Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 53,4%
  • Ne

Glasovi: 160 46,6%

• Ukupno glasača
    343
Sada si sve argumentovano objasnio :cao: U temi kukuruz 2010 imas tabele sa % vlage iz bar dve firme.Pogledaj primer sa vlagom 14 i primer sa vlagom 16. pa pokusaj ti ''izmatematiciti'', ali nemoj zaboraviti da nam svima pokazes rezultat. :haha:

Predao kukuruz u FSH Proteinka,a danas cujrm da su otisli u stecaj
i naplaticemo ko zna kad :zli:

Рекордни принос соје и кукуруза
14. октобар 2010. | 11:29 → 14:15 | Извор: Танјуг
ЗРЕЊАНИН - Жетва соје средњем Банату тече према плану и до сада је усев скинут са око 60 процената површина, док је овогодишњи принос те културе 3,7 тона по хектару.

"На подручју средњег Баната берба кукуруза је у пуном јеку и до сада је обављена на преко 33 одсто засејаних површина, а просечан принос је 6,2 тоне по хектару", истакла је Зорица Рајачић из Пољопривредне стручне службе у Зрењанину.

Жетва сунцокрета, иако отежана због полегнућа које су изазвали јаки ветрови, обављена је на готово свих 40.000 хектара, са приносом од 1,7 тона по хектару.

Ове године вађење шећерне репе почело је нешто раније и до сада је обављено на 50 посто од укупно 6.500 хектара, док принос прелази 45 т/ха.

Јесења сетва је у току, а у Пољопривредној стручној служби у Зрењанину задовољни су јер је почела на време и верују да ће већи део планираних површина бити засејан у оптималном року. До сада је сетва пшенице обављена на нешто више од 5.000 хектара, док је јечмом засејано око 10.00 хектара.

Снабдевеност репроматеријалом је добра, али проблем представљају цене које су више него прошлогодишње, рекли су у Пољопривредној стручној служби.

Успорена сетва пшенице

Услед високе влаге и пада цене кукуруза на 14 динара, дошло је до успорене бербе ове житарице у Суботичком крају, а самим тим и до кашњења сетве пшенице, рекао је Дамир Варга из пољопривредне станице у Суботици.

Златним зрном засејано је око 40 хиљада хектара површине, а тренутно је обрано само 20%. Просечан принос је око 7,7 тона сувог зрна.

Из пољопривредне станице наводе још да је сетва пшенице успорена, те да је досад засејано тек 15 одсто планираних површина. Ипак очекује се да би сетва могла бити завршена до 10-ог новембра .

Берба сунцокрета и соје је при крају, а остварени просечни приноси уљарица су две и по тоне по хектару за сунцокрет, односно три тоне за соју.

Цена кукуруза солидна

Што се тиче кукуруза, време погодује српским ратарима у берби, која је почела пре две недеље.

Подсећамо да је под овим усевом око милион и 260.000 хектара , а досадашњи резултати су задовољавајући јер у Србији има парцела које су дале просек већи од 10 тона , чак и 15, мада је то ређи случај. Стога је очекивани просек , према речима Ђорђа Јоцковића, управника Одељења за кукуруз , у просеку пет тона по хектару.

У овом тренутку цена кукуруза је солидна, па ратари немају разлога да буду незадовољни. Она је у недељи за нама пала на 14 и по динара за килограм без ПДВ-а, да би се ове недеље опоравила - између 14 динара и 60 пара и 15 динара и 20 пара. Претпоставља се да не би требало да падне испод 14 и по динара за килограм.

Ова цена одговара и извозницима, а како сазнајемо, већ је уговорен извоз од 700.000 тона, у наредна три месеца. Управо тај моменат могао би да подстакне нови раст цене златног зрна.

kod mene u selu jedni placaju15,6 prosle nedelje 15.a drugi ne znam mislim da je manje,razgovarao sam sa magacionerom i kaze mi da su samo njih dvoje imali vlagu ispod 18% i to su hibridi iz fao grupe 300 a ostalo u proseku od 20-22.prema tome mislim da jos rano da se vrse kukuruz treba sacekati,i cena ne ide dole nego gore.

Kod nas je ponovo cena otisla gore,sada je 15,5 din/kg :ppozdrav: a verujem da ce za koji dan ponovo ::novac::

dicki je napisao(la):
Sada si sve argumentovano objasnio :cao: U temi kukuruz 2010 imas tabele sa % vlage iz bar dve firme.Pogledaj primer sa vlagom 14 i primer sa vlagom 16. pa pokusaj ti ''izmatematiciti'', ali nemoj zaboraviti da nam svima pokazes rezultat. :haha:
Bez ironije molim te.
U tim tabelama ti je izračunato koliko ti odbijaju sa vlagom i troškovima sušenja odnosno koliko ti dobijaš na određenu količinu i sa određenom vlagom,odnosno koliko će da ti opajdaju.
Ti si se striktno uhvatio za vlagu i ja sam ti odgovorio,mislim da ne moramo više da "matematičimo" pozdrav.

Pa...vi kao da ste u drugoj državi :sta:kod mene 14.5 sa pdv :zli: :udri: i to je sad počelo ::lose::

U Uzdinu provereno 16.30 :D :D :D
Post je spojen: [time]1287090984[/time]

Koliko vidim na poljopartneru, na produktnoj berzi je danas kukuruz 15.8 + PDV, naravno, sto sve govori da cena ide gore. Naravno da se pojedini hohštapleri prave nevešti, jer to ide njima u prilog, a seljak neka plati cenu za neinformisanost.
LONG LIVE INTERNET & POLJOINFO.COM
:ppozdrav:

Plugarul a on otkupljuje za Idvorski silos. Za druge dve zadruge ne znam. Isto za taj silos primaju i na lager bez nadoknade do decembra. E sad kog datuma u decembru ne znam.

Nazad
Vrh