Uzgoj paprike -opšta tema

  • Začetnik teme oblak
  • Datum pokretanja
O

oblak

Guest
Loši predusevi za papriku su paradajz,plavi patlidžan i krompir,kao i krastavac i tikve,zbog virusnih obojenja. Paprika za normalan rast tahteva puno vode,tako da treba izbegavati preduseve koji crpe vodu iz zemljišta. Papriku ne treba gajiti na istom zemljištu 4-5 godina.
 
Meni se dosta dobra pretkultura za papriku pokazao kupus. Ostavlja dosta hranjiva u tlu, a i zemlja je rahlija nakon intenzivne obrade. Dobro je i zito, ali ja ne prakticiram. Sadio sam i po kukuruzu, samo ne smije biti atrazin upotrabljavan za zastitu kukuruza.
Ove godine sadim dva hektara paprike.
 
Dva hektara je solidna površina, reci imaš li već osiguranu prodaju. Jer mi izgleda nesigurno sejati toliko, ako nije osiguran plasman. :sta:
 
Imam ugovoreno 60 tona za agrokor, ništa fiksno. Takvo je stanje kod nas, ako roba ide, može i puno više od ugovorenog, ako nejde, onda nejde dok god ne krene.
Evo pripreme zemlje za sadnju
slika022yu7.jpg


slika021pq5.jpg


slika036lh3.jpg
 
Ovaj priključak za postavljanje folije je veoma zanimljiv, dali si ga sam pravio ili možda kupio. To sam do sada imao priliku videti, ali neznam ništa više o takvim priključcima. Ni ko ih proizvodi ni koliko koštaju ? :sta:
 
Pravio sam ga sam po uzoru na talijanski. Nesto sam preradio sto mi nije odgovaralo, sada je ok. Jos koja sitnica, ali i vise sam nego zadovoljan. Ako je folija kvalitetna u jednom danu bez brige postavis dva hektara.
Inace mogu po dogovoru napraviti isti takav ili neku modifikaciju. Cijena oko 1000 eura
slika026xe6.jpg
 
Da, ono je cijev kap po kap. Mogu i dvije postavljati odjednom, ali kod mene nema potrebe. Znam ljude koji sade na lošiju zemlju pa stavljaju dvije cijevi, ali ni to im nije dovoljno kad zaprlji +40 u hladu. Ja za sada sasvim solidno navodnjavam i s jednom cijevi.
E sadnja ide ručno, jer još nemam dovoljno površine da kupim sadilicu. Preskupa je za dva hektara paprike. Ako uspijem kroz koju godinu do 4 ili 5 hektara, vjerojatno cu je kupiti. Cijena je 7000 eura za dvojrednu. Evo slike
slika007rf6.jpg
 
koliko reda stavis u jednu "brazdu" kad se sadi sa sejalicom moze ici preko crni najlon mozda najlon tada smeta.Da vidis u israelu pesak nema korova creva kap po kap tri velik cisterne mesaci kristalno gnoivo pet kompjutera i tabla 200 hektara .svi paprike su do milimetar iste plodove veoma velike samo to kod nas ni magarac nece jesti.
 
Dva reda na jednu foliju u razmaku od 40 cm. U redu razmak za baburu 34 cm a za ajvaricu 17 cm. Stavim slike kad posadim.
 
Evo, ja posadio dva jutra paprike do sada. Ne znam kakvo je vrijeme kod vas, ali ovdje je nekako klimavo. Stalno je vjetrovito i prohladno. Jutra su takva da se nije ugodno voziti na traktoru bez kabine. Samo bi mi mraz trebao. Pošaljite mi malo :cool:
 
Nema toga ni kod nas, rado bi poslali. Ako se pojavi odmah émo poslati malo :cool:

Kakvu si papriku sadio, baburu ili za ajvar? :sta:
 
Sadio i jednu i drugu. Od babure sam uzeo Vedranu, a od ajvarice Contessu
 
Pa nije loša, samo je pitanje potrošnje po hektaru. :haha:

Moram priznati da me raduje kada vidim da se radi. Samo mi reci jesi li rasadu kupovao ili si sam proizvodio. :ppozdrav:
 
Sam sam proizvodio. Nekako se čini žuta? To je zato jer je bila previsoka, pa sam ju malo patio jedno dva tjedna :osmeh:
 
Dali si stavljao po jedan struk paprike po kuíćici ili po dva struka, nevidim najbolje na snimku. Ovde su kod nas ovako bez folije stavljali po dva ili tri struka, da bi bilo bujnije.
 
Kod nas nitko ne sadi po dva struka, nego po jedan, a gustoću si sam bira. Sve to ovisi o kvaliteti zemljišta, i naravno, sposobnosti kultivara da podnese neki određeni sklop. Evo ovo je contessa, vaša srpska paprika. Nju sam sadio razmak redova 40 cm, a u redu 17 cm. Baburu sam sadio na 34 cm u redu.
Što se tiče bujnosti, vidjet ćete kroz sezonu kako bujna može narasti paprika. Ponekad i previše, u polju 1 m u visinu.
slika050uw1.jpg
 
Nazad
Vrh