Trešnja

Ne ostaje ništa, niti treba da ostane. Kreće formiranje od nule. Za tvoju informaciju, savetniče, reč je o trešnji, ne o jabuci ili krušci koje se prekraćuju na visinu koju si naveo. Koštičavo voće se krati malo više od zemlje, 100-120 cm, posebno što je podloga magriva, inače bujna podloga. Mada, i njena bujnost još kako se da iskontrolisati.

Nismo se razumeli, rekao si da skrati na 100-120 i da skida sve ispod 100, ako sve skida neće ništa ostati, to sam mislio da ne razumem...

Što nam ranije ne reče i za ovo kraćenje na većoj visini, podigosmo silne zasade a ti znanje kriješ...

Pa neguje sve što je preko 1m. Znači, nešto iz prošlogodišnjeg sazrelog letorasta, a ostalo prevremene grane koje izrastaju iz vodilje, koja je dominantna, naravno.

Jbg, različite visine, al sve zavisi od kvaliteta sadnica. Zato sam onomad pominjao "nadžuganu" sadnicu, što jača, to bolja, pre prorodi, stupi u pun rod :)

Moje mišljenje je da je to nepotrebno visoko, te da sadnica koja nije nadžugana već normalne visine, oko 2 metra bolje reaguje na niže prekraćivanje od tih što su preko 3 metra...jednostavno na tim jako visokim su donji pupoljci nekako slabašni, dešava se da samo olistaju a ne krenu grane, krenu samo dve npr od 5 ostavljenih i ne znaš šta da radiš, a kad krenu izbiju ko lakat debele pravo u vis za mesec dana, tako da mora tu da se rovaše pupoljci, da se povijaju grane, ima posla dosta, ne znam koliko je to izvodljivo na većim zasadima, znamo da se nikome cela porodica ne bavi voćarstvom na tako pedantan i učen način kao mi ovde na forumu što smo, na druge se možeš osloniti samo na rmbanje, barem je to moje neko iskustvo, a neretko ni na to :D

Ja sam prošle godine posadio pola njive a ove godine još pola, pošto mi je njiva nakrivo a tad nisam to uvideo jer sam merio sam njivu 110 metara sa 35 kanapom (ono o čemu pričah da nema pomoći), malo mi je sve pobeglo pa nema više 6x5 metara nego 5x5 pa možda i manje od 5 na nekim mestima, tako da planiram da probam piramidu na toj polovini, nemam šta da izgubim realno...

Jel neko radio rovasenje kod tresnje ?
Imam jednu tresnju staru oko 7 godina i otisla jako u visinu a nema bocnih grana samo neke male patrljke oko 2-4 cm duzine sa cvetovima na njima, npr kad bi radio rovasenje u prolece iznad takvih pupoljaka jel bi iz tih malih patrljaka narasla normalna grana?

Trebao si pre da intervenises u rezidbi, samo krati te sto teraju u visinu i odmah se da krenu u stranu. To je pravilo kod mladih sadnica pri formiranju krune. Sada neznam sta je najbolje uraditi. Dali prekratiti to sto je izraslo pa videti sta ce od toga biti dalje ili rovasiti, poluprstenovati ili.....

Pa otprilike ja ovako razmisljam sa njom uraditi za 1 godinu cu imati dovoljno debele podloge za kalemljenje pa cu kalemiti ovu tresnju da ne izgubim sortu a onda kad budem imao 2-3 nove sadnice njih cu pokusati od pocetka orezivati a onda mogu sa ovom starom da ekspirimentisem :D.

Ma tako ti je kod trešnje uglavnom, ostaće grane gole samo sa cvetnim jedno 2-3 godine a nisi baš lud da kratiš svake godine porast na 20 cm dužine...ništa ne brini, samo joj ne daj dalje u vis da ide, možda znači malo više prekrati a kasnije kad budeš brao te grozdove pazi da ih ne kidaš jer će iz sredine svakog grozda krenuti grana koja ti treba

Kako si tačno zarezivao, čime, na koji način i koliko duboko, dal nožićem samo pritisneš dok ne "cakne" kora ili dublje i čime? kao kapica iznad pupoljka, s jedne pa druge strane iznad pupoljka pod 45 stepeni ili kako?

Trešnjice u zimskom snu:

2qdr72h.jpg

2qw0xuc.jpg

egpp4k.jpg

Meni izgleda baš lepo, ovo će biti piramida? Kako si rešio da ti grane ne krenu samo u vršnim pupoljcima, tako mi se čini sa slike, jesi li rovašio?

Da biće piramida... Odgovor na ovo drugo pitanje glasi: sadnice su bile prekraćene na metar, a od kalema do visine od 40 cm su bili zakinuti svi pupoljci, i kad su pupoljci krenuli, onda sam išao od voćke do voćke i odabirao 4 do 5 pupoljaka koja sam ostavljao, e sad na pr. neka sam imao na visini od 50 do 70, neke od 60 do 80, a ta razlika do 1 metra na koje su skraćivane je izbačena. SA ovi smo hteli da postignemo što bolji raspored grana, na nekima smo uspeli a na nekima ja ostavljano kako je bilo, pa će se korekcija napraviti na proleće...

Ma ja sam isto tako razmišljao ali nije bilo šanse da krene više od 4 grane i to sve oni pupoljci na vrhu, negde sam ostavljao list do maja i ništa, tačno 4 krenule, negde ali samo negde 5...tako da ću videti sad na proleće da rovašim, malo se bojim toga, ipak se zarezuje kora a opet pa ne volim da su mi ramene grane pupoljak ispod pupoljka, kasnije to izgleda kao iz jedne tačke da izlaze što nije dobro..treba da postoji razmak po visini.

Evo kako je to kod mena izgledalo kad sam prekratio na meter i od 0 do 40 zakinuo:
34h77si.jpg

Odatle sam odabrao 4 a ostale sam odstranio, i faktički dobio osnovu pravilnu na 4 strane po jednu granu.

Naravno nije svaka sadnica takva, al jedno 70 do 80 posto je ovako bilo...

Ja sam prošle godine posadio pola njive a ove godine još pola, pošto mi je njiva nakrivo a tad nisam to uvideo jer sam merio sam njivu 110 metara sa 35 kanapom (ono o čemu pričah da nema pomoći), malo mi je sve pobeglo pa nema više 6x5 metara nego 5x5 pa možda i manje od 5 na nekim mestima, tako da planiram da probam piramidu na toj polovini, nemam šta da izgubim realno...

Ja da podižem sebi trešnjar, opušteno ga sadim na 4x2.5-3m.
Probaj, videćeš!

Hvala na podršci, svakako ću morati piramidu sad jer mi je ovo premalo za vazu na magrivi...pa će biti pola voćnjaka vaza, pola piramida :D

Video sam ja jedan trešnjar tako gust a na magrivi, međutim tu ima baš posla sa povijanjem grana, stabla su visoka oko 5 metara, nij to ni piramida nego celom dužinom ide glavna debele a iz nje izbijaju na stranu male grane povijene pod 90 stepeni, kako tog čoveka ne mrzi da vezuje te silne grane meni nije jasno...pri tom roda ne verujem da ima više od 30 kila po stablu a svo voće je u jakoj senci samo od sebe, tako da mi nikako nije jasna poenta takvog gajenja.

Nazad
Vrh