MOMOSARIC
Član
greška , može neko obrisati
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
I ja isto, ali sejana grupa zrenja 650-700 i nisam hteo da se igram sa vlagom.A do proleća lipši magarče bez zelene trave......
Samo ću reći da se kajem što ga nisam prodao po 27-27,5dinara.
Kolega Dukej ništa to nije dobro što si napisao.
Mikotoksini itekako imaju veze sa tim "belim i zelenim plesnima" jer su mikotoksini sekundarni proizvod metabolizma plesni i gljivica koji nastaju tokom njihovog rasta na različitim supstratima. Ili ovako paorski da uprostim.
Plesni i gljivice se nasele na naš kukuruz(kao i svake godine) samo što ove godine njima odgovarju uslovi za razmnožavanje više nego obično i stvaraju kolonije( tj vidljive su za nas ljude).One grickaju naš kukuruz i kake. E ta njihova kaka je produkt njihovog metabolizma tj ta kaka su mikotoksini. Tako da su jako povezani što više plesni i gljivica to više mikotoksina.
Plesni i gljivice nisu rezistentni na temperaturu tako da u sušarama gde je kukuruz u dodiru sa temperaturama koji izazivaju "smrt" plesnima igljivicama logično da ima i manje kake(mikotoksina).
Imao sam jednu profesorku zvala se Vida ,urnisala nas je iz mikrobiologije ali smo bar nešto naučili.
Teško da mešaone termički obrađuju kukuruz za gebi znam i ja da obrađuje ali samo za manje kategorije životinja (piliće,telad,prasiće) i to radi ekstrudiranjem, a za veće kategorije mislim da nisi u pravu em je potrebna ceo sistem mašinerija da se toliko velika količina termički obradi.( jedan deo pasterizacije se obavi u sušarama kada je kukuruz vlažan i zdrav) ovako plesniv kukuruz nije moguće potpuno dekontaminirati na tim temperaturama koje su u sušarama.Kukuruz se u mesaonama/fabrikama stocne hrane inace termicki obradjuje (za Gebi znam, verovatno i ostali to rade) upravo sa ciljem eliminacije gljivica. Rezultat je bolja apsorbcija hranjivih materija kod zivotinje koja konzumira takvu hranu, a samim tim i prirast je bolji.