Uzgoj paprike -opšta tema

• Začetnik teme oblak
  • Datum pokretanja
Kada kazem ostecena mislio sam na malo ozegotine od sunca...ne neku trulu ili slicno. Inace ta paprika jako lepo moze da se iskoristi za neku preradu. Sto se prinosa tice to je nezahvalno procenjivati jer se ne zna kada ce mraz, jer se ne zna hoce li ova kisa i koliko naneti stete. Ali recimo da sam u prvom branju sa 60 ari skinuo nekih 9 tona. E sad krece drugo, cekam malo da se prosusi pa da pustam kalijum, uz neku blagu jesen bice jos dosta da se bere.

Послато са GT-N7100 уз помоћ Тапатока

Zanimlkivo da belo uvo i dukat manje pucaju od slonovo uvo, crveni dlan, ljubov dlan, moravka itd :)

Sent from my D2303 using Tapatalk
U jednom delu parcele imam neku kako da kazem uvalu i tu se uvek skuplja voda sto od kap po kap sto od kisa. U jednom malom delu lezi voda stalno. E sad tamo su paprike od minimum 200 grama pa do 300. Tako da im voda nije smetala uopste :) zaboravih da kazem slonovo uvo, crveno je u pitanju.

[IMG
o4VJ12A.jpg
][/IMG]

Sent from my D2303 using Tapatalk

Koja je cena po Pazaru???

Pa vidi, ja kad mi neko dolazi da tovari odemo do kvantaske pijace i vidimo cenu. Danas je od 55 do 60. Kolko je on daje nzm tacno, ne verujem ni da bi mi reko pravu cenu ali dosta uzima covek i puni kamion sa razlicitu robu na 3-4dan znaci da dobro radi. Od sledece nedelje hoce i zelenu belo uvo da mu berem.

Pa nije tesko saznati cenu dole u Pazaru...dole nema basti sve sami kamen i brda...tako da logicno je da je dosta skuplja. Ja sam prodavao stvarno extra papriku za kupce iz okoline Brusa po 60 din isto tako na velike kolicine...jedno je sigurno, cena da pada nece, moze samo da raste.

Pa nije tesko saznati cenu dole u Pazaru...dole nema basti sve sami kamen i brda...tako da logicno je da je dosta skuplja. Ja sam prodavao stvarno extra papriku za kupce iz okoline Brusa po 60 din isto tako na velike kolicine...jedno je sigurno, cena da pada nece, moze samo da raste.

Bas tako, pazi meni se isplati da je dam 2din npr jeftinije njemu nego da je vozim na kvantas jer nemam trosarinu i plus gorivo i da gubim par sati. A da padne nece sigurno tako je i prosle godine bilo otisla je na kraju u 80din ali je nije bilo vise :D Mislim da je cena za sada super, pola euro po kg je realna.

Slusaj druze...nemoj da se iznenadis ako je dole 80-90 cena na malo. Inace sto se tice cene paprike slazem se da je cena od 60 din na veliko OK. Jesam proizvodjac ali sam realan. E sad...ima malo do ponude i potraznje...neki koji godinama rade papriku su pukli...ove godine su uzasno visoke temperature nanosile velike stete i insekti su pravili velike probleme. Inace meni je 2. godina kako radim papriku a pre sam je kupovao i mogu ti reci da je godinama solidna cena...50-60 dinara je bila na malo i pre 4-5 godina ali to je i realno, skupa je to proizvodnja.

Slusaj druze...nemoj da se iznenadis ako je dole 80-90 cena na malo. Inace sto se tice cene paprike slazem se da je cena od 60 din na veliko OK. Jesam proizvodjac ali sam realan. E sad...ima malo do ponude i potraznje...neki koji godinama rade papriku su pukli...ove godine su uzasno visoke temperature nanosile velike stete i insekti su pravili velike probleme. Inace meni je 2. godina kako radim papriku a pre sam je kupovao i mogu ti reci da je godinama solidna cena...50-60 dinara je bila na malo i pre 4-5 godina ali to je i realno, skupa je to proizvodnja.

Ja je radim bar 10 god naravno poceo sam od 10ari do danas od 100ari. Jeste proizvodnja skuplja sve to stoji, ali imas sigurno duplo od onoga sto si ulozio najmanje. Npr ti kazes ove godine susa napravila stetu insekti itd, kod mene je ove godine mnogo bolja paprika nego prosle, sa vodom nisam imao problema, sa insketima oni su dobili preko sistema na vreme i prksanja preko lista, nemam gusenice itd. Tako da sve zavisi kako se uradi. Posto ja pisem kilazu i cene recicu ti na kraju kako sam prosao ove godine ;)

Ok, koliko si do sada nabrao sa 100 ari? Ja sam isto poceo prosle godine sa 10 ari ove imam 60 ari. I do sada sam nabrao ne bih znao bas precizno ali nekih 7-8 (moze bito samo vise manje ne) tona ali to je jedna berba koja se upravo zavrsila ovih dana pocinjem drugi krug.

Ok, koliko si do sada nabrao sa 100 ari? Ja sam isto poceo prosle godine sa 10 ari ove imam 60 ari. I do sada sam nabrao ne bih znao bas precizno ali nekih 7-8 (moze bito samo vise manje ne) tona ali to je jedna berba koja se upravo zavrsila ovih dana pocinjem drugi krug.

Sada sam negde oko 20t :D

Pa to mu dodje donekle slicno...posto ja imam nepunih 60 ari ako sam nabrao oko 8 tona to mu dodje pola od tog tvog...tu je negde, imam dosta zrele sada u onim redovima koje sam prve brao a bogami ima i dosta zelene ako bih do kraja nabrao 20 tona bio bih prezadovoljan. E sad posto je to bilo malo neplanirano i na brzinu nisam nikako predsetveno djubrivo bacao. Ove i sledece godine cu to ispraviti a pre svega toga moram analizu zemljista da odradim. Planiram neko mineralno da bacim na jesen (u zavisnosti od analize) a na prolece planiram da ufreziram italpolinu i neki insekticid pre postavljanja folije. Koje formulacije koristitis i u kojim kolicinama u predsetvenom???

Nazad
Vrh