Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 53,4%
  • Ne

Glasovi: 160 46,6%

• Ukupno glasača
    343
dajte ljudi uozbiljite temu,prepucavate se ko neke babe na pijaci
Confido tim - 19,00 sa PDV al ne prima pun je
Vetzavod - 19.00 sa PDV
GEBI - 19.43 sa PDV
Farmkomerc - ne prima
Luka iz Djurdjina - neprima pun je
a Vi kazete nema ili malo je ostalo jos kukuruza...........kukuruza ima jos ko blata bar tu kod nas u okolini Tavankut,Mala Bosna,Ljutovo

Na mom kraju cijena počela da pada, sad je 47KM na malo, a 45KM na velike količine. DOnedavno je bila 55KM na malo a 50 na veliko. Kukuruz ubrzano propada ali cijena je počela da pada jer ljudi već koriste novi kukuruz ili jednostavno nemaju novca da kupe.

Danas nafta 86 dolara za barel, rast od 0.75% u odnosu na juce. Prilicno je to "mrsavo" da bi kukuruz povuklo cenom na gore. Poslednjih pola meseca oscilacija je izmedju 80-87 dolara za barel. Sa cenom od preko 90 dolara mozemo da odekujemo 200-210e/t kukuruza.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić izjavio je juče da bi odlazak libijskog lidera Muamera Gadafija sa vlasti predstavljao poklon zapadnoj Evropi u vidu ogromnih izvora kvalitetne nafte, dok bi pad cene tog energenta uticao na stabilizaciju poljuljanih zapadnoevropskih privreda.
Pad cene nafte mogao bi uticati i na poziciju zapadnoevropskih zemalja u odnosu sa Rusijom kao glavnim snabdevačem, ocenio je Simić, gostujući na RTS-u.
Simić je istakao da su se kraju Gadafijeve vlasti u Libiji posebno obradovali francuski predsednik Nikola Sarkozi i italijanski premijer Silvio Berluskoni zbog ekonomske krize i mogućeg pada cene nafte.
On je procenio da će Zapad učiniti sve da se izbegnu masovna krvoprolića u Libiji, iako će se teško izbeći osvete i ubijanja.
- Kada je vođen rat za Irak, rečeno je da kada se Irak demokratizuje, on će biti podeljen na tri demokratske provincije, od kojih će se jedna zvati „Dizel", druga „Bezolovni", a treća „Regular"- rekao je Simić.

Videcemo, ne bude to bas uvek kako oni ocekuju. Moje licno misljenje je da nafta nece ici ispod 80 dolara, pa ni kukuruz ispod 17-18 dinara. Jedino ako se dogodi ponovo svetska kriza, tj. fijasko Grcke, Italije, Spanije, Portugala, pa to izazove nove finansijske probleme u svetu.

Uvek sam se pitao, jel ovi sto se pojavljuju na tv-u pojma nemaju, ili namerno lazu narod. Pa Sarkozi i Berluskoni se raduju tome sto ce imati bolje ugovore za svoje firme, i bas ih briga koliko ce nafta u sustini da kosta, kad ce njima svakako biti jeftina. Skoro sve zapadno evropske naftne kompanije uvoze naftu za svoje drzave, ali u sustini je prodaju svuda po svetu raznim drugim zemljama, tako da je sasvim logicno da imaju jeftine izvore, a da kad njima odgovara nabiju cenu na vise. A nafta trenutno nije skupa ili jeftina zbog zapadne traznje i potrosnje, vec samo i iskljucivo zbog Kine i Indije. Zato i pokusavaju na sve nacine da gde god mogu zagorcaju zivot Kinezima, pocevsi od Afrike, Irana, i Sirije. No da ne sirimo pricu dalje, mislim da ovaj put nece nafta imati puno veze sa cenom kukuruza, po meni ce to biti pre susa i ispraznjeni resursi. Moja nada je susa i da blesavi rusi sto pre prodaju taj svoj visak od 20 miliona tona.

Cena nafte i kukuruza je skoro identicna kriva. Ako je nafta jeftina nema interesa da se pravi biogorivo + jos milion kojekavih proizvoda. Tako da cena nafte ustvari indirektno diktira i cenu kukruza. Kina i Indija jesu zanimljive za razmisljanje, jer upravo od njih potice veca potraznja a samim tim i veca cena na svetskom trzistu.

@mikiperlez
Jos se nisi oglasio povodom izgubljene opklade. Kad nesto izgubis red je da platis gresku. ::namigivanje::

bolje da mi legnemo da spavamo,a nek rusi kinezi i ostali rade sta hoce.neka se j.... svi zajedno!
:haha: ma to je i moja parola, ali ovde vazi ono, pustio bi ja njega, al nece on mene. Tako i ovi zajahali ceo svet, a mi imamo ove nase koji kao treba nesto da nam objasne. Najvise sam se smejao tekstu na B92, gde je pisalo da ako u Libiji pobede pobunjenici da ce nafta da padne. Prvo je smesno, sto sve vreme dok kriza traje u Libiji, a to je ve 5-ti mesec, nafta sve vreme pada, dok je recimo zbog onog cirkusa u Nigeriji to kao bio veliki razlog da poraste. A sad kao oni kao osvojise Tripoli, krenula da raste. Taj tekst je dokaz koliko razne analfabete pisu. A pri tome Libija proizvodi dnevno manje od 2% nafte, itd.
A rusi su blesavi svakako, sa jedne strane sumanuto obore cenu, a sa druge strane bezveze dignu, pa se onda razvlace po raznim sudovima. Ali, zato ce ruje sutra nama da opale jos jedan samar kad budu objavili izvestaj, po kom ce da ispadne da za dve godine otplatise investiciju, i to sa nasom naftom. Ako, kad smo ovce.

@bojcetic,
slazem se da se krive sirovina dosta puno prate, ali moja ocekivanja su da ce da budu sve vece divergencije. Uzmimo na primer da je nafta bila na max oko 160 $, a min 30$ u zadnje 3 godine. A kukuruz max 280 eur a min 120 eur. Pri tome je danas nafta na 80$ a kukuruz na preko 200 eur, ocigledno je da se ne prate bas toliko. Da ne govorimo sto u kukuruz ide i ogromna subvencija, a da nafte ima koliko oces, i da cena moze da joj bude i 50$, i da bude zarade. Pri tome, kukuruz se u svetu svakog dana sve vise koristi i pri tome sve vise za ljudsku ishranu. Ocekujem da kukuruz u buducnosti jos vise divergira u odnosu na naftu.

@tamara,

Da ne pisem novu poruku, ja sam optimista po pitanju cene. Jahace nas ovi nasi samo tako, ali kad u svetu bude skocila, nece imati gde. Pa ne pune oni silose tek onako. Dva su cilja tu prisutna.

Poslednja izmena:
I kod nas je u Kolubari tona uglja 10-20e tona,al mogu da kupe samo neke cike koje preprodaju po 120e za tonu,tako bi bilo i sa naftom,a slusati pametnjakovice je blago receno ludom radovanje.

Sto se tice cene organizovanog otkupa vise nema ni po radiju da vrte kao pre,na pijaci sareno od 2000 do 2500(mogu da traze al dobiti nece).

@marko22
Generalno, slazem se sa tobom. Ali u tim ekstremnim vrednostima tesko je postovati reciprocitet cena. I te cene nisu dogorocne, vec neki mali vremenski period. Naravno i ja bih voleo da si ti upravu i da cena kukuruza u narednom periodu isprednjaci isped cene nafte. :ppozdrav:

Po pisanju strucnjaka ove godine nafta nece imati veceg udela u ceni kukuruza ,vec susa i potrosene rezerve.

Cene na svetskim berzama i dalje konstantno velike,i ne padaju...Pomeranja od 1-2% se ne racunaju gore-dole...U sustini,cena ne bi trebalo i sumnjam da ce padati bas zbog suse koja je zahvatila bogami skoro sve kontinente...Veliki proizvodjaci klimaju glavama,znaci ni sami ne znaju koliko ce roditi,procene su razlicite ali uglavnom skromne, a potraznja je iz godine u godinu sve veca ,zbog svetske populacije koja raste iz godine u godinu...Jedini nas problem ce biti koliko ce kod nas roditi?!

Nazad
Vrh