SAMA
Moderator
Izvinjavam se za
,ali zasto je samo kod nas psenica jeftinija od kukuruza.

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Zato sto je kukuruz strateski proizvod u odnosu na psenicu (izvoz ide na barze), a psenica ide kamionskim putem ka Kosovu i Makedoniji (u kojoj je trenutno na snazi ogranicenje na uvoz psenice iz Srbije i ostali zemalja clanica CEFTA sporazuma)!!! Ono sto treba da nas brine je situacija ako kukuruz bude "divljao" da psenica ne ode u stocnu hranu....Izvinjavam se za,ali zasto je samo kod nas psenica jeftinija od kukuruza.
![]()
Kao da je to prvi put, bilo je tih situacija i ranijih godina. Juče sam prodao 26 tona po 25,00 din sa pdv a danas imao ponudu na 25,50.Izvinjavam se za,ali zasto je samo kod nas psenica jeftinija od kukuruza.
![]()
Izvinjavam se za,ali zasto je samo kod nas psenica jeftinija od kukuruza.
![]()
Sada polako prelazi i 31 dinar,ko zna gde ce se zaustaviti...Po tome tona je oko 270 eura...Bas lepa cena,a kod nas 205e/t Lepo su zaradili ovih par dana otkupljivaci,izvoznici svi u lancu osim seljaka,koji ne zna sta ga ceka za mesec,dva na poljima i daje kukuruz drugome da zaradi!Ispod 240e/t ne krunim
Ne brini,poskupece i meso i sve u lancu neces biti ostecen!A na jesen mislim da ce najvecu stetu pretrpeti upravo taj ratar koji kukuruz sad prodaje po 24-25 dinara ali ce ga imati jako malo za prodaju,gotovo nista pa ce valjda onda stocari biti na vecem dobitku kao mi sada...Malo je ja cekam 300![]()
pazi da ne docekas leptire,ja sam jednom tako cekao pa ga dao jedva u ribnjak.ja danas imao ponudu po 25.5ali cekamo avgust
Ma to je relativna stvar i koliko gde padne!U ovom trenutku nema toliko veze,svetska cena je u porastu i ako padne malo zadrzace se na visokim kvotama posto nije susa samo kod nas!To samo u Srbiji moze da bude scenario,ali dokle god imaju interes,zaradu izvoznici da ga otkupljuju i prodaju dotle ce cena biti dosta visoka!Zasto bi padala, ako vec na preko 50% povrsina konkretno kod nas nece pomoci pa da padne i 50 litara mada kazu da nece pasti toliko!Videcemo,kako bude bice...prosle godine je cena bila 235e/tona a znalo se da ce lepo roditi,a sad situacija 100% gora a cena 205eura...Ko je sad lud,i to je kod nas ta cena,svugde okolo je preko 220eura! Molim clana @zico78,Spasoja neka nam kazu koliko mogu trenutno dobiti za svoj kukuruz u Brckom-R.Srpska,cisto da se malo uporedimo,verujem da mogu dobiti 220 ako ne i vise!Ako padne kisa za vikend, eto cene na dole, ako nastavi susa, ko zna gde ce se zaustaviti.
Ove godine ih nema,ako ih do sad nije bilo nece ni od sad 100%pazi da ne docekas leptire,ja sam jednom tako cekao pa ga dao jedva u ribnjak.
Problem je sto je cena govorim iskljucivo u Evrima posto smo i seme,djubrivo,arendu,hemiju kupovali u evrima u odnosu na proslu godinu niza za 30-ak eura po toni pa puta 50-100 tona??? A ja bi licno voleo da cena konkretno zive vage svinje bude 200-220 dinara pa da utovim jedno 100 komada po 120 kg i lepo zaradim kroz stocarstvo!Ne kazem,drzava nam je katastrofa i ovako i onako,samim tim sto je dozvolila uvoz "sumnjivog mesa" iz susednih drzava pa do ne subvencionisanja stocarske proizvodnje ali sta mi da kazemo...Tajkuni nam kroje budzet u Vladi,cene proizvoda,repromaterijala,itd...Mislis da mi nismo na gubitku zbog toga?!Ma da ne sirimo temu,svako ima svoju teoriju ali praksa je nesto sasvim drugo.PozdravStocari sada prizivaju kisu bar kao i vi,ako ne i vise.Vi ste sa cenom od 30 i kusur dinara naplatili stetu od suse,a kakav ce biti kvalitet tog starog kukuruza,koji bi se nedaj Boze koristio umesto novog.A da ne pricam o ceni mesa,koja nema kupca za duplo.Normalne drzave u koje na zalost ne spada Srbija ce subvencionisati cenu mesa ili sta vec.Kod nas za to nema novca i zato ako ne bude kise,da se lepo izljubimo.
![]()