Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 53,2%
  • Ne

Glasovi: 161 46,8%

• Ukupno glasača
    344
Ako sam vas dobro razumeo:
poljoprivredni proizvođač-otkupljivač-izvoznik-vi (?)-kupac
Što reče oldtajmer mora i otkupljivač da zaradi nešto a kao što ste rekli izvoznici daju cenu otkupljivačima.
Mene interesuje kako izvoznici formiraju cenu? berza diktira ili...?

---------- Poruka napisana u 23:14 ---------- Prethodna poruka je at 23:09 ----------

Nije mi jasno zašto država vraća 5 % zar nije poreska stopa 8%?

kad otkupis od proizvodjaca dryava vrati 5%, kad otkupljivac proda dobije od izvoznika 8%. Cenu diktiraju izvoznicima Ino kupci. Mi formiramo cenu sobzirom na proizvodnju u odredjenoj zemlji. Sto bi ino kupac davao u Srbiji veliku cenu kad yna da Srbija ima 2.000.000 t viska kukuruza i ako mi ne kupimo sta ce sa njim, stoke nemate, preradu kukuruza nemate, ali zato svi sejete kukuruz i neznzte sta cete snjim ako ga inokupci nekupe, a onda sledeca situacija

Prodaje se kukuruz Makedoniji a od njih uvozi svinjsko meso, jagnjece meso, jaja isto i sa Bosnom. Nas kukuruz zavrsava i Spaniji, Portugaliji, Grtckoj, od njih uvozimo mesne preradjevine, pa zemlje gde uvozimo mleko u prahu, pa povrce, voce a mi i dalje trgujemo kukuruzom. Uvek ino kupac da u Hrvatskoj, Grckoj ili Rumuniji vecu cenu jer tamo nema toliko kukuruza, a kad se sve to istrosi onda moze da se da Srpskim iZvoznicima nesto veca cena.

Sad ja da pitam nesto...Ako se taj kukuruz otkupi u Srbiji, i PDV vrati, cena za onog ko je otkupio je 16 din, ili 152 eura...I taj kukuruz se proda npr na Nemackoj Berzi za 195 eura, koji idu nasem izvozniku, plus pdv koji Nemackoj drzavi placa kupac... Jesam li u pravu?

kad otkupis od proizvodjaca drzava vrati 5%, kad otkupljivac proda dobije od izvoznika 8%. Cenu diktiraju izvoznicima Ino kupci. Mi formiramo cenu sa obzirom na proizvodnju u odredjenoj zemlji. Sto bi ino kupac davao u Srbiji veliku cenu kad zna da Srbija ima 2.000.000 t viska kukuruza i ako mi ne kupimo sta ce sa njim, stoke nemate, preradu kukuruza nemate, ali zato svi sejete kukuruz i ne znate sta cete sa njim ako ga inokupci ne kupe, a onda sledeca situacija
Pa ponuda i potraznja. Videcemo da li cete vi njima da dignete cenu kad im bude falilo, ili kad ne bude imalo kod brace rusa, itd. A Srbija ove godine nema valjda toliki visak. A sad pratimo i vremenske prilike, kako nase, tako stranjske. Pocinje i ovde neka prerada kukuruza. Pa svi oko nas EU, osim nasih kupaca. Puno faktora. I nadamo se da ce izvoznici imati u vidu i proizvodjace, jer nikako nije dobro da korist pretegne samo na jednu stranu. Proizvodjaci imaju utisak da se vo kolje za kilo mesa.

Ta cena u Nemackoj nije, inace nas kukuruz ne ide u toa podrucija, to pokriva Madjarska, Slovacka, Francuska i jos manje kolicine iod zemalja u okruzenju. Nas kukuruz u EU ide Grcka, Kipar, Italija, Slovenija i manje Spanija, Portugal i Bugarska

Cene koje smo potpisivali sa Izvoznicima u Srbiji za isporuke od okt-dec kretale su se od 180-195 eur. Sobzirom da smo preuzeli samo 30% nasim kupcima smo morali da isporucujemo kupcima sa drygih mesta gde smo naknadno kupovali i to jeftinije tako da nam je sad ostao taj skup kukuruz koji cemo da preuzimamo feb-mart, te zbog toga sto je skup na berzi se dize cena za te periode kupcima, a mi sad kupujemo samo jeftiniji ili ne kupujemo da bi uprosecili te skupe cene i sveli ga na 160 eur. Ako to ne uspemo i do Aprila nekupimo dovoljne kolicine tad za isporuke kupcima maj-jun tad cemo biti spremni da platimo vise.

E, pa to mi kazite!!! Evo sad smo stigli do srzi problema, zasto je kukuruz jeftin u Srbiji..
Znaci nisu krivi Coric, Ciric, i co. za malu cenu, vec vi, izvoznici!! Alavili ste se, pogresno ste procenili, i sad to treba seljak da plati! Cuj gospodina, "dok ne uprosecimo na 160 eura, NEMA VISE"!

Ja radim za firmu koja kupuje od Vasih izvoznika, i ja se izvinjavavam ocigledno meni nije mesto ovde, izvinite na oduzetom vremenu, necu se vise oglasavati

Aj sad ,zašto ti ne bi bilo mesto ovde.I mi volimo čuti nešto što ne znamo.
Ako je neki član revoltiran time što pišeš ne znači da treba da odeš sa foruma.

Cene koje smo potpisivali sa Izvoznicima u Srbiji za isporuke od okt-dec kretale su se od 180-195 eur. Sobzirom da smo preuzeli samo 30% nasim kupcima smo morali da isporucujemo kupcima sa drygih mesta gde smo naknadno kupovali i to jeftinije tako da nam je sad ostao taj skup kukuruz koji cemo da preuzimamo feb-mart, te zbog toga sto je skup na berzi se dize cena za te periode kupcima, a mi sad kupujemo samo jeftiniji ili ne kupujemo da bi uprosecili te skupe cene i sveli ga na 160 eur. Ako to ne uspemo i do Aprila nekupimo dovoljne kolicine tad za isporuke kupcima maj-jun tad cemo biti spremni da platimo vise.
Očigledno čovek zna o čemu govori, pa ga nemojte napadati, jer su nam ovakve informacije mnogo korisnije od pukog nagađanja !

jedno su pretpostavke, a drugo nesto je lupanje

Pa ti si cele prosle godine lupetao gluposti i nisi ni slutio da ce dostoci cenu od 23,75 din. (max. cena u mom mestu) i sad baba Vango opet se usudis da dajes neke analize.

@bokikoki

Ovako dobre i valjane izjave su nam jako potrebne. Objasnjeno je maltene sve u detalje bez ikakve naklonosti prema nekoj strani.
Ne vidim razloga za ljutnju. Mislim da si nam potreban na forumu sa tako znacajnim informacijama.:ppozdrav:

Poslednja izmena:
Bokikoki.uzmi Mikija malo da ga podučiš.E ovo što Boki navodi je realnost i vidite da čak ni izvoznici nisu sigurni u cene a po godine nam je kriv Dunav.Ma preneli bi ga oni i na leđa samo ako imaju zarade.Svaka čast Boki na iscrpnom izlaganju.

Konacno da se pojavi neko normalan cast izuzecima.Covek prica ono sto zna.Da se jednom prekine sa zeljama,cestitkama i tumacenjem snova.Ljudi kao bokikoki bi zaista bili korisni ovom forumu.U principu razumem coveka.Javno pisanje bi bilo otkrivanje poslovnih tajni i otklonila bi se mogucnost spekulacija.Pa zamislite sta bi se desilo,kad bi cela Srbija nagrnula da kruni u npr junu.Niko pre i niko posle.

cele godine bi bila cena ok sem u junu.U stvari to bi bilo veoma zanimljivo bilo bi molim te okruni malo treba mi za ovu barzicu.ali mi nismo toliko jaki i trebaju nam ::novac:: za rate poreze pio itd. sve je smisljeno da se to nedogodi.

oltajmer@ se plaši daće malo zaraditi ili štaje u pitanju kad napada čoveka koji priča kakvo je realno stanje,al kolko vidim tim veeelikim gazdama neodgovara ovo stanje mirovanja nateze zivce veliki puno gube jersu veliki a mali manje jersu mali toje normalno al bilo bi lepo svoju nervozu isterati negde drugde a ne na forumu,

da se i ja uključim malo u raspravu, ako sam dobro razumeo do juna sledeće godine cena kukuruza neće prelaziti 20dinara ili i to nije sugurno?
koliki procenat će mi uzeti za lager do juna?
izgleda da je bolje da uzmem ovih 15 dinara do nove godine i u miru potrošim.

A izgleda da ja nisam pogrešio ,po ovim zadnjim postovima,što sam prodao robnim rezervama po 18 din/kg brz skidanja lagera i ostalih stavki.

Nazad
Vrh