Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Pa to je ta prica bez PDV-a i onda kod nas placaju psenicu 27 din i ide direktno u izvoz a lokalni mlinovi,drzava svi daju 23-23,50Drugo je, međutim, pitanje kakve bi efekte država imala od zabrane izvoza. S jedne strane došlo bi do smirivanja odnosa ponude i potražnje žitarica na domaćem tržištu, što bi se odrazilo na stabilnost cena hleba i proizvoda iz stočarstva. U krajnjem slučaju država bi mogla da se odrekne sadašnje visoke carine i da omogući lakši uvoz pšenice i kukuruza. Tada bi bilo više psiholoških nego ekonomskih posledica. I ranije je dozvoljavan slobodniji uvoz, ali njega nije bilo ili u malim količinama. Ali ukoliko ne izvezemo višak pšenice od 400.000 tona, po sadašnjoj ceni od 224 evra po toni, imali bismo gubitak od oko 90 miliona evra. U slučaju da ove godine kukuruz rodi za 30 odsto manje od višegodišnjeg proseka imali bismo višak od oko dva miliona tona, koji po sadašnjim cenama u izvozu vredi gotovo pola miliona evra. Ne treba mnogo računati pa da se shvati koliki bi tek to bio gubitak za posrnulu privredu Srbije. Uostalom, uvek kada je u poljoprivredi dobro rodilo, imali smo stabilniju privredu i obrnuto.
Ovo je izvuceno iz Savatovog teksta poljopartner obratite paznju na cenu!!!
Ja polovinom avgusta planiram da vrsem ovogodisnji kukuruz![]()
Koji stocari???Da li bi ti dao 1500 din za djak kukuruza da nahranis svinju.Ja da moram da kupim kukuruz za stoku nebi je u zivotu drzao.po meni je logicnije da ce sl.rod biti skuplji,od ovog sada....ne znam zasto bi jurio cenu a i ako zabrane izvoz opet ce ga stocari kupovati po opet vecim cenama od sadasnjeg jer ga slabo ima ili ga uopste nema...
Veruj mi kada bi bilo zagarantovano 2e/kg zive vage ja bi tovio 100-ak komada bez razmisljanja!verovatno ce se i cena mesa podici za neki deo procenta i sve ostalo sto povezuje jedno drugo...da ne ulazimo u detalje sada ali sve je povezano i sve povlaci jedno sa drugim tako da bi mozda JA i kupio kukuruz po 1500 ako bi cena tovljenika bila 300 din.![]()