Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 53,2%
  • Ne

Glasovi: 161 46,8%

• Ukupno glasača
    344
Ucenjuju, danas mi nudio17,9 sa lagera ,zato sam pitao jer je tel-kel kako kazete preko 18,5

Meni je zaracunat i pdv na troskove legera, plus razni ulazi, izlazi, troskovi, pola posto za ovo, pola posto za ono....., katastrofa.
Ok je da svi zarade novac u lancu, ali nije korektno da nas oderu na svakom cosku. Zato navijam za trzisnu konkurenciju, da mogu da biram gde cu i kome da prodam svoj kukuruz, neka ih ima sto vise i neka se grade silosi svuda, posebno navijam za javna skladista, samo da ih bude sto vise.

Kod mene i u okolini su se prošle godine izgradila 3 nova silosa, plus se dovršava ove godine još jedan, sve velikog kapaciteta. Znači da imaju dooobru zaradu kada su se odlučili na toliku investiciju, ali što ih bude više, to će biti bolji uslovi za nas, konkurencija je ČUDO :osmeh:. Kod nas trenutno cena stoji oko 17 din, dok vidim u južnom Banatu lepo napreduje :bravo:.

Zanima me dali neko zna koliko Raca sada placa kukuruz sa lagera? Kod nas u Lokvama za sada slabo placa ako se uzima u obzir koje su sve cene na drugim mestima. Koliko placa na drugim mestima?

Kod mene i u okolini su se prošle godine izgradila 3 nova silosa, plus se dovršava ove godine još jedan, sve velikog kapaciteta. Znači da imaju dooobru zaradu kada su se odlučili na toliku investiciju, ali što ih bude više, to će biti bolji uslovi za nas, konkurencija je ČUDO :osmeh:. Kod nas trenutno cena stoji oko 17 din, dok vidim u južnom Banatu lepo napreduje :bravo:.
To sto se grade silosi,uopste ne mora da bude tako.
Dzabe sve,kad oni sednu za jedan sto i dogovore se kako ce ljude da sisaju.

Da to obicno to i rade, ali se uvek nadje jedan kod koga ljudi vise odlaze, pa im onda ti dogovori ne vrede dugo, a ako nesto napismeno potpisu, to je vec monopol i to je protivzakonito.
Ima bre, ja sam da napravim sebi silos, kao amerikanci. :haha:

To je tacno da se dogovaraju ima kod nas dosta silosa u okruzenju na 10-15 km i opet je svuda pa skoro isto

Stvar je u tome da se mi jako malo udružujemo . nemislim na zadruge nego da 5-6 komšija naprave silos zajedno.Veliki dio koštanja kod silosa su fikssni troškovi nevezani za kapacitet (elevatori , prijem , beton, zemljani radovi..) Šta je za 5 do 10 domaćinstava da naprave pravi silos? Za jednog čovjeka je već puno.
Pa se napravi akcija , pa se jedan dan okrene prase a drugi jagnje. Šteta što toga kod nas nema , ne samo za skladištenje nego za mnogo šta drugo ...::sramota::

To je dobra ideja,samo sto bi to bilo dobro za one koji ucestvuju u toj izgradnji.Posle bi otkupljivali drugima uz iste tekuce troskove,pa bi bili isti kao i ovi sada.:osmeh:

A i kad pomislim sto bih ja nekom radio na lepe oci,kao sto ja necu da spustim cenu kukuruza i dam ga ispod cene komsiji sto da ocekujem da on cuva moj kukuruz ispod cene ?

Mislim da ne treba komentarisati kad niste upoznati sa koncepotom.
Znamo svi dobro kakave "zadruge" postoje i na koji način funkcionišu.

Mislim da ne treba komentarisati kad niste upoznati sa koncepotom.
Znamo svi dobro kakave "zadruge" postoje i na koji način funkcionišu.
Zanima me ideja kako ste zamislili da se udruzite i to odradite nije lose cuti pa nista nije neostvarivo bar to smo u zivotu naucili ,za pocetak bar da saslusamo predlog tj ideja

Što se tiče udruživanja, kod nas nemogu da se dogovore ni dvojica, a kamoli više njih, zato i nema zajedničkih silosa, a dogovaranje među ovima što imaju silose se svodi na istu stvar, jer ih nedrži isti čovek, a uvek se nađe neko ko će da zaj... ove ostale. Druga je stvar kada neko drži monopol na nekoj većoj teritoriji (ili čak celoj državi) i poseduje (sam ili kroz svoje ljude) veći deo, ili celu jednu granu poljoprivrede (a zna se ko to može i sme).

---------- Poruka napisana u 03:57 ---------- Prethodna poruka je at 03:50 ----------

A za ove naše, čeka se da krene prava sezona otkupa, tamo do juna, pa ćemo videti šta će biti od njihovog međusobnog dogovora. Ja se iskreno nadam da će neko da zaj... :osmeh:.

Nazad
Vrh