Vesti i obaveštenja

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.035
Lokacija
Apatin
Farmeri poklali kokoške i digli cenu jaja 15 odsto

BEOGRAD - Kokošija jaja od juče se prodaju po ceni većoj za 11 do 19 odsto, pa pakovanje od 10 komada A-klase umesto 129,90 sada košta 151,90 dinara. Proizvođači kažu da su razlozi za ovoliko povećanje cena nestašica jaja usled pokolja čak milion i po kokošaka, kao i skuplji inputi u proizvodnji...

Izvor Blic
 
Učlanjen(a)
27 Jul 2010
Poruka
424
Lokacija
Beograd/Kalanjevci
OBRAZOVANI FARMERI ZA DOBAR AGRAR
Izvor:Beta

Beograd -- Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je da će subvencije za umatičena grla ove godine iznositi 25.000 dinara po kravi.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Milan Petrović rekao je da će regres za ratarsku proizvodnju ostati 14.000 po hektaru i potvrdio da će premija za mleko biti povećana sa 1,5 na pet dinara po litru.

"Mislim da će stočari zbog povećanih davanja dobiti ohrabrenje da nastave da se bave tom proizvodnjom", kazao je on.

Petrović je izjavio da su cene poljoprivrednih, a pre svega ratarskih proizvoda ove godine "odlične", zbog čega je Ministarstvo vodilo računa da za sektor stočarstva izdvoji više sredstava nego u 2010. godini.

Petrović je naveo da će ove godine biti odobravan i povraćaj sredstava od 30 do 50 odsto za kupovinu osnovnog stada, a država će finansijski pomagati izgradnju i adaptaciju silosa i hladnjača.

Istakao je da će biti nastavljena i pomoć kreditiranju poljoprivredne proizvodnje, podsetivši da je to 2010. godine omogućilo plasman u agrar veći od 75 milona evra.

On je kazao i da će poljoprivreda Srbije nastaviti process evro-integracije u kojem je jedan od najvažnijih ciljeva prilagođavanje zajedničkoj agrarnoj politice EU.

"Dobijanje statusa kandidata (za Srbiju) će za poljoprivredu značiti mogućnost da iz pretpristupnih fondova (EU) godišnje dobije od 50 do 60 milona evra", istakao je Petrović.

Dodao je da je za poljoprivredu važno što je Srbija pre nekoliko dana dobila mogućnost izvoza mesa i mleka i proizvoda od mesa i mleka u carinski savez Ruske Federacije, Belorusije i Kazahstana.
 

vojin

Član
Učlanjen(a)
7 Nov 2008
Poruka
115
Lijte kise, ladne vode, Dinkic ode, Dinkic ode... :)
(qwer, 14. februar 2011 15:24) :haha:
 
Vrh