Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
dali neko zna sta da radim ili sta je pilicima da nebudem glup,tura 26-og napunila mesec dana cetiri pileta su mi uginula za tri dana malopre vidim jos jedno (samo pocnu usporeno da disu sa otvorenim kljunom kao da dahcu,leze i nemrdaju ako ga pomerim na stranu ono se nasloni na krilo i jedva se vrati da legne normalno a kljun zabadaju u prostirku ni glavu nemogu da drze,i za pet sest sati uginu) kilaza im je od 1,4-1,9
Tako je u zivinarstvu.Malko gore,malko dole.Problem je sto cim bude dobra cena,odma masa ne iskusnih nagrne da se obogati i upropasti i sebe i druge.Ocu reci pojavi se visak na trzistu.Vlada ni ova,ni prethodna nije nista odradila na pronalazenju stranih trzista.Kapaciteta i volje u Srbiji sigurno da ima,ali je trziste skuceno i kao takvo veoma turbulentnNekih 5-6 godina pratim cenu piletine (uredjene i zive) i cenu kostanja. Desavalo se da ostaje i 1.5e po komadu, ali se desavalo i minus od 1e. Kolega @SAMA ce mozda dati jos precizniji opseg. Nekoliko puta sam bio u iskusenju da ubacim turu 500-1000kom, ali nikada nisam skupio dovoljno hrabrosti. Mozda odlucujuce je da ne udjem u posao tova pilica je bio razgovor sa bratom od strica koji drzi poljoapoteku. Jako mnogo za hranu su mu duzni lokalni tovljaci (do 300-400kom). Prost rezon je, ako su ti ljudi u dubiozi, tanka je tu linija dobiti.
Isto tako se secam pre 2 godine u tempu piletina 140din/kg. Zive su verovatno placali 70-80din tada... To je ne minus, vec katastrofa
Da, upravo sam hteo da dodam da nije samo hrana problem, jer imam veliku razliku između pilića koje treba da koljem u nedelju. Juče im bilo 8 nedelja, i ima ih od 4 kg pa do 1.9 kg. Ono što sam primetio da su smanjili uzimanje hrane zadnje dve nedelje. Dotle sve ok, hrana kao i uvek,1 kg pileće jedinice po piletu, 2 kg pileće dvojke, zatim do kraja sastav , na 100 kg, ide 55 kg kukuruza, 10 kg pšenice, 30 kg sojine sačme , 1.5 kg dikalcijuma i 4 kg Premiksa Nutri plus finišer ( pakovanje je inače 6 kg ) jer sadrži između ostalog i Metionin i Lizin.
Ovo smanjenje uzimanja hrane je bilo i sa predhodnom turom, ali sam mislio da je tada bilo zbog vrućine, ali sada isto. Imao sam samo jedno uginuće od njih 150, i to u početku, kod ovih ni jedno sa simtomima Marekove bolesti ( raskrečenost pilića ), nema ni krkljanja ni proliva, ali prirast veoma različit, i ne verujem da će prosek biti za pamćenje. Ovi pilći mi izgledaju nekako izduženo,i imaju dobro razvijeno belo meso. Razmišljao sam, ako rešim da uzimam u februaru, promenim od koga uzimam piliće, jer je komšija uzeo od drugog 60 kom, sada im je mesec dana, radi se o Hubard F15 ( što imaju crne tačke po sebi kao jednodnevni ). Kad juče mi reče žena, bila kod komšinice na kafi, ova je pozvala da pogleda njene i da pita da li da im da AD3 kapi, kad od 60 pilića skoro 20 raskrečenih, sa simptomima Marekove bolesti. Tu lečenja, kao što je na temi o bolestima pisano nema, jedino pomaže vakcinacija jednodnevnih u inkubatorskoj stanici, ali ko to sad radi. I pitanje je šta će komšiji biti sa ostalim pilićima do kraja tova.
I sad, sa ovim variranjem cena i hrane i mesa, i sa "ovakvom" pilićima, šta dalje ...?