Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 53,4%
  • Ne

Glasovi: 160 46,6%

• Ukupno glasača
    343
Ti stvarno misliš da pojedinci znaju kakva će cena biti i to iz meseca u mesec.
Sve su to nagađanja i samo nagađanja bez i jedne relevante činjenice.

Potpuno tačna konstatacija.Mnogi misle da kukuruz ne može da ide ispod 10 din ko da je to tako davno bilo i da je nemoguće.Isto tako će ići i preko 20 ali ne kad to nama bude odgovaralo nego malo većim igračima-sve ovo što mi pišemo je što je Talianu napisao nagađanje-u slobodnom prevodu-lupetanje ili mlaćenje prazne slame.

Kako li je samo bilo nagađanja i lupetanja oko cene suncokreta roda 2011. Pa šta je bilo posle?
Da nam ne bude i za kukuruz.Ja ću čekati do marta-aprila pa kako bude,biću zadavoljan ako dočekam cenu 20 din.

O cijenama i vremenu ubudućnosti stvarno ne treba lupati ko što kaže kolega,kad to niko nemože znati , inače na berzi preko bare popriličan pad zadnji dana 10-15%.

Podsetimo se sta su uradili onomad sa psenicom.Prvo su dali besplatni lager,oni su nasu psenicu prodavali,a dogovorili se o padu cene.Bojim se da ce tako biti i sa kukuruzom.Oni imaju da prodaju.Da cekaju da im se isporuci,morali bi se takmiciti sa cenom.Ovako su se po svemu sudeci dogovorili o limitu.Prosle godine su stvarno placali dobro i utrkivali se.Ove su izgleda razradili za sebe povoljnu strategiju.

Danas sam bio do zadruge i pitao za taj okup kukuruza i rečeno mi je dok se skine 1% berze,transport do javnog skladišta 30-40para/kg pa izlaz iz postojećeg silosa 1.3-2% pa ulaz i izlaz iz javnog skladišta jer oni to kasnije vuku u robne rezerve oko 2.5% pa analiza kukurza da će cena biti od 15.8-16din. plus trčanje i sređivanje papira i tražiti kamione za sve to.

50.000 tona je kolicina koju otkupljuje drzava ili mnogo realniji pokazatelj 0.80% proizvodnje u Srbiji. Znaci potpuno zanemarljiva kolicina u ukupnoj ponudi na trzistu.

Berza ne naplacuje 1% ,sto lako mozete proveriti,vez 0.5%. Kukuruz se predaje iskljucivo u silose koji imaju ugovor sa ROBNIM REZERVAMA a to za sada nema veze sa Javnim silosima ( u prevodu silos koji ima licencu Javnog silosa ne znaci da ima ugovor sa RR,).

Ostali silosni troskovi su uobicajeni bez obzira gde predajete kukuruz.

Ne vidim zasto je lupetanje ako neko predvidja cenu kukuruza , prosto razmena misljenja i informacija. Kad se pogledaju trenutne analize i izvestaji ukupne proizvodnje na svetskom nivou i nama blizeg okruzenja, realno se ne ocekuje rast cene.
U svakom slucaju 0,8%, ....

Što da ne predvidjamo cijenu ,razmjenjujemo mišljenje al je ipak "lupetanje" zato što su to samo pretpostavke .Da nije tako onda bi cijena nakon završene analize svjetske proizvodnje i prošlogodišnjih zaliha bila na grfikonu prava linija blago prema gore cijele godine a nebi nikad bilo neočekivanih padova ili uspona. Isto tako svi bi gledali samo da se bave trgovinom i stalno bi zaradjivali.U stvari sve je to lutrija.

Za pocetak je jako bitno da konacno krene izvoz. Bez izvoza, moze samo u sporet, i po toj kalkulaciji, cena bi bila negde oko 8-10 dinara. Mozda se u ovakvoj situaciji neko i odluci da pokrene stocarstvo, sto bi nam takodje znacilo. Inace, jako zanimljiva stvar se desila u EU sa tim gasnim elektranama na bazi kukukuruza. Verovatno ce to i kod nas da bude, pa eto prilike za sledecu godinu. Spekulacija ponekad iznese i neko dobro.

Za pocetak je jako bitno da konacno krene izvoz. Bez izvoza, moze samo u sporet, i po toj kalkulaciji, cena bi bila negde oko 8-10 dinara. Mozda se u ovakvoj situaciji neko i odluci da pokrene stocarstvo, sto bi nam takodje znacilo. Inace, jako zanimljiva stvar se desila u EU sa tim gasnim elektranama na bazi kukukuruza. Verovatno ce to i kod nas da bude, pa eto prilike za sledecu godinu. Spekulacija ponekad iznese i neko dobro.
KAkva zanimljiva stvar, da li su pocele da rade?

Ako je pokazatelj ovogodišnji rod onda bi trebao da bude skuplji nego prošlogodišnji rod jer je slabije rodio.Da ima pravila onda bi naše mišljenje imalo smisla.A što se lupetanja tiče tu i sebe ubrajam tako da se ne treba naći uvređen jer u ovoj zemlji se nikad ništa ne zna.I za gas su govorili da neće biti poskupljenja a oni jedva dočekali i 1-i novembar.Kao što je kolega Krupica naveo,to je toliko mali procenat od ukupnog roda da je prosto smešno ali jedno vam mogu reći.ako vidimo da malo krupniji igrači daju svoj kukuruz treba grabiti da se proda a ako ne jednostavno ignorisati i čekati jer ide gore

Ako je pokazatelj ovogodišnji rod onda bi trebao da bude skuplji nego prošlogodišnji rod jer je slabije rodio.Da ima pravila onda bi naše mišljenje imalo smisla.A što se lupetanja tiče tu i sebe ubrajam tako da se ne treba naći uvređen jer u ovoj zemlji se nikad ništa ne zna.I za gas su govorili da neće biti poskupljenja a oni jedva dočekali i 1-i novembar.Kao što je kolega Krupica naveo,to je toliko mali procenat od ukupnog roda da je prosto smešno ali jedno vam mogu reći.ako vidimo da malo krupniji igrači daju svoj kukuruz treba grabiti da se proda a ako ne jednostavno ignorisati i čekati jer ide gore

Да, мањи су приноси, али је засејана површина била већа. И свакако, ако посматрамо шири регион укупна производња није пала.
Само крупнији ће успети продати свој кукуруз овом приликом,по овој цени. Посматрајте само свој терен и видећете...

Успут..... крупица је колегиница

Izmedju ostalog i ja sam jadan od onih koji je tvrdio da u Januaru Februaru cena kukuruza ce biti 20 ili mozda i veca ali sa ovim potezom sto otkupljuju po 18 din sad mi vec nije bas sve jedno. Dakle moje trenutno misljenje je da ce tesko nakon ovih 18 din doci do vece cene jer ipak ce u sledecoj god. izbori, pa koji ce oni sljam biti ako kukuruz poskupi. Ispadne da su zaj...li narod koji je prodao po toj ceni. Zato cisto sumnjam da ce dozvoliti rast cene.
Sa ovim potezom i nizom cenom od 18 din nakon ovog otkupa uvek ce se sami tapsati po ledja i reci ce "ko vam je kriv sto niste prodali po 18 din. zar ste mislili da ce opet biti 23 din." Tako da situacija je jako zaj...na i stvarno sam u velikoj zabludi sta ciniti jer ipak su u pitanju 100 t. kukuruza koji je na trenutnom lageru.

KAkva zanimljiva stvar, da li su pocele da rade?
Pa zanimljivo je to sto je u EU zbog tih gasnih elektrana, koje su inace subvencionisane, isto kao sto su i kod nas, doslo do preusmeravanja proizvodnje. Tako da su pocele da nicu kao pecurke gasne elektrane, a da se smanjuje proizvodnja kukuruza za trziste. Onda su verovatno poceli da ogranciavaju rad centrala. Takodje je i doslo do urusavanja kvaliteta zemljista, pojave raznih bolesti itd, pa je i to za EU bio problem zbog te spekulacije. Sad, nama kao prozivodjacima kukuruza bi u neku ruku, dobro doslo malo spekulacije. Opet, sa druge strane, mi placamo subvencinosanje struje iz kukuruza pored tolikih reka. Podrazumeva se, da se proizvodnja kukukuruza za elektrane vise isplatila od proizvodnje merkantilnog. Bilo bi dobro da nam se javi neko ko je isao u Ilandzu, da vidimo kakva je matematika u nasih elektrana.

Posmatranje samog grafika kretanja cene kukuruza, trenutno sugerise pad. I fundamenti takodje govore o padu, jer je cinjenica da kukuruza ima u svetu, i da se trenutno svi trude da ga prodaju. Cenu kukuruza na gore, moze pogurati neka susa ili poplave u juznoj hemisferi. Misljenja sam da cenu naseg kukuruza, diktira cena u svetu. Ovi nasi mufljuzi ce uvek pokusavati nesto da nas skrate, pa tako posmatram i ovu meru. Sutra dan, ako cena ode gore oni ce da imaju neke male zalihe za manipulaciju, i mozda probaju sa nekom uredbom. A ako cena ode dole, onda ce da se busaju u grudi, kako je eto bila sansa da se proda. I dalje, mislim da je najvaznije da izvoz krene putem reke.

Velika zabluda.Kocaka je bacena.Ni na vidiku kretanje cena kukuruz.citiram clana Zoran0230,da ima pravila onda bi nase misljenje imalo smisla,

Prvo nisu sve lupetanja, suncokret je za nase trziste tako da su moguce spekulacije i spustanje cene na ustrb poljoprivrednika na racun odrzavanja socijalnog mira, postoji mogucnost da i to urade sa kukuruzom da drzava zaradi, a druga stvar je da nam je to malte ne jedini izvozni artikl, a mozemo i mi da okrenemo list i pocnemo da hranimo stoku pa da vidimo sta ce da izvezu, medjutim Dunav je problem i usporava (zaustavlja)izvoz

Nas izvoz je nekih 6-7 milijardi eura, a kukuruza nekih 300-400 miliona eura, prema tome da ne izvezemo ni zrnce kukuruza ne bi se bas ukupno primetilo, ali bi zato mnoge od nas zabolela glava. Daleko da nam je to najvazniji izvozni artikal, a tek nije najprofitniji, na stranu sto ga jos i subvencionisemo.A sto se tice predvidjanja kretanja cena, postoji citava nauka. Koga zanima, nek malo potrazi nesto o tehnickoj analizi. Predvidjanjem se bave matematicari, statisticari, skalamerije od najsavremenijih kompjutera, tako da ni najmanje nije gatanje.

Samo nek on naraste, i da mi predjemo na drugi razlog. Ovaj je najgori moguci, mnogima su ugovori u opasnosti, a i cena ih pritiska, i to ce na kraju na sve nas da se odrazi.

Svi ti silni matematičari i statističari sa tom silnom skalamerijom jako često omanu u prognozama:osmeh:

Ljudi ja mislim da to treba gledati ovako, kome je dosta 18din i treba mu lova za nesto pametnije nema sta mnogo da razmislja,iskreno to je ok cena i da ga nisam spakovao na supu resio bih ga odmah pod uslovom da ta cena ne vazi samo za one sa vezom sto uopste nije iskljuceno da nije namesteno za pojedi

Nazad
Vrh