Trešnja

posadio sam tresnje rana, srednja i kasna sorta , na podlozi magriva Burlat, Hedelfinger i Regina. Dali je to dobra kombinacija i dali su dobre krupne rodne tresnje.

za svoje potrebe sadio slabo se gaji voce u mom kraju, savet jos jedan te tresnje koje sam sadio na magrivi imaju visinu 2.5 m na proleceod zemlje na koju visinu da ih skratim i za vazu 3 ili 4 grane da ostavim, drugo jedna sadnica nema bocne grane a dve sadnice imaju po 5-6 bocnih grana sa obe strane stabla sta raditi sa tim granama ostaviti ili orezati do osnove pa pustiti mlade da izrastu i njih ostviti za oblik vazu. Neki savet o tome.

Prekraćuješ na 60 do 80 cm po želji, što niže to bolje samo zavisi da li ćeš prolaziti i kojom mehanizacijom okolo, na 80 je OK.

Prevremene grane koje ti odgovaraju što se visine tiče ako su jako tanke, prekrati ali da ostanu dva pupoljka, posle će iz njih da istera nova, jaka grana, ako je ostaviš nemaš vajde od nje, sem ako nije debela pola centimetra na 30 do 50 cm dužine od debla.

Što se tiče formiranja vaze, pogledaj ovaj moj video pažljivo, sve sam rekao što se toga tiče, kao i šta i kako u prvoj godini, možeš da mi pratiš kanal pa da vidiš kako ću ja dalje sa njima narednih godina: http://www.youtube.com/watch?v=7-L7vX6xgOQ

A za dalja pitanja čitaj i piši u sledećim temama:

http://poljoinfo.com/showthread.php?3331-Oblici-i-formiranje-kro%C5%A1nje-u-vo%C4%87arstvu

http://poljoinfo.com/showthread.php?170-Orezivanje-voća

Имам вишак бурлат трешања, калемио сам за себе на дивљој подлози и претећи ће ми око 100комада. Ако неког интересује нека се јави на приватну поруку :ppozdrav:

grickao mi je zec par sadnica tresnje grrr. nije mnogo ali je pocepao koru.šta je pametnije,posaditi nove na prolece ili ove premazati voskom

Danas u Skupštini raspravljali o trešnji!!Da ne poverujete kolege i sam nisam verovao sopstvenim ušima u početku.
LM kažu da je cena transporta šleperom do rusije 20 E-centi po kilu dok bi' transport vozom izlazio na 7 E-centi,pritom se vreme transporta skraćuje za nekoliko dana.Poljaci su postali konkurencija i za trešnju tačnije za junske sorte,ne najraniju i najrasprostranjeniju burlat.O ostalom voću da ne govorimo,priča o vozu bi' bila šansa obzirom na bezcarinski režim,domaće voće bi' bilo još za stepenik konkurentnije,itd. Ukoliko nije nekakva politikantsko ucenjuvačka igra mogla bi' da bude ok priča.Videće se do godine.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2013&mm=12&dd=18&nav_id=790604

Poslednja izmena:
Pozdrav svima.Malo da se i ja pridruzim i naucim neke stvari.Imam 4200 stabala trtesnje na Giseli 5 i evo upravo se vratio sa njive i nekako mi je pretoplo za ovo doba godine pa moze svasta da bude..

Koja je godina zasada i kako ti se pokazala gisela 5? Ja imam stotinak stabala raznih sorti na koltu i nisam uopšte zadovoljan sa sadnicama. U drugoj godini sam morao da ih presađujem zbog drugačijeg formiranja glavnog dela voćnjaka koji je pod kruškom i zatekao sam oko 10 - 15% sadnica sa rakom korena. A kupio sam navodno bezvirusne sadnice.
@ Žile to bi bilo dobro da zaživi, ali znajući kakve su naše železnice teško.

Posadjene su oko 1.aprila 2012 godine,nekih 2500 komada a ostalo sam sadio ove godine.Tu prvu turu sam kupio iz italije a ovu drugu turu sam napravio sam posto sam gisele uvezo iz Nemacke.Od 2500 mi se nije primilo pet komada a u medjuvremenu mi se osusile jos dve tri.. Jako lepo izgledaju i pokazuju jako dobar rod za sledecu godinu pa tek onda mogu reci neku konacnu ocenu...videcemo koliku imaju toleranciju na mrazeve itd...

Kud svi Turci...
Posadili u sredu 102 kom trešnje na 20-tak ari: 76 burlat, 18 sunburst i 8 erca.
Vreme idealno za sadnju, rupe pripremljene ranije, sadnja brza i laka. Sadnice na magrivi.
Rasadničar (trstenički kraj) kaže da ih prekratimo u martu, tako da su sad sve po 2m, samo što nisu rodile :)

Zdravo jas sam iz makedonije zanimavam se vocarstvo proizvodim jabuka pa mislim se da bi podignuo gusti nasad sa trsnjom pa molio bi vam za neki sovet oko podlozi i sorte tresnja.
pozzzz:osmeh:

Zdravo, dobrodošao :ppozdrav:

Pročitaj prvo celu temu od početka, sređena je skroz od stvari koje nemaju veze sa trešnjom, imaš lepo sve objašnjeno i diskutovano pa onda pitaj ako ti nešto padne na pamet.

Meni u subotu stigle sadnice i istog dana sam ih posadio:

Nisam nista rezao (do proleca), i korene sam ostavio kakvi su bili.
Samo preko korena sam postavio malo zemlje i saku NPK 8-16-24, pa opet zemlja. Nista nisam ni zalivao jer koliko vidim zemlja ima vlage.

@priest77 Rodjo poenta zalivanja nije u obezbedjivanju vlage jer u jeseni je svakako ima u zemlji vec u boljem sleganju zemlje na i oko zila kao i izbacivanje vazdusnih dzepova kojih ima u velikom broju bez obzira na to koliko si dobro nagazio. Zato se pri sadnji preporucuje minimum 20 litara po rupi (ukoliko su dimenzije da kazemo po ps-u) ili dok ne krenu mehurici iz zemlje (u svakom slucaju). Ukoliko imas uslova uradi to obavezno i sada, nije kasno!

A i kraćenje žila je potrebno pogotovo onih koje su prekinute ašovom prilikom vađenja, kao i dugačkih debelih, ostale manje više...

Zalio sam ih danas, svako stablo je dobilo 20 litara vode. Koristio sam one velike kante.
Hvala vam na savetima! ::super::

Poslednja izmena:
za svoje potrebe sadio slabo se gaji voce u mom kraju, savet jos jedan te tresnje koje sam sadio na magrivi imaju visinu 2.5 m na proleceod zemlje na koju visinu da ih skratim i za vazu 3 ili 4 grane da ostavim, drugo jedna sadnica nema bocne grane a dve sadnice imaju po 5-6 bocnih grana sa obe strane stabla sta raditi sa tim granama ostaviti ili orezati do osnove pa pustiti mlade da izrastu i njih ostviti za oblik vazu. Neki savet o tome.

Mani se vaze, piramida je prirodna tendencija formiranja oblika krune kod trešnje.
Pokušaj maksimalno da iskoristiš bočne grane koje poseduju sadnice. Iste možeš skratiti na 1,5m, a bočne grane prekrati na par vidljivih okaca. Prve grane ti ne trebaju niže od 1m. Dakle, gro grana u narednoj godini treba da se nađe između 1-1.5m.
Kod one sadnice koja nema bočnih razgranjenja, uradi prekraćivanje na 100-120cm od zemlje i takođe sve što je ispod 1m uklanjaj u toku vegetacije. S tim da prva lačenja uradiš kad su mladari dužine 25-30cm.
I slikaj mi te sadnice, pa pošalji PP.

Tačno je da je piramida prirodnija.

Što se tiče bočnih grana, ja ti rekoh misleći da nisu dovoljno debele, grana mora da je debela barem kao mali prst na udaljenosti pola metra od debla inače je neupotrebljiva za te namene pa je bolje prekratiti je na dva tri pupoljka.

Nije mi jasno ovo fruitboy da kod sadnica koje nemaju bočne grane prekrati na 100-120 i skida sve ispod 1 m tj 100 cm? Šta onda ostaje? :D

Slike bolje okači ovde pa ovde polemišite da svi vidimo i naučimo.

Nazad
Vrh