Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 53,2%
  • Ne

Glasovi: 161 46,8%

• Ukupno glasača
    344
Normalno da nisi. Videlo se i po navali sta nas ceka. I posle svega, nekako sam najvise sklon tome, da je najisplativije imati svoje skladiste. Mozes prodati kad hoces, roba uvek kod tebe, nema raznih odbitaka, nema mesecnog procenta. Nek me potseti neko jel postoji jos neka stavka?

Cene koje smo potpisivali sa Izvoznicima u Srbiji za isporuke od okt-dec kretale su se od 180-195 eur. Sobzirom da smo preuzeli samo 30% nasim kupcima smo morali da isporucujemo kupcima sa drygih mesta gde smo naknadno kupovali i to jeftinije tako da nam je sad ostao taj skup kukuruz koji cemo da preuzimamo feb-mart, te zbog toga sto je skup na berzi se dize cena za te periode kupcima, a mi sad kupujemo samo jeftiniji ili ne kupujemo da bi uprosecili te skupe cene i sveli ga na 160 eur. Ako to ne uspemo i do Aprila nekupimo dovoljne kolicine tad za isporuke kupcima maj-jun tad cemo biti spremni da platimo vise.
U ovome ima istine ono što je Miki perlez pričao.Ako moraju da uproseče taj skup kukuruz što su kupili onda nama ne preostaje ništa drugo nego kako Miki reče 13-14 dinara!
Diklofen , dobro si prošao nemoj se kajati za svojim snom:osmeh:

Normalno da nisi. Videlo se i po navali sta nas ceka. I posle svega, nekako sam najvise sklon tome, da je najisplativije imati svoje skladiste. Mozes prodati kad hoces, roba uvek kod tebe, nema raznih odbitaka, nema mesecnog procenta. Nek me potseti neko jel postoji jos neka stavka?

Марко,заборавили сте да имате трошкове складиштења и у СВОМ силосу.

+ glodari, a ako je skladiste ambar onda i gubitak kroz % vlage(dobro ,ovo zavisi od trenutka prodaje)

Nisam dugo napisao nista,evo na brzinu nesto...Kome treba novac taj kruni i predaje po ceni koja je trenutno,ko hoce da rizikuje i ceka neka ceka do juna,jula i onda ce videti gde je...Ne mogu da garantujem nista posto je sve relativna stvar ali verujem da ce cena bez problema ici do 20 ako ne i dinar,dva gore...

A šta ako (bez obzira na ove potpisane ugovore i već kupljene kukuruze) , uzmimo samo na primjer , svjetska cijena u medjuvremenu ode recimo +20% ili -20% , šta se onda dešava ?
Logično je da uglavnom (ne baš 100%) , cijena zavisi od kretanja ukupne svjetske cijene ni od čeg drugog .
Ako već neko oće da pretpostavlja i predvidja dalje kretanje cijena treba da se drži ukupne svjetske ponude, potražnje, vremenskih,ekonomskih i drugih prilika a nekih lokalnih zamajavanja.

P.S. ( Ja reko nekome u šali pošto nema trenutno mikiperleza da prizovemo duha , kad ono pojavi se duh ... :haha: )

Марко,заборавили сте да имате трошкове складиштења и у СВОМ силосу.
Nemam svoje, pa nisam ni razmisljao o troskovima. A i ne poznajem materiju. Vidim da ljudi sve vise podizu svoja skladista, verujem da to ne rade bez interesa. Ako i dalje nastave da se grade privatna tj licna, tek ce onda ovi silosi da nam deru kozu sa ledja.

Kod mene Union MZ placa 17din sve uracunatofranko njegova farma u Petrovcu.Samo neka krene Dunav ide cena gore a sad za koliko videcemo.Vec sam platio skolu sa prodajom i skladistem.Sad prodajem koliko mi novaca treba a cena koja bude i tako vecina zapadnih poljoprivrednika radi.

Ja mislim da ti je ovo bio potez snova.

ajde da gledamo matematiku , sto se tice robnih rezerva: predas kukuruz sa 16% vlage, ostaje ti 0.87 kg (JUS-a, bar kod mene), manipulativni trosak (sto nisi njima prodao, nego trecem licu) -2.5%, mesecni lager -1%. 18 din x 0.835= 15.03 din!!!!

boje da je sacuvao i da proda sad od kuce po tel-kel za 15 din/kg ( nema kradje sa vlagom i ostalo )

Ambari su zakon jeste da je vise posla ali je...ga mora nesto i da se radi dosta je bilo pljacke izmislili su sve i svasta samo da nas deru ZIVELI AMBARI dok nenapravimo podna skladista.Sto se tice cene ona mora da bude bolja 100 posto

Ambari jesu zakon u smislu sto ste sam "svoj gazda", medjutim troskovi su mnogo veci nego kod kombajniranja. Rastur na beracu, vise treba prikolica za prevoz, utovar - radnici, elevator, cardak - supa (kome nije ostavio "baba" treba da pravi - jos jedno ulaganje). Kad dodje do krunjenja 3% ide za krunjac, 3% opet za radnike. Zbog svega ovoga ja biram da kombajniram kukuruz. Necu da lomim kicmu i gubim zdravlje zarad 50e vise po jutru.

opsijes ambar limom ,zicom... imas i zakon i kicmu i 50e i, duplo veci skladisteni prostor.

Ambari su zakon jeste da je vise posla ali je...ga mora nesto i da se radi dosta je bilo pljacke izmislili su sve i svasta samo da nas deru ZIVELI AMBARI dok nenapravimo podna skladista.Sto se tice cene ona mora da bude bolja 100 posto
Lako je navijati za ambare ko ima kući ćaleta.babu .dedu pa oni odrade pola posla nema od toga ništa kad se čovek mora sam sanalaziti adaptiranje je u svakom slučaju bolje i isplativije rešenje jedino sad ovo malo natezanje zivaca oko cene:ppozdrav:

Nazad
Vrh