Trešnja

Hvala Shale nadam se da si u pravu. Inace sadili smo na Colt podlozi 5x2,5 i vise sorti...Early Lori,Burlat,Santina,Celeste,Ferrowia,Kordia,Summer Sun,Regina i nesto malo Penny.
A sto se kradje tice imam coveka koji to obilazi i cuva a i ogradjeno je pa se nadam da ce sve biti ok. Par sadnica je imalo kvrzice na korenu velicine klikera pa i malo vecih. Odbacili smo ih jer mislim da nisu dobre za sadnju.

Onda nema da brineš. I ovako najavljuju kišu za koji dan, i hladnije vreme... Što si se baš odlučio za kolt? Da nije malo međuredni razmak velik? Slike očekujemo...

uzepusup.jpg

Cena je zadnjih godina bila dobra za tresnju pa se narod zalece a dosta potpomazu i sami rasadnicari(da bi prodali kalem)ljudi za tresnju treba vreme da prorodi,ko nije spreman da ceka neka sadi nesto drugo.Svi bi mi lovu na brzinu ali posle vidis da nije to to kako si zamisljao i onda razocarenje.Da li neko ima zasadjene stubaste tresnja i ako ima voleo bi da cujem nesto iz prve ruke.

Ja sam hteo da stavim kočeve, al sve nikako i na kraju nisam ni stavio...nisam primetio problem neki, narasle su bolje nego ikom u kraju (mada to nema veze sa kočevima naravno), međutim sada kad već imaju krunu mislim da su kočevi itekako potrebni, znači po meni prve godine i nema neke potrebe...

Sad ove što sam sadio sam kratio negde na metar i po pa mazao vosak, neke su bile visoke po 3 metra i pune prevremenih grana pa su se mnogo lelujale, a nisam hteo odmah da ih kratim na 80 zbog ne daj bože opcije, skratiću još na proleće :)

ovaj i još jedan placic su mi stajali bze 15g,pa kad sam razmišljao sta saditi reko nesto sto prvo dodje pa mi trešnja onda logičan izbor,a posto volim da eksperimentisem posadio sam i ufo i normalno 130kom.nit mi se zuri ovo je za sad vikendaski,ali treba da dobijem 3hektara u ostavini pa taman da se malo izverziram

- - - - - - - - - -

Мике1е, ја бих поставио кочеве око садница. Кад падне снијег може да направи штету.

stoje mi u kolima,juce nisam stigao :( a ove ukoso imaju zicu kao naslon

- - - - - - - - - -

Sad ove što sam sadio sam kratio negde na metar i po pa mazao vosak, neke su bile visoke po 3 metra i pune prevremenih grana pa su se mnogo lelujale, a nisam hteo odmah da ih kratim na 80 zbog ne daj bože opcije, skratiću još na proleće :)

tako je i kod mene,sve regine imaju od 3-6 prevremenih grana,skracene preko metar i mazane voskom,pa cu na prolece da vidim šta mi je sa njima raditi

Zbog sumnje da su mi pri kupovini utrapili i dva koltića morao sam da pretražim pola interneta o koltu.Najviše sam našao foruma u Americi,logično kao i sve u vezi s 'netom.Elem,na većini foruma svi kritikuju colt u korist gisela,koje želeći mogu porasti između 4 i 5 m zavisno od rezidbe.Uglavnom se svi tu "lome" ili magrive ili gisele 6,itd.

A zato vi o kočićima, ja sam mislio na prvoj slici da ti sadnice stoje u nezatrpanoj rupi, ono stavio ih sve u rupe pa onda redom da zatrpavaš :haha:

Reci mi koja je tačno priča sa tom UFO sadnjom, čitao sam bio nešto kad se sade ukoso, a meni nešto deluje i da su ti sadnice krive, ne samo posađene ukoso?

Al svi koristite za zastitu od zeceva i drugih napasti ovu mrezicu (sto koriste moleri,fasaderi...kako vec se zovu), posto sam nesto nacuo da je kancerogena?
Da li ima istine u tome?

kancerogena je kao i svaka plastika. Možeš da dobiješ rak ako je jedeš, u njoj skladištiš hranu ili iz nje piješ :D

Al svi koristite za zastitu od zeceva i drugih napasti ovu mrezicu (sto koriste moleri,fasaderi...kako vec se zovu), posto sam nesto nacuo da je kancerogena?
Da li ima istine u tome?
Najobicnija plastika, cak kad ostane na suncu koju godinu izlista se i lici na najobicniji kanap kojim se bale slame vezu.
Slobodno ga koristite u svrhu zastite, na kraju krajeva i da je kancerogena rak ce dobiti zec a ne vi, posto sumnjam da ce se kod vas ta mrezica na jelovniku naci.
A posto je na stablu naslonjena pa da ce prec nesto na sadnicu to su puste price ...

Hvala Shale nadam se da si u pravu. Inace sadili smo na Colt podlozi 5x2,5 i vise sorti...Early Lori,Burlat,Santina,Celeste,Ferrowia,Kordia,Summer Sun,Regina i nesto malo Penny.
A sto se kradje tice imam coveka koji to obilazi i cuva a i ogradjeno je pa se nadam da ce sve biti ok. Par sadnica je imalo kvrzice na korenu velicine klikera pa i malo vecih. Odbacili smo ih jer mislim da nisu dobre za sadnju.

Koji uzgojni oblik planiras pri toj gustini sadnje?

Zika...uzgojni oblik ce biti sa centralnom vodjicom (piramida) a nakon 4 ili 5 godina ce se vodjica odseci na vrhu.

Shale...Colt kao podloga se sam nametnuo zbog sastava zemljista. Kiselost nakon kalcifikacije je jos uvek oko 5-5.5 (bila 4-4.5) a to magriva slabije podnosi a divlja tresnja bi bila ok ali je previse bujna pa bi to otezalo puno toga. Giesela 6 je problem da se nadje u Srbiji pa nisam nesto ni pokusavao previse da je nadjem.Razmak izmedju redova je 5 metara i mislim da je to idealno za ovaj uzgojni oblik i svako drvo ce imati vise prostora i svetlosti.
Neki diskutanti ovde govore da je colt osetljiviji na rak korena sto nije tacno . Bolestine se sire bez obzira na vrstu podloge ako se ne rade sve potrebne radnje u cilju prevencije. ...colt se cak preporucuje da se koristi kod ponovnog sadjenja na zemljiste gde je ranije bila tresnja. Jedino sto bi ja izdvojio kao losu stranu je malo manji prinos na coltu nego na ostalim podlogama ali razlika nije velika pa ako zbog tog razloga sadis magrivu na kiselo zemljiste imati ces cak i manji prinos nego na colt.Svako neka zakljucuje sam za sebe ...nemam nameru da nikoga nagovaram niti imam interes da to radim. Shale sadili smo po jako losem maglovitom danu i nemam kvalitetne slike ali prvom prilikom cu slikati ponovo.

RedStar@ Jesi li razmisljao da formiras neki oblik vretena, kao sto je Vogelovo vreteno ili vitko vreteno,ili zbunastu formu kao mozda spanski zbun ili KGB?
Pitam, jer sam uzeo sadnice tresnje na podlozi MaxMa 14 (srednje bujna) i planiram da sadim 4x2,5 i da vecinom formiram KGB i malo neku vretenastu formu.

Zika...rasadnicar od koga sam kupio sadnice ima zasadjeno nekoliko hektara tresnje starosti 2-10 godina i on ima sve na colt podlozi i sve sa centralnom vodjicom i sve 5x2.5 i sve mu je za svaku pohvalu. Jedino sto ima vocnjak u ravnici i mraz mu cesto zadaje glavobolju . Ti mozes raditi bilo koji uzgojni oblik i neces pogresiti nesta previse. Vazno da je raspored grana takav da nema slabih tacaka zbog vetra ili snega i da omogucis sto bolju osvetljenost .To je glavno po meni a koji oblik je manje vazno.

Sadite sadnice sa bas neproverenim bar kod nas podlogama, ja se ne bih usudio - sto bi rekli "s'otim se nije zezat"

Nazad
Vrh