Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 53,4%
  • Ne

Glasovi: 160 46,6%

• Ukupno glasača
    343
Kukuruz se svakog dana sve vise koristi za ljudsku ishranu. Pre nekog vremena sam procitao spisak namirnica u kojima se koristi kukuruz i nisam mogao da verujem, gde ga sve ameri koriste. Ista je prica i sa sojom. Tako da su ove dve kulture sada sigurno vise atraktivnije od psenice. Opet, sa druge strane imamo prirodu i ljude, pa cemo videti.

šok.
po svoj prilici cene od sutra znacajno dole.
4-5%.psenica takodje.
da ne bude zabune, govorim o svetskoj ceni.
kako kad i koliko ce se manifestovati kod nas, ne znam.

svetska cena pada drasticno kupovina u Srbiji nov rod sa 180 eur poa na sadasnjih 160, sutra jos manje, cena psenice pada jos brze, Srbija kupovina 155 eur

Ovu lavinu što su sada pokrenuli Ameri, mi baš nesluti na dobro ::lose::! Još ako im se pridruže i Rusi ::lose::...
Videćemo šta će još biti sutra.

Današnji polugodišnji izvještaj u Americi donosi da su zalihe kukuruza nešto malo manje , usjevi uglavnom u dobrom stanju a što je najzanimljivije da su površine pod kukuruzom dosta veće nego što se očekivalo (oko 37 miliona ha) .E sad mnogi farmeri na njihovom forum se odvaljuju od smijeha tim procjenama i kažu da su namještene , Na primjer za Sj. Dakotu i Ohajo kažu da nema šanse da su veće površine i da će tu biti mnogo rekreativnog vozanja kombajna na jesen :haha:.
Bilo kako bilo čini se da će se cijene na žalost srozati.
P.S: Imam posijano skoro 20ha kukuruza , da ne kažete da namjerno baksuziram ali čini mi se da je zabava gotova.

Ma zabava ce biti gotova iz drugih razloga. Ako ponovo udari neka kriza, kao ona iz 2008, normalno je da ce oboriti vrednost svih mogucih sirovina, jer je realno to jedino cemu mozes oboriti vrednost i od cega se stvarno zivi. Normalno je da ce pasti cena nafte, ruda, zitarica, raja mora da prezivi. Padne vrednost normalno i svemu ostalom, ali koga je u tom trenutku krize briga za npr akcije, ili windowse, ili sta ja znam sta vec. E sad, ranija iskustva pokazuju da ima vremena kada vrednost sirovina skace u krizi, samo je problem sto ta vrsta krize kada sirovine skacu, ima ime i zove se rat. Nama odgovara kada su velike suse, velike poplave, zemljotresi, mrazovi i sl. Pa sad, obrni okreni, **greška nam pozadi. I dodjemo do toga da je najbolje biti trgovac, posebno u Srbiji, uzimas robu, a ako cena ide gore dobro, a ako krene dole, prodajes sve, paljba, i izadjes lepo na neko fino ostrvo, ili bar CG.

Mozda i nije kraj,videcemo.Pitanje je koliko je ugovoreno izvoza i koliko ga jos ima to vazi za nas.To sto je zasejano mnogo vise povrsina nego sto je planirano neznaci da ce na njima i biti nesto.

Amerika je izvoznik, a ne uvoznik kukuruza. Cenu diktira potraznja robe. Ako Arapi, Kinezi i ostali budu trazili cena ce biti, a ako ne cena ce dole.
Sta mislite sta jede 2,5 milijarde ljudi u expanziji ?

Homa Ruski Krstur u ponedeljak je placao 20din-tel kel,isplata sutradan od dana isporuke,cujem da vise ne uzimaju jer se pripremaju za otkup psenice

Nazad
Vrh