Uzgoj paprike -opšta tema

• Začetnik teme oblak
  • Datum pokretanja
Nzm ja taj Stomp nisam koristio do sada, mozda probam.

Sent from my D2303 using Tapatalk

Pa meni je folija nekako extra...sta god radim radim na njoj. Mnogo mi nekako bude bolje sve...valjda cuva i vlagu, suzbija korov, neki stetni patogeni ostaju u zemljistu izolovani bez mogucnosti da napadnu biljku...

Послато са GT-N7100 уз помоћ Тапатока

Stomp definitivno radi. Samo mora da se pazi...kazem ti bostan mi pobeleo prvih 15 dana. Zato bih ja oprezno s njim. Prvo postavim foliju pa oprskam i onda izbegnem svaku mogucnost da steti paprici.

Folija jeste dobra stvar, mi u plastenicima radimo sve na njoj od 1m i 1m i 20cm. Ali imam par zamerki na otovrenom polju, dok je paprika mala a bude jaka vrucina temp je velika ispod foliju, drugo npr ako bude par dana kisa a nije se primila imas problem jer se sporo susi zemljiste, i jos jedan a to je da ne mozes da je zagrtas sa obe strane pa imas navaljene korene.

E pa vidis po meni je to bespotrebno nekazem da je lose ali je bespotrebno. Jeste da folija ima i mana ali vise je koristi. Jeste da drzi vlagu dugo ali po meni je to prednost, zato ja nezatrpavam rupe koje se buse prilikom sadjenja da bi vazduh cirkulisao i da prosusuje zemlju.

Za poleganje postoji jedno jedino resenje a to je kocici i kanap...drugo sve nije tako efikasno.

Ma nije strasno ako kocice spremis na vreme... slazem se da ima posla ali recimo ja imam 35 redova po 110 m i kada je rasadim i nemam neki narocit posao cak je i ne zalivam 20-tak dana. I onda po 2 reda na dan pa za malo vise od dve nedelje gotovo sve... mislim nisam do sada to postavljao ali sledece godine hocu, i mislim da ce se isplatiti inace meni poleglo 70% paprike ali sam je razmestio na foliji i podigla lisce na gore i odlicno je stitilo plodove. i kisa joj ne smeta jer sa folije jako brzo sklizne i osusi se sva voda. Ali opet sta znam najbolje je da stoji uspravno. Mislim da je do poleganja doslo iz vise razloga, malo mi je rasad prerastao, ponela je dosta roda i malo sam je vise forsirao djubrivima kroz kap po kap.

Negde sam procitao da prilikom navodnjavanja kad se paprika primi i trazi dosta vode bude jaka temperatura ne treba raditi kao sto kazu cesto a manje vodu. Ne bas naprotiv pustiti vise i kada pocne povrsinski sloj da se susi sam koren ide po vlagu tj ide u dubinu.

A da, nema zalivanja 20 dana. Jednom po rasadjivanju i to je. Trpi ona opasno i pusta koren za vlagom, da se osusi nece to garantujem. I inda kada dobije djubrivo i vodu poludi... ;)

Poslednja izmena:
Sada cu da narucim bagrem par kubika ali od 80 cm duzine i da bude debljine od 15-20 cm i da ostavim to da se osusi pa onda da pocepam na 4 dela i naostrim eto kocica gomila! ;) dobar cekic i gajba zajecarskog i par dana posla da se postave kocici u njivi i zategne kanap ;)

Pa planiram na 5-6 m ali cu da postavim i kosnike na krajevima i jedno 2 reda kanapa najmanje a mozda i tri. E sada sam samo u nedoumici da li da postavljam samo sa spoljne strane kanap ili sa obe? U sustini kada vec postoji kanap biljka se nasloni na njega i tako i ostane, ali kad padne onda je jako tesko podici je, zato mislim da ce kocic od 80 cm a oko 30 bi islo u zemlju biti sasvim ok. Moram jos da nadjem neki kanap koji ne gori od sunca... to je ipak prave stvar jeste da ima posla ali opet ne mislis, moze da bude pljusak i oluja koliko hoce ne moze joj nista.

I sa jedne i druge strane kanap najbolje. E sad ja koristim u folije onaj zeleni i on izdrzi celu sezonu u foliju iako je tamo mnogo veca temp. Mislim da je oko 400 din. Kolko je metara nzm tacno

Nazad
Vrh