@Peet
Slazem se, mi jesmo unikati...Jedino smo slozni kad je rat u pitanju, pu pu daleko bilo.
Cene u Americi sam naveo cisto da imate uvid u jos neko trziste... U Evropi ce biti jos ekstremniji skokovi cena...
@Krstic Dejan
Ako se oni sluze psihologijom i time da znaju da vi morate da prodate jer vam trebaju pare, onda se i vi malo sluzite svojim sredstvima...kad vec znate da se oslanjaju na psihologiju iskoristi to kao njihovu slabu tacku...Recimo, oni ocekuju tvoj kukuruz u sredu, a ti lepo sacekaj neko vreme (onoliko koliko ne mogu da predvide) pa ce onda morati da plate vise jer je ponuda osetno manja a njima TREEEEBA (i treba im davati na kasicicu)...ljudi ugovoren je izvoz 2 miliona tona (po svemu sudeci ugovarace jos, bar do 4 miliona), a berba jos nije gotova...trebace im mnogo mnogo i morace da plate vise...
Ali to moze da uspe samo ako bude masovno prihvaceno od strane seljaka i jednostavno kazete "ne damo vam dusmani", u tom slucaju pada ponuda a skace cena. A Boze moj, oni koji zaista ne mogu da spoje kraj sa krajem i kojima gori da prodaju odmah, sta sad...pa jbg, moramo ih podrzati i uneti im na neki nacin optimizam za iducu sezonu (jer svi smo mi u istom loncu, samo neko ima vecu glavu pa se teze skuva...ali sudbina nam je ista ako se ne slozimo)
Ljudi moramo biti slozni na svim poljima, i podrzavati se makar nekom lepom recju...psihicki ce nam svima biti lakse, a to je osnov svega pa cak i odlucnosti koja nam fali da bi rekli lopovima "teraj se, ne dam".
Necu da duzim, znam da vas smaram, pored sve vase muke jos i ja propovedam...
P.S. Celi zivot ucite i cekate priliku.......
Prilike se stvaraju, one dolaze akcijom, odlucivanjem tj. djelovanjem.
Odluke donosimo sami jer nam je Bog dao slobodnu volju, zato nekada i gresimo...a tada treba promeniti sablon jer ga je neko iskoristio protiv nas... Kontrolisite vasu volju jer mora biti slobodna, ne dajte da je kontrolisu izvoznici kojekakvim buvama koje vas opravdano potresaju.
NEKA NAM JE SVIMA BOG U POMOCI!
Toliko od mene i izvinjavam se moderatorima i urednicima na offtopicu i spamu.