Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 53,4%
  • Ne

Glasovi: 160 46,6%

• Ukupno glasača
    343
I ja cekam bolju cenu, al sta mislite koju cenu treba cekati? Necu kruniti kukuruz ispod 22 dinara, ali mislite li da ce ici i bolje tj vise.

Kod nas blagi pad cene od jučerašnji 21,5 na današnjih 21. To se uklapa u moju raniju konstataciju da kada krene pšenica, cena malo ide dole, e sad šta će biti dalje :sta: , mislim da najviše zavisi od toga šta će Rusi da urade sa njihovim izvozom i kukuruza i pšenice.

taj mali pad cene je očekivan, nema se trenutno skladišnog prostora ( barem ovde kod nas), pšenica je u jeku otkupa,tako da je kukuruz na stend baju, biće on za desetak dana ponovo aktuelan, samo ko ga bude imao:ppozdrav:

kukuruz se malo povratio u čikagu.
juče i danas ukupno +6%.
grci danas glasaju o još većoj štednji a u americi malo zasušilo i gde-gde visoke temperature.

Cini mi se malo vise od 6% ali dobro u svakom slucaju vraca se na staro od pre mesec dana otp...Skok i u Parizu i Budimpesti i mislim da vise dole nece tj,moze ali jako malo,tendencija rasta u narednom periodu...E sad dokle,videcemo

Pitanje za vas sto ste na svetskim berzama, ako je psenica 20% jeftinija od kukuruza, cime bi ste hranili stoku? :svinja:

Pitaj tehnologe u fabrikama stocne hrane koji procenat mekinja ide u konentrat a koji kukuruza:haha: A koncentrat bez kukuruza nece da jede niko,nije stoka luda...mada se zove stoka ali jbg

:sta::haha: ovo je ludje od onih 22,50 sto si mi prodavao kukuruz, a ispostavilo se da nemas cenu koju si tog dana napisao na ovom blogu.

Pa kukuruz se ne koristi SAMO za ishranu stoke ! Po svemu sudeći da u budućnosti više neće važiti pravilo da kukuruz mora biti jeftiniji od pšenice, što se ovih dana da videti na inostranim berzama!

kukuruz drzi jos cenu na berzama zato sto psenica jos nije fizicki prisutna na trzistu, ali cim bude po ovim cenama stizala do krajnih potrosaca situacija se menja, bioetanol se proizvodi i od psenice

Pa ne koristi se kukuruz ni SAMO za bioetanol ! Da skratimo priču, nemože se koristiti pšenica kao zamena za kukuruz za sve proizvode od kukuruza, njih više od hiljadu. A cenu na tržištu, normalno da diktira ponuda i tražnja TE robe !

Koliko ja znam bioetanol je nerentabilan kad se radi iz kukuruza ako je cena preko 15din/kg,tako da se odavno ne pravi od kukuruza bioetanol za ovu godinu !!!

Možemo pričati šta oćemo,al USA proizvodi 40% kukuruza u svijetu, a 40% njihovog kukuruza je išlo za proizvodnju etanola . U junu je njihov senat ukinuo nešto kao subvencije za etanol i stala je njegova proizvodnja, što se odma odrazilo na drastičan pad kukuruza za oko 18-20% za 7 dana.
Doduše ostaci od proizvodnje etanola idu za stočnu hranu navodno sa malo gubitaka vrijednosti.
Cijena je pala malo i zbog špekulacije trgovaca koji čekaju konačan izvještaj "USDA" o zasijanim površinama , stanju usjeva i zalihama koji se objavljuje 30. juna (znači danas ) u 7:30 ujutro (po njihovom) , i i to bi trebalo da odredi kako će se cijena slomiti gore ili dole.

Nazad
Vrh