Komsija SAMA,uopste nisam mislio ni aludirao na tebe.
Nisam cak ni procitao tvoj post!
Ocenu sam dao generalno,jer je nasa bransa poznata po tome,da se uvek nadje neko ko misli za sebe da je ingeniozna pojava i pravi se pametan!
Uvek se nadje neko ko misli da je u odredjenom trenutku cena poljoprivrednih proizvoda previsoka!
Zamislite samo dali,bankari,naftasi,trgovci zlatom,proizvodjaci mobilnih telefona,kompijutera misle da im je zarada previsoka?
I ono sto je najvaznije:
kao sto neko rece,mi ovde ulazemo ogroman kapital:
Racunao sam sad:
U zemlji imam vrednosti 60 000 ev.
Dva traktora,berac Kombajn za zito,4 prikolice,sitna mehanizacija: 20 000 ev
Supe,garaze,kotobanje,ostali preskup beton,najmanje 20 000 evra!
Dakle ulozenih suvih 100 000 evrica.
Plus velika ulaganja u seme,djubre,naftu ,hemiju,amortizaciju,odrzavanje,delove...
Plus gurava ledja, plus koliko se pesticida nagutamo,a to niko ne moze da nam plati,za to ce nam stici jednog dana debeo racun...
I gde sam onda ja,ako za godinu dana zaradim isto koliko i neko sa prosecnom platom za godinu?
Pa cak da je i duplo u ekstremno rodnim i sa dobrim cenama,godinama?
Sta ja zapravo radim?
Pa da sve prodam, i da stavim 100 000 evrica na banku,samo cu od kamate,po trenutno vazecim godisnjim kamatama,imati 7 000 evra za godinu!
I da me ne boli glava dali ce biti suse,leda,koliko cu kila otrovne prasine progutati!
A ako od obicne kamate mogu da imam 7 000.evrica, posto se bavim proizvodnjom,bilo bi logicno,da zaradim bar duplo.
Dakle 14 000. zato sto ulazem kapital,rad,amortizaciju,dodatni ulog i naravno rizik!
I onda stvarno nevidim zasto se uvek nadje neko ko ima toliko skromne zahteve kada su u pitanju cene nasih proizvoda.
A niko se nije setio da je jedan od osnovnih ekonomskih zakona sledeci:
DA KAPITALI PRIBLIZNO ISTIH VREDNOSTI,MORAJU DA STVARAJU PROFITE PRIBLIZNO ISTIH VREDNOSTI !
Zasto?
Pa zato ako ja ulozim u poljoprivredu 100 000 evra i zaradim godisnje samo 3 000 a neko ulozi 100 000 u trgovinu sa upaljacima i zaradi godisnje 20 000, onda cu i ja da razjebem moju poljoprivredu i da ja svercujem upaljace,pa cemo mati visak upaljaca, a nece biti sta da se jede!