Trešnja

Ne planiram, previše je konkurencije a to je posao za sebe, treba mu se posvetiti za šta ja nemam vremena...ako nekom treba par komada to nije problem, mada i za to se svako može snaći sam, kupiti magrive za 25 dinara, potražiti od nekog poznatog grančice pa sam nakalemiti ili platiti 10-20 dinara po komadu nekim kalemarima.. :)

dali sorte lapins i sanburs mogu da se koriste kao univerzalni oprašivači? pozdrav

- - - - - - - - - -

Ja posadio 420 stabala trešnje: Najpre 247 stabala (2 parcele) samo sorte erc, a kad sam uvideo grešku (zahvaljujući ovom forumu), dodao sam oprasivač lapins ponegde izmedju njih (a okolo se nalaze divlje trešnje za koje jos nisam nasao da mogu koristiti kao oprašivač). u trećoj parceli posadio burlat, sanburst, erc i lapins. U četvrtoj erc, sanburst i lapins. Sadnice su kupljene u Lazarevcu (Kš), podloga divlja trešnja. Pozdrav

dali sorte lapins i sanburs mogu da se koriste kao univerzalni oprašivači? pozdrav

- - - - - - - - - -

Ja posadio 420 stabala trešnje: Najpre 247 stabala (2 parcele) samo sorte erc, a kad sam uvideo grešku (zahvaljujući ovom forumu), dodao sam oprasivač lapins ponegde izmedju njih (a okolo se nalaze divlje trešnje za koje jos nisam nasao da mogu koristiti kao oprašivač). u trećoj parceli posadio burlat, sanburst, erc i lapins. U četvrtoj erc, sanburst i lapins. Sadnice su kupljene u Lazarevcu (Kš), podloga divlja trešnja. Pozdrav
Mislim da moze i divlj. tresnja da bude oprasivac.

Meni je falilo par sadnica i danas sam kupio sa pijace Burlat na Magrivi, ali prodavac mi kaze da je to dupli kalem, znaci ima posrednika izmedju Magrive i Burlata (nije znao da mi kaze koje je sorte posrednik).
Ali ono sto mene muci je taj posrednik, nije mi jasno sta da rezem na prolece, dokle ide posrednik?
Oznacio sam na slici brojeve i pitanje je dokle ide posrednik br.2?
Da li su br.3 i br.4 ista stvar ili ne?

P.S. Da li su izdrzljivije ove sa duplim kalemom?

1. ti je podloga. Od 1 do 3 se pruža posrednik. Deluje mi da je posrednik kalemljen pupoljkom na magrivu a onda grančicom na posrednika burlat.

Po papiriću ovo nije dupli kalem već burlat na magrivi, po slici ako dobro vidim ima posrednik ovako kako sam napisao...zašto je to urađeno, nemam pojma, to nisam video da se na trešnji radi.

To sve malo i budi sumnju šta si ti uopšte i kupio. Što se orezivanja tiče, te dve glavne grane ćeš koristiti za formiranje krošnje, a kako...pa malo nezgodno, možda je čak i bolje jednu skroz do osnove da ukloniš.

I meni je to sumljivo ali valjda je bar Bulat gore :)

Inace da vas pitam jos nesto. Posdio sam sadnice na 5x4 ali svi (niko stucan) koji dolaze kazu mi da sam previse ostavio izmedju redova 5m.
Sta mislite koliko je pametno da ubacim jos dva reda izmedju (na slici ove zelene), koje bi imale 3.3m prostora.
Ovako bi to izgledalo od prilike:

Meni je falilo par sadnica i danas sam kupio sa pijace Burlat na Magrivi, ali prodavac mi kaze da je to dupli kalem, znaci ima posrednika izmedju Magrive i Burlata (nije znao da mi kaze koje je sorte posrednik).
Ali ono sto mene muci je taj posrednik, nije mi jasno sta da rezem na prolece, dokle ide posrednik?
Oznacio sam na slici brojeve i pitanje je dokle ide posrednik br.2?
Da li su br.3 i br.4 ista stvar ili ne?

Kalem je samo jedan kod obelezenog broja 3, a 1 je obicna krivina.
Nemoj da sadis nista izmedju od sadnica bice ti blizu u kasnijim godinama.Ako ti se sada cini da je retko ti posadi nesto izmedju naprimer luk ,grasak, pasulj ...

Poslednja izmena od urednika:
juče, u pretrazi po netu, naiđem na termin "housing bubble". ekonomisti su smislili naziv za pojavu koju svako zdravorazumski može da pojmi. na osnovu visoke cene raste potražnja (u pomenutom terminu radi se o nekretninama), koji dodatno naduvavaju špekulanti/preprodavci nadajući se brzom obrtu i velikoj zaradi za kratko vreme. taj balon se naduvava neko vreme dok ponuda ne sustigne (i ne prestigne) potražnju. u tom momentu balon puca i cene padaju.

kada se to primeni na ove naše trešnje, kako vi vidite cenu trešnje sa 7-8 godina? na osnovu sadašnje cene sade se velike površine pod trešnjom i ovde kod mene u kraju i u šabačkom okrugu (300 hektara, ako sam dobro razumela) a i poljaci su u trci sa trešnjom za izvoz na evropsko i rusko tržište. kad sve ove trešnje stignu u pun rod za 5-6-7 godina i ponuda bude mnogo veća nego sada, koja je minimalna cena sa kojom će te vi biti zadovoljni? mislite li da je pametno i rentabilno sledeće godine posaditi 50 ari samo trešnje?

što više vreme prolazi sve više mislim da se od naših mladih zasada trešnje nećemo leba najesti

ja znam da 50 ari nije ništa. mnogi se za 200-300 stabala trešnje ne bi ni razmišljali jer imaju na raspolaganju po nekoliko hektara zemlje.... ali, meni je to sve što imam i tih 50 ari treba da mi osigura nekakvu penziju (koju neću imati od države). pa tako,... moram da izaberem nešto što će me sigurno obezbediti. opet, s druge strane, trešnja nije pomodarstvo. trešnja će se uvek tražiti i prodavati.

трешнја трази највише радне снаге,чворци,пуцанје плодова,много ситних производјача који имају по 4-5 стабала око куће па убијају цену на пијацама......

Vasovac, u kojoj su godini ove tvoje trešnje?

Moje lično mišljenje je da će trešnja imatu uvek dobru cenu, ali će najveći problem biti (pogotovo kod tih u Šabcu) da se nađe radna snaga da to obere... Kod mene u selu ima jedan trešnjar koji je u 7 ili 8 godini, površine 12 ha, i u njemu ima 5000 sadnica, ali nažalošt nikad nije dao nikakav rod... To je nešto nenomralno veliko i što bi rekao za to će trebati mala kina da obere kad dođe na rod... A šta mislite koliko ljudi treba da bere 300 ha... Tako da je moje mišljenje, da se ljudi zaleću sa trešnom zbog trenutne dobre cene, a na šta će to ispasti videćemo...

Nazad
Vrh