Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 53,2%
  • Ne

Glasovi: 161 46,8%

• Ukupno glasača
    344
Ja ipak vise volim da angazujem i novac i ledja,pa da ga vidim svakog dana na broju, kad ga izrucim u rupu, vec sam se rastao sa njim...ovako vadim kad mi i koliko treba, kao iz novcanika...
Kada treba da tovarim kukuruz u kotarke, i bude mi tesko,samo se setim Transpetrola kao opomena

Žalosno je to što je u ovoj zemlji 80% zemljoradnika imalo neki svoj Transpetrol, i nikom ništa.U normalnoj državi bi takvi tipovi bili zaljučani a ključ bačen.

U Sloveniji se sve više koriste silosi ( vlastiti) za čuvanje kukuruza, zaboravio sam kako se taj sistem zove, samo znam da puste neki gas u silos i nema da ga boli glava.

Ja vec 3 god. adaptiram i predajem u lager. Kad mi zatreba novac bez problema bar je dosad tako bilo dobijes za 2-3 dana. Nema placanja radnika nema hrane i pica nema placanje krunjaca i jos sta ti ja znam koji trosak.
Znam samo jednu stvar da mnogi ljudi koji ne adaptiraju niti zele da slusaju o tome i stvarno gledaju iz sasvim neke druge tacke gledista na sve to.
Samo sam hteo da naglasim da prosle god. od ukupne kolicine koje sam predao izgubio sam 11% sveden na Jus, a ove god. 9%. Dakle za isplatu ostalo 89% odnosno 91% od ukupne predate kolicine. E sad cisto sumnjam da neko ko je brao pa ga cuva u ambar do Maja ili Juna da ce izgubiti samo 9%. Znam od starijih a iz iskustva i ja sam se uverio da kukuruz u klipu kad se cuva do kraja Juna ili Jula izgubi nekih 20% do 25% na tezini.

Lako je navijati za ambare ko ima kući ćaleta.babu .dedu pa oni odrade pola posla nema od toga ništa kad se čovek mora sam sanalaziti adaptiranje je u svakom slučaju bolje i isplativije rešenje jedino sad ovo malo natezanje zivaca oko cene:ppozdrav:
Nemam ja babu ja i cale radimo 100 lanaca zemlje i oko 80 posto skladistim u klipu krunjac imam svoj a ambari su tako napravljeni da nemora niko da radi sa strane samo mi ukucani i jedan komsija

---------- Poruka napisana u 19:24 ---------- Prethodna poruka je at 19:20 ----------

Nikada ga ne cuvam duze od marta meseca do marta okrunim sve i novci se uloze na drugu stranu i odmah si zaradio a sapurine prodamo i to nam pokrije sve od navedenih rashoda.

predao preko 12 vagona kukuruza sirovog sa vlagom od 15.2-17.1 , ostao za lager manje od 98000 kg. Vise od 2 vagona su mi oduzeli nalik vlaga, susenje .....kurta-murta.
Pa sam skoro kupio krunjac .... videcemo, vreme ce da pokaze.

kao kod "Bukura" ambari su visoki, nema da platim za krunjenje, a tri radnika uvek cu da nadjem
p.s. nije mi krivo za tih 2 vagona ali ipak su to pare, da imam uslova kao Peet isto bi uradio kao On ali ovako, moramo se snalaziti

Dok nas dosta misli da neka lokalna zbivanja diktiraju cijenu ili da je presudno kolko smo mi ovde posijali a kolko je rodilo , dotle analitičari iznose da je ovo uticalo na zadnji skok cijene kukuruza na svjetskoj berzi i predvidjanje još blagog skoka poslije praznika :
http://www.weather2umbrella.com/ba/vremenska-prognoza-cordoba/eta/11/84741/1/meteogram

Naime visoke temperature i suvo vrijeme u Argentini gdje je sada klasanje kukuruza uticale su da je prošle sedmice izvoz iz USA u Kinu i Japan veći za 40% nego pretprošle . Japan pogotovo a i Kina iako je veliki proizvodjač su veliki uvoznici kukuruza i pogotovo iz J.Amerike , a sad su neplanski povukli iz drugih izvora.

Neko će reći "dok nekom ne smrkne drugom ne svane" ali čini se da je ova naša kugla ipak jedno veliko selo.

Ja znam da Rumuni iz Dolova mesaju DJ i Dz a sad vidim da to i Pidikanci rade :) salim se,do skoro je u Crepaji dolazio neki Vranjanac i placao 17 din a koliko cujem sada je 16 isto u Dzakove :)
To mi je "falinka"i kad pricam i kad pisem i obavezno se zeznem pa kontra napisem.I kod nas ima jedan po 17 kupuje iz okoline Kraljeva,ali samo on i tovari po 8t.na svaki 2-3 dana.

Begejci, a cena raste na svetskom tryistu jer veliki trgovci imaju skupu robu koju ne prodaju i dizu cenu da bi je prodali kupcima, a u isto vreme nista ne kupuju, tako i vi treba da se ponasate i prodajete samo sta morate i izdrzite do izlaska kupljene robe a onda kad je otkupna mesta fizicki vise nemaju dolazi vasih 5 min, koje treba iskoristiti

Mene?ne teraju ,ja ionako ne predajem u Padini,lepo sam ti odgovorio na pitanje koje si postavio.
Ni u transpetrolu nisu znali da će dođi do toga pa se desilo.

Nazad
Vrh