Umiranje naših kuća

слажем се .. ( за додатни посао)

да не ископавам сад по јутјубу еу стандарде нпр италија,шкотска итд итд са закључаним дестилаторима и представником пореске приликом печења .. или да на брзину завршим мегатренд за технолога па да немам проблема за пар година ..

као што је 70тих била фаза када је лакше било обезбедити пристојан стандард у граду него на селу тако је данас обрнуто та фаза ..

е ово је поента целе приче .. бравоооооо ;d}
tako ja stalno pocinjem neke poslove na papiru,ali mnogo dobro znam matematiku i nikako da stvarno pocnem.

Ko reskira taj profitira!

Samo treba imati cilj i ići ka njemu... Matematika ne prašta, ovde ima više nepoznatih, ali na kraju se uvek preživi sve!

Moj zaključak je ovaj, pored posla imati još jedan kući, posvetiti se toj kući, porodici, zdravom životu, imati volje i razumevanja, živaca, i život će biti divan! Isto je i za grad... ALI, ja želim selo, i selo će biti :bravo::ppozdrav:

- - - - - - - - - -

да не ископавам сад по јутјубу еу стандарде нпр италија,шкотска итд итд са закључаним дестилаторима и представником пореске приликом печења .. или да на брзину завршим мегатренд за технолога па да немам проблема за пар година ..

E vidiš zbog toga naša izmišljena porodica neće otići na selo niti će išta uraditi u svom životu!
To je problam nas Srba (Balkanaca) mi bi sve sad i sve odmah! Sve vrhunsko, sve najbolje, da se sija, još i jedan ML parkiran ispred kuće, da se vidi...
Pročitati samo prvih par redova:
http://www.b92.net/automobili/vozili_smo.php?yyyy=2012&mm=02&nav_id=581380
E to smo ti mi Srbi (Balkanci)

Pa kad će bre ta EU doći kod nas? Jel ti veruješ u deda mraza? Pa nek dođe i za 5 godina (a neće) pa do tad ćeš ta porodica napeći toliko rakije da će kupiti pola sela bre!

Ja sam samo dao primer, pa rakija i džemovi su mama bre, samo ako želiš... Litra jabuke rakije nekošta 200din sa sve flašom staklenom a ne da se toči iz plastike, a prodaje se za 400-500 u NS-u, još ako je dobra pa ohoj!!!

Prvo malo podataka o tome koliko koje rakije treba da se ispeče od 100 kg voća, pod uslovom da se vrenje vrši na stalnoj temperaturi od 20-22 stepena celzijusove skale, da se svaki dan klobuk "razbija" po dva puta i da burad nisu hermetički zatvorena zbog odlaganja CO2:
jabuka od 6 - 15 % šećera u sebi - 10 litara rakije jačine 50 stepeni
kruška 6 - 14 % šećera u sebi - 10 litara rakije jačine 50 stepeni
dunja 6 - 10 % šećera u sebi - 5 litara rakije jačine 50 stepeni
šljiva 8 - 15 % šećera u sebi - 12 litara rakije jačine 50 stepeni
bez dodavanja šećera

PA TI RAČUNAJ!!!

I ja bih najviše voleo da ja za moj privatni posao uzmem odmah 5t materijala iz fabrike, da imama viljuškar da istovarim itd... Ali to ne ide tako, možda za 5-10 godina, ali do tada ću nažuljati ruke sa otpadima...

To nije trošak, to je ulog u osnovna sredstva za rad...

Aj veseli stroj se može iznajmiti za početak... Ali kace i burad kupiti...

No, za koga je sve to što se mora uložiti trošak i nešto nedostižno, onda ima ona star: "Rđavom k**** svaka dlaka smeta"... :spavam:

@Ivanerns пример је стварно дно дна:bravo: .. опуштено нико од нас није кренуо да зида кућу од 350м2 у Дубокој (код Кучева) (без икакве намере да "вређам" житеље краја просто то би била бесмислена инвестиција)

Што се мене тиче не мора ни да долази далеко јој лепа кућа (ЕУ), ал будале узму и препишу закон па се после ти чеши (једино нас вади што их већину нико не спроводи )..

Као што неки хоће све одма тако неки воле и упрошћен рачун (што мислим да је довело до пропасти великог броја покушаја, сат потрошен у планирању и рачунању штеди 3-5ч у раду и немерљиво живаца), ја волим да је све на папиру у ситна цревца.
У праву је госн Аца + фали и амортизација опреме :osmeh:, превоз&дистрибуција и оно најчешће прескочено свој рад (то ти је обрни окрени дал ти радиш ил платиш радника) и онда да видимо профит ... а за добар резултат и пасирка-машина за вађење коштица, мерна опрема - шећер,пх метар,... итд итд .. не мора одма све али не набавља се опрема ако нема очекивани профит за мин 3-5 година тј. период отплате инвестиције ако је краћи наравно боље ...

План и програм, и придржавање истог је одавно одбачено као губљење времена. Ово што си написао је суштина " сат потрошен у планирању и рачунању штеди 3-5ч у раду и немерљиво живаца" а при томе је нешто што људи или одбацују или уче искључиво на свом искуству, после неколико удараца главом у зид.

Е сад ову вашу рачуницу треба пребацити и на ратарство па да видимо онда колико је улагање у хектар кукуруза.

Po vama naš par ili bilo koji drugi NIKAD neće ništa napraviti u svojim životima ni u selu, a ni u gradu, jer UVEK im nešto fali...

Nema računice, uvek će faliti i so da posole kukuruz pre jela...

@ marko .. ју ал сам оматорио .. нисам знао да то више није ин ::sramota::.. још јавно наводим људе на стрампутицу ..

@ Ivanerns нема спора :ppozdrav:могу и да проживе весело у здрављу и весељу не знајући ди туку .под мотом није битно ко зарађује битно је да се пара врти .. демократија .. на вољу сваком :osmeh:

Ali ova priča onda nema smisla ako ću ja pokušavati da objasnim da se para može zaraditi na milionjedan način, a ti me poklapaš sa svakom...

Aj ovako, šta ti misliš da bi naš par trebao da radi da bi preživeo na selu?
konkretno, bez uvijanja, šta da rade da bi došli do nekih para za život?

Није поента у поклапању него у плану .. јасно све на папиру .. а не могло би ово .. то ми је суштинска замерка ...није циљ да саботирам било коју пословну идеју ..

1 година - инвестиција , текући трошкови , приход , расход - салдо
2. година - инвестиција , амортизација , текући трошкови , приход ,расход - салдо
3. година ....
4. година ....
5. година .....

Oдржавање, акумулација, развој.
материјална средства, предиспозиције, могућности.

pedja1 ja eto citam ove tvoje postove i pitam se:sta:dal su i nasi stari isto tako kao i ti stavljali sve na papir pa prema tome ili su podbacili ledja i stekli sve do sada postenim radom i samo radom i nicim drugim...to me kopka,dal si ti stekao npr vise koji sve stavljas na papir i on trpi ili npr neki prosecan seoski domacin u Srbiji ili RS,nebitno...

о најчешће прескочено свој рад (то ти је обрни окрени дал ти радиш ил платиш радника) и онда да видимо профит ... а за добар резултат и пасирка-машина за вађење коштица, мерна опрема - шећер,пх метар,... итд итд .. не мора одма све али не набавља се опрема ако нема очекивани профит за мин 3-5 година тј. период отплате инвестиције ако је краћи наравно боље ...

Koji bre 3-5 godina za otplatu investicije? Kako glup primer? Pa nema šanse da treba više od 1000eu sa sve kazanom za pravljenje rakije!
Jel grešim? Neverujem... Pa samo se veseli stroj od 100l može kupiti za 400-500eu!!

Merna oprema?!?! PA neije više od 50eu majku mu... Šta treba, aj reci pa da vidimo na netu koliko košta...

Mašina za vađenje koštica? A jel mora da se kupi ili može da se napravi? Jel se ne može to odraditi sa društvom uz roštilj u krajnjoj liniji? Ili možda nešto ovako:
http://poljoinfo.com/showthread.php?629-Čišćenje-jabuka-od-peteljki-i-semenki

I to ne treba računati da se mora vratiti jer sutra se sve to može opet dalje prodati!!! Pa makar i za 50% manju cenu, a neće...

- - - - - - - - - -

Puten živ ti meni bio što si se pojavio... Ovima lakše uterati nego objasniti....

Poslednja izmena:
A ja da vidim kalkulaciju života u gradu!

Pa da uporedimo naspram života u selu, prednosti i mane ;)

- - - - - - - - - -

Inače, ovo:

1 година - инвестиција , текући трошкови , приход , расход - салдо
2. година - инвестиција , амортизација , текући трошкови , приход ,расход - салдо
3. година ....
4. година ....
5. година .....

Je najveža glupost koju si mogao da napišeš, a šta ako padneš niz stepenice? Koja je onda kalkulacija ako imaš polomljenu nogu? Daj bre... Ovo je život ne matematika i papir, znaš kako kažu, papir trpi sve!!!

Pa kad će bre ta EU doći kod nas? Jel ti veruješ u deda mraza? Pa nek dođe i za 5 godina (a neće) pa do tad ćeš ta porodica napeći toliko rakije da će kupiti pola sela bre!
Gde baš rakiju nađe za primer jbg :)

Ne može to tako
Da bi se bavio proizvodnjom i prodajom rakije moraš da imaš regitrovano preduzeće ili radnju.
To je još i manji problem, veći je da moraš da imaš zaposlenog tehnologa, visokoobrazovanog stručnjaka, a to košta ohoho.
Mislim može i na divlje, ali ako te slučajno ukebaju kazne su tolike da bi zažalio što si ikad pomislio na rakiju.

ironman msm da je to dao kao primer...jednostavno covek ima volje da zivi na selu,gde ima prostora za sebe,i da radi,i da zaradi nesto i gde mu se deca hvala Bogu mogu igrati i imati prostora,da imaju lepo zdravo detinjstvo...ako nije daleko od grada moze imati i posao u gradu,sto da za gorivo toliko je i renta stana..a ne da se davi u smogu i da ne sme dete da pusti na ulicu...a tolike kuce u selu zvrje prazne a moze se to tako lepo srediti da miran zivot..

@ironaman

brate moj, pa ti se nisi onda vozao Vojvodinom, a verujem i ostatkom Srbije?!?! Pa skoro svaka, aj recimo 10-a kuća ima tablu: "Prodajem domaću rakiju i vino" Pa pune su pijace flaša...

Naavno da sam dao samo primer ali nismo mi u Šveđani, uređeno društvo... Sve se može kod nas... A za rakiju ti POTPISUJEM da bi mogao prodati SVE što napečeš samo na pijacu u grad da odeš i da nudiš pijačarima, samo njima...

@ putin нису стављали на папир и то им нећу опростити никад ... подметали су леђа и где треба и где не треба па смо ту де јесмо ... е видиш управо је то питање је поента моје приче ... поштено подметање леђа у већини случајева испаднеш блесав ... јесте није ни Немачка ни Швајцарска него лудница опште намене .. ал то не значи да треба подметати леђа безвезе и прићи томе екстремно волунтаристички ( јајца све решавају) на неким местима сам ради дискусије намерно затезао на супротну страну истина је наравно негде између али се јасније види кад пишемо на овакава начин па нек свако изабере шта му је ближе .. што се тиче изазова свиђа ми се идеја треба ми само још мало да смислим како да је реализујемо
Заборавих поздрав за Братунац.. Урадисте ли сајт борачке организације ?:off_topic:

П.С. поздрав и чика стаљину .. па лепо сам им реко ал неће да слушају да треба технолог

П.П.С. губитак радне способности (привремено или трајно) није глупост него најозбиљнија ствар .. дакле или трошак животног осигурања или ризик да завршиш у беди и цркнеш од глади ... шта ћеш ко инвалид да радиш на селу ???

Poslednja izmena:
Znam, samo je meni ta tema voća, rakije i sličnog bliska pa primetih da primer i nije baš najadekvatniji.

Nego, ja i inače odgovaram sve te koji bi da se vraćaju na selo ili da im selo bude neko dopunsko zanimanje ;)

Milsim zar nije bolje da što manje nas proizvodi rakiju, sir, krompir,paradajz i da to prodajemo ovima iz grada, nego da oni dođu pa da to sami proizvode za sebe?
Kome ćemo mi da prodamo onda?

Čudni smo mi seljaci, samo nama ne smeta konkurencija, samo mi bismo da nas ima što više, a svi ostali bi želeli da ima što manje ljudi koji se bave istim poslom kao i oni.

Meni, pravo da ti kažem, to "izumiranje sela" uopšte ne smeta, naprotiv, tu vidim šansu poljporivrede i seljaka.

Nazad
Vrh