Umiranje naših kuća

Lepa je ova tema,poucna ali i tuzna na zalost.Evo da i ja dam svoj mali doprinos tome:
wc1vti.jpg

Post je spojen: [time]1295666757[/time]

Post je spojen: [time]1295692064[/time]

Post je spojen: [time]1295717549[/time]

Ostale su samo zidine koje ce vreme odneti u zaborav i pretvoriti u prasinu.Sva lepota nasih sela nestace jednog dana jer se trudimo da svoje korene iscupamo iz zemlje-na zalost.

Neverovatno je sta se ovo desava i cemu ovo vodi.To jasno govori kakvi smo mi i kao narod i kao ljudi,kada dozvolimo da silna sela.zasoci, imanja,baste,necija muka koja je stvarana godinama,jednostavno nestane.Mislim da smo lenji,nekulturni,bezobrazni,da nam je rad na poslednjem mestu.Zamislite samo da li bi jedan Nemac ili Slovenac dozvolio ovako nesto!

gasenja sela nije samo problem kod nas toga ima i u EU znam zato sto sam ziveo 6 godina u francuskoj samo sto je to kod nas mlogo izrazjnije nego tamo i tamo mlad narod odlazi u grad da bi nasao posao kao i ovde i onda niko ne ostaje u selu to je tuzno jer kako kaze sladjans neko je to mukotrpno pravio :ppozdrav:

Prolazio sam pre izvesnog vremena kroz neka sela pored Zrenjanina,kao da je bio smak sveta,puste i urusene kuce sa smrtovnicama na kapiji,koja i sama samo sto se nije srusila,krovovi uruseni,zidovi popucali.Maltene nigde nikoga na ulici.Strasno kao da sam upao u neki film dal je triler ili horor neznam ni sam.Mozda je doslo do promene npr.ova akcija Vlade Divca je genijalna,mislim na dodeljivanje imanja izbeglim licima.Vlade je pravi.Zgranuo sam se gledajuci ove fotografije,kako li je tek kad se prodje po nasoj Srbiji.

Ako je istinito napisano stanje sela u Srbiji, moze te zamisliti koliko je napustenih seoskih imanja u Bosni i Srpskoj i to kuca i prateci objekata gradjeni osamdeseti godina koji su i sad u dobrom stanju a vlasnici, kamo srece u nasim gradovima , u gradovima i selima sirom svijeta a vise ni na godisnji odmor nece da dodju, kazu da je ovde sve nenormalno skupo za zivot a kad bi otisli do bilo koje javne institucije cim uhvate za kvaku moraju nesto da plate. Da je na selu dobro izivot laksi nego u gradovima sled dogadjaja bi bio obrnut.

Mislim da je problem u nasoj glavi.Ja se pitam da li je lepse udisati predivan vazduh na nekoj nasoj planini,kretati se kroz sume i proplanke,stati i napiti se vode sa izvora.Naravno ovo mislim uopsteno,aludirajuci na napustanje sela i trazenje tzv. boljeg zivota u gradu.Ovo vreme i potreba za egzistencijom nas melje kao masina,zivimo jako brzim tempom.

Pozdrav svima na ovoj temi.
Nisam pročitala sve postove, ipak bih se pridružila.
Godinama suprug i ja planinarimo širom Srbije i nagledali smo se napuštenih kuća pa i skoro celih sela, naročito na Staroj planini. A onda smo shvatili da je vreme da se malo primirimo, i nameru da na nekoj planini kupimo ( što je prosto bilo u domenu naučne fantastike) neko takvo napušteno imanje, setimo se da na 50 km od mesta gde živimo njegova majka ima isto takvo imanje . Nije baš na 1230, ali je na 230 m nad. vis. Čist vazduh, daleko od zagađivača, zečevi, srne, jarebice, orlovi...kao da si u divljini a nisi...
I krenemo početkom avgusta da trošimo vikende tamo u toj "džungli" i da ne pričam mnogo postaviću nekoliko fotografija dokle smo sa malo truda i još manje novca stigli...a od vas tražim da nas svojim pozitivnim stavom podržite...
Hvala!!!

dhbhgl.jpg
okućnica u avgustu 2010.
Post je spojen: [time]1296076152[/time]

Post je spojen: [time]1296101462[/time]

Jasna5 je napisao(la):
Pozdrav svima na ovoj temi.
Nisam pročitala sve postove, ...............................................dokle smo sa malo truda i još manje novca stigli...a od vas tražim da nas svojim pozitivnim stavom podržite...
Hvala!!!
.......................... Jutarnja kafa s komšijama 9. januara 2011. P.S. Ja sam iza fotoaparata :D

Videh da jedan od forumaša ima u potpisu ispod Avatara: "svi beze sa sela, ja bezim iz grada", tako da ovo Vaše delo nije samo za podršku našim pozitivnim stavom, već za svaku pohvalu, jer je, bar za narednih par decenija, još jedno imanje i, na njemu kuća, spaseno od umiranja !!!!

Puno sreće, lepih dana i kafa ispijenih sa komšijama u narednim decenijama !

:ppozdrav:

Hvala vam svima na podršci :ppozdrav: :cao:...i verujem da kad nešto jako želiš to ti se i ostvari...Naravno,moraš se i potruditi... :D

Hvala još jednom, vidimo se ...(preko fotografija)

Pozdrav :cool:

200.000 napuštenih kuća x 3 člana domaćinstva = 600.000 Duša.

600.000:10.000= 60 lepih sela, ali racunica "pametnijih" kaze: srusiti jednu kasarnu + sagraditi 5.000 stanova solidarnosti (Djilas spominje potrebu i za celih 100.000) i doseliti mlade ljude u Beograd = najludji provod po splavovima, najlepse devojke na svetu (tako politicari reklamiraju Beograd, kao da reklamiraju javnu kucu). I jos "umotvorina" jedne studentkinje sa sela:"Bolje 15 minuta na k..cu, nego ceo dan na drvetu". EVROPO,..BEM LI TE :zli:

da sam neka vlast podstakao bih nekakako seljaka,radnika da ostane na svom imanju..ukinuo bih mu poreze i dao neke olaksice ako je moguce..A ova nasa vlada nam stavlja konopac oko vrata i polako steze sve vise...... :udri: :udri:

Dzogi_89 je napisao(la):
da sam neka vlast podstakao bih nekakako seljaka,radnika da ostane na svom imanju..ukinuo bih mu poreze i dao neke olaksice ako je moguce..A ova nasa vlada nam stavlja konopac oko vrata i polako steze sve vise...... :udri: :udri:
Možeš seljaku dati sve ali on će da kaže"sine uči školu da se nebi mučio kao ja"i tako naša deca sa sela odoše u grad a bogami odoše i iz Srbije ::lose::

Hvala Duško...ovo je samo početak jednog procesa koji će da traje dok god budemo sposobni da radimo!!!

Pozdrav od Vlade i Jasne.. :cool:

none 73 je napisao(la):
Dzogi_89 je napisao(la):
Možeš seljaku dati sve ali on će da kaže"sine uči školu da se nebi mučio kao ja"i tako naša deca sa sela odoše u grad a bogami odoše i iz Srbije ::lose::

Ta parola -Uči školu da ne bi morao da radiš!- nas je i dovela do havarije.

Jasna5, pridružujem se čestitakama, samo napred! ::svaka cast::

Napred do 10 miliona stanovnika u gradu izgubljenih duša...

Seljak moze reci sinu bezi u grad ako ode samo jednom-2x godisnje u veci grad pa vidi centar i parkinge u centru,a onda neka lepo taj sincina junacina uhati caleta za ruku pa ga uvede u GSP,pa malo provede kroz haustore,pa malo uvede u neku zgradu da taj isti cale vidi u koliko kvadrata zivi cela porodica....

Nisam ni za zivot sa mamom i tatom,nek svako ima sebi svoj zivot zivecemo mi jos lepse ako sam par kuca od njih,moze i par ulica i to podrzavam,a na selu se ne ostaje jer ono od cega su oni nekad ziveli mi mladi ne mozemo da zivimo,na zalost mnogi opstanak vide u tome da prodaju dedovinu i kupe neki stan a u stanu u kom skoro nema ulaganja...

Nazad
Vrh