Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 53,4%
  • Ne

Glasovi: 160 46,6%

• Ukupno glasača
    343
Prinosi će biti umanjeni u zavisnosti od agrotehnike koja je primenjena.

Ove godine ko bude imao kukuruza ima da uzme pare.Prinos ce na vecini povrsina biti daleko ispod prinosa uobicajenih za krajeve na kojima se njive nalaze.Juce sam obisao"pola"Srbije i skoro da nisam video kukuruz koji ce dati pravi prinos.Ima i izuzetaka u krajevima koji su redovno dobijali kisu ali to su jako male povrsine.Pravilno primenjena agrotehnika dosta popravlja situaciju ali bez vode nista ne vredi.

Po mojoj proceni a i po informacijama kojim raspolazem prinos ce biti nizi u odnosu na proslu godinu od 30-40%.

Poslednja izmena:
Srednji Banat ,bar deo koji sam uz put video naglo sazreva.Da li su ranije sejali ili je lakša zemlja nego u mom ataru ne znam ali kukuruzi koje sam pre dva dana video u našem ataru se bolje drže.

Ja sam juce prosao od Novog Sada prema Kacu, Sajkasu, Totelu, tamo je sav kukuruz vec zreo, predpostavljam da ce za 7-10 dana vec da se bere. Dok je u Banatu, Perlez, Kovacica,Debeljaca, Sakule Idvor i Crepaja jos uvek sav kukuruz zelen i ne verujem da ce do 15-20 septebra moci da se bere. Bas je velika razlika izmedju Juzne Backe i Juznog Banata.

Ove godine ko bude imao kukuruza ima da uzme pare.Prinos ce na vecini povrsina biti daleko ispod prinosa uobicajenih za krajeve na kojima se njive nalaze.Juce sam obisao"pola"Srbije i skoro da nisam video kukuruz koji ce dati pravi prinos.Ima i izuzetaka u krajevima koji su redovno dobijali kisu ali to su jako male povrsine.Pravilno primenjena agrotehnika dosta popravlja situaciju ali bez vode nista ne vredi.

Po mojoj proceni a i po informacijama kojim raspolazem prinos ce biti nizi u odnosu na proslu godinu od 30-40%.

Morao sam i tu da postavim :

Ne !! Promeniću predviđenje . Pošto iako bude kiše ( mada nema na vidiku ) neće pomoći više ništa i rod će da se smanjuje svaki dan i imaćemo upola manje kukuruza nego prošle godine , i još nešto čuo sam da su barže tu i čekaju vršidbu kukuruza ::novac::

Sandore, jasno je za prinos. Sta ocekujes za cenu? Do sada si manje vise uspesno predvidjao :osmeh:

Nema tu šta da se predvidja , trenutna cijena u Srbiji je totalno nelogična.U stvari njeno objašnjenje je da tržište još nije zrelo čim cijena pred žetvu drastično padne.To je razlog da nema konstantong trgovanja tj. sklapajna ugovora da npr Šandor sada odma proda nekoj firmi novi kukuruz 30% isporuke u decembru po nekoj cijeni 20% da isporuči u januaru itd.
Svjetske cijene su jako visoke a predvidjanja su da će ići još (u prevodu ove godine će USA teško podmiriti Kinu) , znači take cijene MORAJU biti i u Srbiji ,osim ako neki pametnjakovići ne zabrane izvoz.
Ali na svu sreću približavanje EU će stati u kraj takvim glupostima.

Država treba da ima pune robne rezerve i tako obezbedi stabilnost tržišta. Nažalost oni gase požare, koje sami rasplamsaju sa kantama benzina i prave štetu nekoliko puta veću.
Dovoljno je samo podsetiti se protesta mlekara 2009. i jednostavnog zahteva da se otkupe viškovi. Država to nije učinila, 100.000 grla je otišlo pod nož (200 miliona evre direktne štete). Svi znamo šta je bilo prošle godine (nestašica mleka), a rekonstruisana vlada i novi ministar se busaju u grudi sa podrškom stočarstvu i uvozom steonih junica iz Nemačke. Da ne spominjem Palmu i njegovu lutriju. Svega toga ne bi bilo da je vlada premijera "izašli smo iz krize" Cvetkovića otkupila viškove mleka i preradila u mleko u prahu. Sve to ide preko naših leđa, a niko ne odgovara.

texas trpi stetu od 5 milijardi dolara zbog suse , kisa nije pala od decembra.problem je i sa uraganom. cene kukuruza bi trebalo da krenu gore, jer ko sad ucari kukuruz ucario je pokusace oni verovatno u pocetku da izvacare kome treba lova, jer i za suncokret zezaju za placanje pa nema se dovoljno love, bice ono daj sta das.

Ma ne utice na nas teksas.Na nas uticu Ukraina i Rusija i eventualno Kina.Ako je sudeci po rodu zita ne pise nam se dobro.Naime kod njih rodilo zito ko ludo.Za kukuruz se jos ne zna ,al je tesko za ocekivati da kukuruz bude skuplji od zita.U protivnom ce preci na ishranu stoke zitom,te mora skakati cena ujednaceno.Nek nam je BOG u pomoci.

Argentinski i nas su dve razlicite stvari.Jedan je GMO a nas nije.Cista spekulacija sa cenom,tj ubijanje cene.Ono sto sam napisao u prethodnom postu utice na potraznju tj prodaju naseg kukuruza.Argentina nije nasa interesna svera.Prosle godine su najvece kolicine otisle za Italiju i Albaniju.Oni da su hteli GMO uzimali bi i prosle godine od Argentine ili SAD.Potraznje ce biti sigurno i ove godine,ali smanjene,jer ce nasi glavni konkurenti Ukrainci po svemu sudeci imati za izvoz vece kolicine.

LJudi nema vise jeftinog qqruza...bez obzira na susu, mi smo smesni, verujem da ce na prolece cena premasiti ovogodisnji rekord od 25 dinara

Nazad
Vrh