni naj važniji stih u njoj DED UNUKA, OTAC SINA UČI ŠTA JE DOMOVINA a mi smo to izgleda zaboravili
Ajd da nastavimo ovo neki drugi put ?Bas mi ne date na spavanje.
Ajd da nastavimo ovo neki drugi put ?
Pa možda zato što su ljudi kompleksna bića pa između ostalog i nacionalna. I kao takvi imaju želju da stvore svoje nacionalne države, a nacionalne države su koncept koji je dominantan u svetu, posebno u Evropi. To nije ni dobro ni loše, to je jednostavno tako.
Ako Nemci imaju svoju nacionalnu državu, Francuzi svoju, Bugari, Mađari, Rumuni, Italijani......šta je loše u tome da Srbi imaju svoju, a Hrvati svoju?
Pošto je to tako, a Jugoslavija je bila brana nacijama da imaju svoje države, onda je to jedan od razloga zašto u Jugoslavijinije bilo bolje.
Vezivati ekonosko blagostanje sa konceptom zajedničke države sa drugim nacijama je pogrešno jer nije činjenica da je više nacija bilo u jednoj državi obezbeđivala to blagostanje, već mnogo drugih faktora, a i pod velikim znakom pitanja je i da li je to stvarno bilo blagostanje ili samo privid.
Па сам си себи скоро и одговорио. Не баца, јер ће тамо неко одмах да га пријави, или ће да га сними камера, и ЗНА да ће то да га кошта неку стотину чврсте валуте.Samo jedan primer gasarbajteri koji dolaze iz Nemacke ni u snu ne otvaraju prozor auta i bacaju smece dok ne dodju u Srbiju a onda krece zagadjivanje epskih razmera,zasto???
Pa možda zato što su ljudi kompleksna bića pa između ostalog i nacionalna. I kao takvi imaju želju da stvore svoje nacionalne države, a nacionalne države su koncept koji je dominantan u svetu, posebno u Evropi. To nije ni dobro ni loše, to je jednostavno tako.
Ako Nemci imaju svoju nacionalnu državu, Francuzi svoju, Bugari, Mađari, Rumuni, Italijani......šta je loše u tome da Srbi imaju svoju, a Hrvati svoju?
Pošto je to tako, a Jugoslavija je bila brana nacijama da imaju svoje države, onda je to jedan od razloga zašto u Jugoslavijinije bilo bolje.
Hvala, zaista veliko hvala.Uvek sam cenio tvoje mišljenje.
Svako od nas može imati mišljenje o tome, ali jedino što se računa je ono što misli najveći broj ljudi, a najviše ljudi misli da su Srbi, Hrvati i Bošnjaci tri različite nacije. To je fakat koji se jednostavnim brojanjem utvrdi.Te želje za nacionalnom državom ja razumem ali Srbi,Hrvati i Muslimani teško da trebajuda imaju 3 nacionalne države nego jednu.
Tako što EU nije država već savez suverenih država koje su svojom voljom stupile u neku uniju smatrajući da im je tako bolje. Stupanjem u taj savez Francuzi, Nemci, Italijani.....nisu izgubili svoje nacionalne države.Ako je Jugoslavija bila prepreka da Hrvati i Slovenci imaju svoje nacionalne države kako onda isto tako Evropska Unija ne guši slobodu Nemcima, Francuzima, Italijanima, Mađarima..
Kad su počeli problemi(ekonomski) počelo se i sa traženjem krivca.
Tako što EU nije država već savez suverenih država koje su svojom voljom stupile u neku uniju smatrajući da im je tako bolje. Stupanjem u taj savez Francuzi, Nemci, Italijani.....nisu izgubili svoje nacionalne države.
I narodi Jugoslavije su slobodnom voljom formirali zajedničku federalno zasnovanu državu.
Boga mi ako se kriza nastavi, svega ćemo se tu nagledatiDa vidiš kako će onda Nemci pristajati da i dalje nose na grbači Grke i Portugalce i kako će tada Grci i Portugalci hteti da i dalje robuju Nemcima.
To je jedan od razloga zbog koga je dobro da postoje nacionalne države. Da u krizama ne bi nekoga drugoga okrivljivali za probleme. Sada ako je u Srbiji loše ne mogu joj Hrvati biti krivi, ili Srbi biti krivi ako je u Hrvatskoj loše. Jedino koga možemo kriviti je naša vlast, a ona se može promeniti i to nije ništa strašno. A strašno je kad jedna nacija okrivljuje drugu za svoje probleme.
Zamisli da Jugosavije npr niakada nije bilo, da li bi bilo rata devedesetih?
Tridesetih godina prošlog veka je u Nemačkoj, dakle u nacionalnoj državi, etnički Nemci su kao krivca za hiperinflaciju, posrnulu ekonomiju i za vojni poraz u Prvom svetskom ratu videli Jevreje i Rome.