bolje da mi legnemo da spavamo,a nek rusi kinezi i ostali rade sta hoce.neka se j.... svi zajedno!
ma to je i moja parola, ali ovde vazi ono, pustio bi ja njega, al nece on mene. Tako i ovi zajahali ceo svet, a mi imamo ove nase koji kao treba nesto da nam objasne. Najvise sam se smejao tekstu na B92, gde je pisalo da ako u Libiji pobede pobunjenici da ce nafta da padne. Prvo je smesno, sto sve vreme dok kriza traje u Libiji, a to je ve 5-ti mesec, nafta sve vreme pada, dok je recimo zbog onog cirkusa u Nigeriji to kao bio veliki razlog da poraste. A sad kao oni kao osvojise Tripoli, krenula da raste. Taj tekst je dokaz koliko razne analfabete pisu. A pri tome Libija proizvodi dnevno manje od 2% nafte, itd.
A rusi su blesavi svakako, sa jedne strane sumanuto obore cenu, a sa druge strane bezveze dignu, pa se onda razvlace po raznim sudovima. Ali, zato ce ruje sutra nama da opale jos jedan samar kad budu objavili izvestaj, po kom ce da ispadne da za dve godine otplatise investiciju, i to sa nasom naftom. Ako, kad smo ovce.
@bojcetic,
slazem se da se krive sirovina dosta puno prate, ali moja ocekivanja su da ce da budu sve vece divergencije. Uzmimo na primer da je nafta bila na max oko 160 $, a min 30$ u zadnje 3 godine. A kukuruz max 280 eur a min 120 eur. Pri tome je danas nafta na 80$ a kukuruz na preko 200 eur, ocigledno je da se ne prate bas toliko. Da ne govorimo sto u kukuruz ide i ogromna subvencija, a da nafte ima koliko oces, i da cena moze da joj bude i 50$, i da bude zarade. Pri tome, kukuruz se u svetu svakog dana sve vise koristi i pri tome sve vise za ljudsku ishranu. Ocekujem da kukuruz u buducnosti jos vise divergira u odnosu na naftu.
@tamara,
Da ne pisem novu poruku, ja sam optimista po pitanju cene. Jahace nas ovi nasi samo tako, ali kad u svetu bude skocila, nece imati gde. Pa ne pune oni silose tek onako. Dva su cilja tu prisutna.